elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VIDEO | L'Alcora rugeix amb la Rompida de l'Hora: milers de tambors i bombos sonaran a l'uníson

VIDEO | L'Alcora rugeix amb la Rompida de l'Hora: milers de tambors i bombos sonaran a l'uníson
  • Al migdia del Divendres Sant, se celebrarà l'acte més emotiu de la Setmana Santa davant el dolor per la mort de Crist

Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, l'Alcora compta amb un dels actes més especials, multitudinaris i emotius de la Setmana Santa. Es tracta de la Rompida de l'Hora, un acte en el qual milers de bombos i tambors sonen a l'uníson en una manifestació sonora del dolor per la mort de Crist.

La Rompida de l'Hora de l'Alcora, organitzada per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari amb l'impuls de l'associació cultural l'Alcora Tambor, és el moment cúlmen de la Setmana Santa en aquesta localitat, programació que pots consultar i descarregar en este ENLLAÇ.

La Rompida de l'Hora: data i hora

Com cada any, la Rompida de l'Hora se celebrarà el Divendres Sant, que enguany és el dia 7 d'abril, un acte solidari. Enguany la recaptació per la venda de les polseres es destinarà a Càritas l'Alcora.

A les 12.00 hores, en la plaça Espanya, els tambors i bombos es donaran cita en el centre de la capital de l'Alcalatén i després dels quatre colps inicials, que enguany donaran els germans Óscar i Jorge Carnicer (Trencadors d'Honor 2023), empresaris i impulsors del Taller de Ceràmica Artística 'l'Alcora la Il·lustre Ceràmica', el silenci es trenca per complet i dona pas en rugir dels tambors i bombos, que fan vibrar l'Alcora durant una hora.

Una Rompida pionera

Fa ja 32 anys que un grup de joves van creure que era possible fer a l'Alcora la Rompida de l'Hora. D'aquella iniciativa va sorgir un dels moments més especials i esperats de l'any, que ha aconseguit que la capital de la comarca de l'Alcalatén obrira camí a Castelló i la Comunitat Valenciana, ja que la Rompida de l'Hora de l'Alcora és pionera a nivell provincial i autonòmic.

Així, des de 1991 la Rompida de l'Hora no ha deixat de sonar a l'Alcora, encara que sí s'ha adaptat a les circumstàncies de la pandèmia. En 2020 i en 2021 es va realitzar des del balcó.

Dilluns de Pasqua: Festa del Rotllo

Una altra de les celebracions més destacades i que més gent congrega és la Festa del Rotllo, declarada d'Interés Turístic Provincial. Es tracta d'un dels dies ‘grans’ de l'Alcora i una les seues les tradicions més significatives, que enguany celebra la 267 Romeria del Rotllo.

La tradició popular marca l'inici d'aquesta romeria a mitjan segle XVIII quan una terrible sequera assolava els cultius de l'Alcora. Davant aquesta situació, el Consell Municipal va determinar enviar una romeria de xiquets de fins a set anys d'edat a l'ermita de Sant Cristòfor perquè, des d'allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat. Al cap d'uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns van descobrir un riquíssim brollador d'aigua, la Font Nova.

Actualment, la Festa del Rotllo rememora aquest fet. La “Romeria del Rotllo o d'Infants”, que discorre des de l'església parroquial fins a l'ermita de Sant Cristòfor, va seguida de tots aquells que desitgen participar. Als romers se'ls obsequia amb una cinta commemorativa de la festa i un rollito de massa de farina, miniatura del qual dona nom a la celebració.

Després de la romeria, la missa i després tots junts comparteixen un esmorzar popular en el qual són típiques les truites d'espàrrecs o alls tendres, i la tradicional bonica. No falten els jocs infantils.

Quan els romers tornen a l'Alcora, a la porta del Calvari els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música, la 'Colla de Gegants i Cabuts' i els ‘angelets’, xiquets menors de tres anys que són vestits per a l'ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets. Junts es dirigeixen fins a la parròquia on es procedeix al repartiment dels rotllos, beneïts el dia anterior.

En total es repartiran 8.300 rotllos i la festa continuarà amb l'orquestra Sideral en la plaça d'Espanya i a partir de les 00.00 hores, arriba ‘El Rotllo Party Night’ amb discomóvil La Zona.

La Dobla

I l'endemà, l'Alcora celebra la Dobla, en honor a Sant Cristòfor, patró de la localitat. En senyal d'agraïment per la pluja concedida, el Dimarts de Pasqua es va tornar a eixir en romeria cap a l'ermita. Els alcorinos i alcorinas dobleguen, així, la festa, i és que, en l'actualitat, es manté la tradició de pujar fins a Sant Cristòfor i passar el dia en les pinedes del paratge. És costum, a més, repartir els rotllos sobrants del dia anterior, que es trossegen en quarts.

Pasqua Taurina i Sant Vicent

El cap de setmana del 14, 15 i 16 d'abril, arribarà la Pasqua Taurina i amb ella tornaran a la capital de l'Alcalatén els ‘’bous al carrer, la Fonda Gastronòmica, organitzat per Hosturialc, les actuacions musicals en la carpa dels Jardins de la Vila, els tardeos, els actes infantils…

I com a colofó, la festivitat de Sant Vicent, amb l'antiquíssima romeria a l'ermita, la tradicional Mocadorà, recuperada en 2002 per la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén i els barris de l'Alcora, el concert de l'Agrupació Musical l'Alcalatén, ‘Gegants i Cabuts, ‘dolçaines i tabals’…

Pujar