elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció

La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció
La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció
  • Els germans Óscar i Jorge Carnicer han sigut els encarregats de donar els primers tocs com a ‘Trencadors d'Honor 2023’

Galeria de fotos
Rompuda de l'Hora d'Alcora 2023
Rompuda de l'Hora d'Alcora 2023
MÉS FOTOS
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 2)
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 3)
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 4)
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 5)
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 6)
VIDEO | La Rompida de l'Hora inunda l'Alcora de sentiment, sonoritat i emoció - (foto 7)

Emoció, baluern i germanor. Centenars de tambors i bombos han fet vibrar aquest Divendres Sant l'Alcora amb la celebració d'una multitudinària Rompida de l'Hora.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, el president de l'Autoritat Portuària, Rafa Simó, i el Tinent coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, José Gaspar Cutillas, són algunes de les personalitats que no han volgut perdre's aquesta important cita.

Els germans Óscar i Jorge Carnicer, impulsors del taller de ceràmica artística 'l'Alcora la Il·lustre Ceràmica” han sigut els encarregats de trencar el silenci quan les campanes de la 'Torre del Repés' han anunciat les dotze del migdia. Els primers tocs dels empresaris alcorinos, quatre batecs en ple cor de la plaça Espanya, han donat vida a l'esdeveniment i, a l'instant, s'han unit la resta de tamboriners, sonant a l'uníson i recreant amb els seus redoblaments els tremolors que va patir la Terra quan Jesucrist va morir.

Una manifestació sonora multitudinària que ha congregat a bombos i tambors tocats amb sentiment per centenars de persones vingudes de tota la província i de diferents punts d'Espanya, abillades amb túniques de diferents colors i entremesclades les unes amb les altres, simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre totes.

Després de la ‘rompida’, s'ha dut a terme la processó dels tambors, capitanejada pels estendards de les confraries alcorinas i seguida pels estendards i banderes de la resta de confraries participants. Ha discorregut per diferents carrers del barri antic de la localitat fins a arribar a la plaça de l'Església, on el rector ha acollit a tots els tamboriners pronunciant unes paraules a manera de reflexió, recordant el significat del Divendres Sant. Posteriorment, el propi sacerdot ha tornat a donar principi al baluern sonor.

A més de per el seu vessant cultural i tradicional, la Rompida destaca també per la seua faceta solidària. Enguany s'ha celebrat en benefici de Càritas l'Alcora.

Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco (juntament amb unes altres destaques tamborradas d'Espanya), Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d'Interés Cultural, la Rompida de l'Hora de l'Alcora és pionera a la província de Castelló i la Comunitat Valenciana.

Es tracta d'un acte organitzat per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari amb l'impuls de l'associació cultural 'l'Alcora Tambor', que aglutina a tots els tamboriners i tamborineres de la localitat. Un acte que transcendeix les fronteres alcorinas i que situa a la capital de l'Alcalatén en el mapa mundial del patrimoni cultural.

Des de 1991 (primera Rompida de l'Hora), cada Divendres Sant, a les 12 del migdia, l'Alcora es trenca literalment amb la força de centenars de bombos i tambors esquinçant amb el seu so el cel i contagiant una emoció especial a tot aquell que s'acosta a viure i sentir aquest acte en primera persona.

Pujar