elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora

La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora
  • Els actes amb caràcter propi, patrimoni immaterial de la Unesco i BIC, desperten emocions i conviden a viure'ls en primera persona

L´l'Alcora viu la Setmana Santa i la Pasqua d'una manera molt especial, i són un dels principals reclams turístics de la capital de l'Alcalatén. 

La Rompida de l'Hora i les tamborradas atorguen a la Setmana Santa de l'Alcora caràcter propi, desperten emocions i sentiments profundament arrelats.

Si hi ha un acte que transcendeix i situa a l'Alcora en el mapa mundial del patrimoni cultural és la Rompida de l'Hora, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, juntament amb altres destacades tamborradas d'Espanya, Festa d'Interés Turístic Autonòmic i Bé d'Interés Cultural.

Es tracta d'un acte organitzat per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari amb l'impuls de l'associació cultural l'Alcora Tambor, que aglutina a tots els tambors de la localitat. 

Fa ja més de 30 anys que un grup de joves van creure que era possible i ho van fer possible, obrint, a més, camí a Castelló i la Comunitat, ja que la Rompida de l'Hora de l'Alcora és pionera a la nostra província i també en la Comunitat Valenciana, un acte que torna amb tota la seua esplendor després de la pandèmia.

Quan se celebra la Rompida de l'Hora?

La primera Rompida de l'Hora es va celebrar en 1991 i des de llavors els tambors i bombos es reuneixen les 12.00 hores del Divendres Sant, que aquest 2022 serà el 15 d'abril, per a trencar l'hora, literalment, La força de centenars de bombos i tambors toquen a l'uníson en una manifestació sonora del dolor per la mort de Crist que contagia una emoció especial a tot aquell que s'acosta a viure i sentir aquest acte en primera persona. 

Després dels quatre colps inicials, que enguany donarà l'actor Víctor Palmero, Trencador d'Honor 2022, el silenci es trenca per complet i dona pas en rugir dels tambors i bombos, que fan vibrar l'Alcora durant una hora. 

Festa del Rotllo, d'Interés Turístic Provincial

El Dilluns de Pasqua, l'Alcora viu una altra de les celebracions més destacades i que més gent congrega és la Festa del Rotllo, declarada d'Interés Turístic Provincial. És un dels dies ‘grans’ de la capital de l'Alcalatén i una de les seues les tradicions més significatives, que enguany compleix 266 anys d'història.

La tradició popular marca l'inici d'aquesta romeria a mitjan segle XVIII quan una terrible sequera assolava els cultius de l'Alcora. Davant aquesta situació, el Consell Municipal va determinar enviar una romeria de xiquets de fins a set anys d'edat a l'ermita de Sant Cristòfor perquè, des d'allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat. Al cap d'uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns van descobrir un riquíssim brollador d'aigua, la Font Nova.

Festa del Rotllo
Festa del Rotllo

Actualment, la Festa del Rotllo rememora aquest fet. La “Romeria del Rotllo o d'Infants”, que discorre des de l'església parroquial fins a l'ermita de Sant Cristòfor, va seguida de tots aquells que desitgen participar. Als romers se'ls obsequia amb una cinta commemorativa de la festa i un rollito de massa de farina, miniatura del qual dona nom a la celebració.

Arribats a l'ermita se celebra una missa i, a continuació, es duu a terme un esmorzar en els limítrofs de l'ermitorio en el qual són típiques les truites d'espàrrecs o alls tendres i la tradicional bonica. Els jocs infantils i les parades completen l'estada a la muntanya.

Quan finalitzen els actes en Sant Cristòfor, els romers baixen al poble. A l'arribada a la porta del Calvari els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música, la 'Colla de Gegants i Cabuts' i els ‘angelets’, xiquets menors de tres anys que són vestits per a l'ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets. Junts es dirigeixen fins a la parròquia on es procedeix al repartiment dels rotllos, beneïts el dia anterior.

Gegants i cabuts
Gegants i cabuts

La festa continua amb una orquestra

Aquestes festes tradicionals continuaran, a la vesprada del Dilluns de Pasqua, a les 19.30 hores, amb l'orquestra Avalanxa que amenitzarà la festa en la plaça Espanya. Fe, tradició, música, alegria, colorit… un dia per a viure l'essència d'una festa original i gaudir d'un ambient obert i acollidor.

La Dobla

I l'endemà, dimarts després del Dilluns de Pasqua, arriba la Dobla, una festivitat que se celebra en honor al patró de l'Alcora, Sant Cristòfor, i està lligada a la del Rotllo. 

En senyal d'agraïment per la pluja concedida, el Dimarts de Pasqua es va tornar a eixir en romeria cap a l'ermita. Els alcorinos dobleguen, així, la festa, i és que, en l'actualitat, es manté la tradició de pujar fins a Sant Cristòfor i passar el dia en les pinedes del paratge. És costum, a més, repartir els rotllos sobrants del dia anterior, que es trossegen en quarts.

Les emotives processons, el Pelegrinatge per les Ermites, que cada any recorre les principals ermites de la localitat, les exposicions en la Real Fàbrica i el Museu de Ceràmica… són altres esdeveniments destacats dins de la programació de Setmana Santa i Pasqua 2022. 

Pasqua Taurina del 22 al 24 d'abril

Amb les festes, arriba la Pasqua Taurina del 22 al 24 d'abril, amb la qual els bous en córrer tornen a l'Alcora, però també la Fonda Gastronòmica organitzada per Hosturialc. Hi haurà també actuacions musicals en la carpa dels Jardins de la Vila, tardeos i activitats infantils.

Pasqua Taurina
Pasqua Taurina

Sant Vicent Ferrer

I com a colofó, la festivitat de Sant Vicent, amb l'antiquíssima romeria a l'ermita, la tradicional Mocadorà, recuperada en 2002 per la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén i els barris de l'Alcora, el concert de l'Agrupació Musical l'Alcalatén, ‘Gegants i Cabuts, ‘dolçaines i tabals’.

 

MÉS FOTOS
La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora - (foto 2)
La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora - (foto 3)
La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora - (foto 4)
La Setmana Santa de l'Alcora vibra amb la Rompida de l'Hora - (foto 5)
Pujar