elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar

Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar
  • Els dies 8 i 9 d'octubre, el centre històric d'Alcalà torna a albergar la Fira, en la qual podran adquirir-se productes de proximitat i artesans i amb diverses activitats que giren entorn del producte agrícola més emblemàtic de la localitat

  • La baixa producció de tomata de penjar, a causa de les altes temperatures, ha provocat que no es puga comprar producte en la Fira però podrà degustar-se en la fira i en les jornades gastronòmiques

MÉS FOTOS
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 2)
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 3)
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 4)
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 5)
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 6)
Alcalà de Xivert es prepara per a tornar a celebrar la VIII Fira de la Tomata de Penjar - (foto 7)

Alcalà de Xivert es prepara per a reviure la Fira de la Tomata de Penjar, que enguany arriba a la seua vuitena edició, i que es reprèn després de l'aturada motivada per la pandèmia en 2020 i en 2021. La Fira s'emplaça als carrers del centre històric d'Alcalà amb la plaça de l'Església com a centre neuràlgic, amb més de 55 llocs de venda, en els quals prevalen els productes de proximitat i artesania. Cal tenir en compte que enguany no es podrà adquirir tomata de penjar directament a causa de la baixada de producció motivada per problemes en la floració de la planta, a causa de les altes temperatures. En qualsevol cas, la tomata de penjar continuarà sent la protagonista, amb l'estand destinat a conèixer a millor el cultiu i les degustacions que es realitzin en el transcurs de la Fira. La regidora María Agut destacava que “la Fira és un gran aparador per a la nostra població i ofereix moltes activitats i productes, per la qual cosa vam tenir clar que havíem de continuar celebrant-la”.

En el transcurs de la Fira tindran lloc fins a cinc showcookings amb la tomata de penjar com a eix principal, a càrrec de docents del CdT-Castelló, Modest Fabregat del restaurant Serra d’Irta, Borja Agut del restaurant La Villa, Dani Roig del restaurant Can Roig i Emanuel Carlucci i Alejandra Herrador del restaurant Atalaya.

Les activitats complementàries tenen un protagonisme destacat, amb les exposicions “Del viver al plat” de Vivers Alcossebre, de l’Associació El Bonsai Gaspatxer, “Les pedres parlen” de Amics de Mainhardt i de miniatures i papiroflexia de Ramon Thomas i Blanca González. A més, tindran lloc tallers com el d'elaboració de peces de ceràmica creativa i Taller infantil d'elaboració de pizzes. El vessant gastronòmic de la Fira es completa amb el tast de vins, que tindrà lloc en la plaça de l'església, a les 19.30h, el dissabte i l'II Concurs de “Allioli amb morter”, el diumenge a les 12.30h, obert a la participació de qualsevol persona, prèvia inscripció, en el qual es lliuraran premis al millor allioli i al qual hagi tingut l'elaboració més ràpida.

Un altre atractiu és que, durant tota la fira, es podrà pujar al campanar d'Alcalà per a observar les seves impressionants vistes i es realitzarà una visita guiada, el dissabte a partir de les 11.00h, en la qual es podrà descobrir el patrimoni de la localitat i conèixer millor com es conrea i es produeix la tomata de penjar, a través d'una exposició.

Amb la finalitat de facilitar, el trasllat de les persones que es trobin en Alcossebre, l'Ajuntament ha disposat un autobús gratuït que fa recorregut entre Alcalà i Alcossebre, el dissabte 8 i el diumenge 9.

La Fira es completa amb les jornades gastronòmiques dedicades a la Tomata de Penjar, en les quals participen 12 restaurants de la localitat.

Pujar