elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alcora inaugura tres noves exposicions en la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda

L'Alcora inaugura tres noves exposicions en la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda
    MÉS FOTOS
    L'Alcora inaugura tres noves exposicions en la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda - (foto 2)

    La Reial Fàbrica del Comte d'Aranda va acollir ahir l'acte oficial d'inauguració de tres noves exposicions amb la presència d'autoritats i patrocinadors. Hui divendres, a les 13 hores, s'obriran al públic i podran visitar-se fins al 29 d'agost a la Nau BIC.

    D'una banda, s'han inaugurat les mostres La Fàbrica d’Idees i Visions-4. Ambdues formen part dels projectes educatius desenvolupats pel Museu de Ceràmica de l'Alcora i els centres educatius locals i comarcals al curs 2020/2021.

    A més, s'ha presentat l'exposició Recuperant patrimoni entre tots, integrada per l'utillatge industrial donat per Azulejos Plaza.

    L'alcalde, Samuel Falomir, ha agraït la implicació de tots aquells que han fet possible la realització d'aquestes tres mostres: Museu de Ceràmica, centres educatius, directors artístics, patrocinadors, etc. “Em consta que és molt el treball que hi ha darrere de cadascuna d'elles i, per descomptat, es fa manifest en el magnífic resultat”.

    La Fàbrica d’Idees

    L'Alcora està preparant un mural ceràmic urbà dins de “La Fàbrica d'Idees”, un projecte de creació artística i innovació educativa en el qual participen els estudiants dels centres educatius de la localitat i la comarca i que compta amb la col·laboració de l'oficina de CaixaBank a l'Alcora, a través de l'Obra Social “la Caixa”, i l'empresa Art Antic.

    El mural, de quasi 120 metres de longitud, s'instal·larà en el mur de contenció situat entre els habitatges del Grup Záfer i la carretera de Ribesalbes. Així, a través d'aquest projecte col·laboratiu, dirigit pel ceramista Xavier Monsalvatje, s'impulsarà també la regeneració urbana i social d'aquest espai.

    La Nau BIC de la Reial Fàbrica acull des de hui l'exposició dels esbossos, maquetes i resta de materials elaborats per l'alumnat participant, per a mostrar al públic els treballs previs del mural. Pròximament, es realitzarà el mural a escala real i, finalment, s'instal·larà en el mur.

    Participen en el projecte l'associació Pas a Pas de l'Alcora i l'alumnat de 10 centres educatius: IES Ximén d’Urrea, Col·legi Puértolas Pardo, Col·legi La Salle, IES l'Alcalatén, CEIP Grangel Mascarós, CEIP Comte d’Aranda, CEIP Naram (Figueroles), CEIP Comtessa de Llucena (Llucena), CEIP Costur (Costur) i Centre de Formació de Persones Adultes Tirant lo Blanc de l’Alcora.

    Visions-4

    Es tracta d'una exposició de fotografies del patrimoni cultural i natural de l'Alcora que sorgeix dels tallers dirigits per Marta Mor en els quals ha participat l'alumnat dels centres educatius de l'Alcora.

    Cal recordar que les dues primeres edicions d'aquest projecte van tindre com a objectiu el patrimoni industrial local i la tercera es va centrar en les espècies vegetals relacionades amb el procés ceràmic: plantes, arbustos i arbres que van servir com a combustible en els forns moruns (la “malea”) o per a la fabricació d'algunes eines tradicionals.

    La iniciativa s'emmarca dins dels projectes d'innovació educativa organitzats al voltant de la socialització i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda.

    Recuperant patrimoni entre tots

    Aquesta mostra està integrada per un conjunt de maquinària industrial ceràmica de mitjan segle XX de la fàbrica Azulejos Plaza donats pels germans Plaza Artero al Museu de Ceràmica de l'Alcora.

    Destaquen un molí de boles o molí Alsing de xicotetes dimensions per a mòlta en humit, una premsa de boles i 3 premses de volant.

    La donació revist un gran interés des del punt de vista patrimonial per a l'equipament de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda, ja que, al costat d'altres elements ja existents, contribuirà a mostrar els antics processos de fabricació de taulells als visitants.

    “Aquest lloable gest és una demostració de la importància de la col·laboració públic-privada en la recuperació del patrimoni ceràmic de l'Alcora, que ja s'ha materialitzat en altres donacions i depòsits, i en les aportacions d'empreses i entitats privades a les obres que s'han realitzat a la Reial Fàbrica”, ha destacat el primer edil.

    Pujar