14 de novembre de 2019 14/11/19

Tot a punt per a les festes de Moros i Cristians

Tot a punt per a les festes de Moros i Cristians - (foto 1)

  Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d'Interés Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants.

  Demà divendres 21, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l'Himne que serà dirigit per José Antonio Llinares, president de la Societat Musical Nova d'Alcoi que aquest any fa 175 anys. Aquest any es commemora un altre aniversari, any 2017 es compleix el Centenari de l'Himne de Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, aquest himne té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.

  Des de l'Ajuntament d'Alcoi, al costat de l'Associació de Sant Jordi, s'han proposat un seguit d'accions per homenatjar tant al mateix himne com a la figura del seu compositor, Gonzalo Barrachina, i com no, a les persones que l'han dirigit. Per retre aquest homenatge s'ha convidat als directors de l'himne que continuen en vida a un dinar. Posteriorment, tots els directors presents imposaran uns corbatins commemoratius a cadascuna de les bandes que participen en la desfilada. Per finalitzar, els directors estan convidats a desfilar al costat del director de l'Himne d'aquest 2017, José Antonio Linares, acompanyant-fins a «La Bandeja», per poder tornar a viure aquest moment màgic que van viure al seu dia.

  La interpretació de l'Himne i la posterior celebració de la Nit de l'Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el dissabte 22 (Dia de les Entrades), diumenge 23 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 24 (Dia dels Trons).
  Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l'arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

  Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 11.100 persones prendran part en les desfilades, cal destacar que ha augmentat en 100 persones respecte al darrer any. Les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 60 bandes de música, espectaculars boatos, desenes de carrosses i plataformes... La imaginació serà part essencial d'una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L'enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

  Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d'Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Luis Sanus Pastor i de la seua filà Almogàvers. Per l'altra, la Capitania Mora de la Filà Xano recaurà sobre Fidel Mestre Moltó, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L'Alferes Cristià de la Filà Navarros, Gabriel Barrachina Pastori l'Alferes Moro de Filà Verds, José Jaime Bernabeu Verdú, completen els càrrecs festers d'enguany, el Mossén Torregrosa, Roberto Pérez i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Tomás Pascual Cantó, de la filà Aragonesos.

  Entre els preparatius d'última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l'Alardo. Enguany, s'ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d'avancarga, l¡han aconseguida 2.325 festers que tindran un quilo per fester segons la legislació vigent en aquest tipus de celebracions. El més ressenyable rau en el fet que, l'Associació de Sant Jordi ha subvencionat l'obtenció d'aquest permís, per aconseguir la màxima participació possible.

  Us recordem l'horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d'alba, rés de l'Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

  El diumenge, 23 d'abril, és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 9 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. A continuació, cap a les 12 hores, missa major. Al finalitzar, cap a les 14 hores, a la Plaça d'Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Barbarescs, des de la Font Redona a la Plaça d'Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.

  Finalment el diumenge, 24 d'abril és el dia de l'Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d'arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies. Els Capitans i Alferes d'ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l'Assemblea General de l'Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l'Església del Sant. A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d'artifici.

  ASSISTÈNCIA DE CONVIDATS

  La tribuna d'autoritats de l'Ajuntament s'omplirà de gom a gom tant durant l'Himne com al llarg de les Entrades. Ja ha confirmat la seua presència Dia Músics, el president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, i el President de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro.

  Pel que fa al dia de l'Entrada, estaran el President Generalitat: Ximo Puig i Enric Morera (President Corts). A més han confirmat la seua assistència: el conseller d'Hisenda Vicent Soler i el d'Economia Rafa Climent, així com la Secretari Autonòmica de Transparència, Zulima Pérez. 8 Directors Generals de la Generaliat i 1 del Ministeri, 2 senadors, 6 diputats nacionals i diversos diputats autonòmics i d provincials, estre els que estan el vicepresident de la Diputació d'Alacant, Eduardo Dolón, el Diputat de Medi Ambient, Javier Sendra i el portaveu de Compromís, Gerard Fullana. A més estaran presents alcaldes de ciutats importants de la província Alacant i València: Roger Cerdá (Xàtiva) PSOE,Vicent Grimalt (Denia) PSOE, Diana Morant (Gandia) PSOE, Elvira Campos (Alaquàs) PSOE i Enrique Moll (Pego) PSOE. Tanca la representació política els alcaldes de la comarca com: Mireia Estepa (Cocentaina) PSOE, Humi Guill (Onil) PSOE i Francesc Ramón Valls (Muro) EU.

  També estarà el Coronel i altres càrrecs de la Guàrdia Civil, així com, Manuel Lafuene, Cap de la Policia Autonòmica d'Alacant.
  El món de l'educació també està entre els convidats amb el Rector de d'Alacant, Manuel Palomar, i el Vicerrector de Cultura de la Universitat d'Alacant, Carles Cortés.
  El fill predilecte de la ciutat i Medalla d'Or d'Alcoi, Camilo Sesto, també veurà les festes des de el nostre Ajuntament.

  Junt amb els convidats oficials, s'ha de ressenyar que el servei de comunicació de l'Ajuntament d'Alcoi ha acreditat ja a més de 180 periodistes a falta de que a última hora s'incorporen alguns més. Mitjans com TVE envien equips d'informatius, a més dues productores extrangeres realitzaran capítols documentals a les nostres festes, per una banda TELECOM STAFF, INC de Japó, que traballa per a TV Asahi i per altra la productora colombiana «En Blanco» farà un capítol per a una web sèrie. També hi haurà 13 periodistes en un press trip amb el que col·labora el Patronat de Turisme Costa Blanca, hi ha acreditats mitjans d'Alemanya, Dinamarca, Holanda, Itàlia i Rusia. Cal assenyalar que els mitjans local i de la comarca, reforcen els seus dispositius per oferir la millor informació. Dins aquest capítol s'ha de ressenyar que, es seguirà amb la nova reglamentació d'acreditacions per a mitjans gràfics i informatius, implantada fa tres anys i els professionals que hagen de cobrir les desfilades portaran l'armilla que ha estat confeccionada expressament, per tal de garantir les menors molèsties possibles a públic, professionals i festers.

  TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes tipics al cor de la festa

  La Glorieta, acollirà un any més un espai de Gastronomia. Durant els dies de Festes els assistents podran gaudir de menjars alcoians i canya. Tots els dies des de les 10 del matí a les 2 de la matinada, excepte el dia de l'entrada que obrirà a les 8 del matí. Després de l'èxit de l'any passat es repetirà amb 15 establiments, dels quals 14 són d'Alcoi.

  La zona d'Alçamora i Cervantes repeteix enguany amb el mercat amb més de 60 punts de venda d'articles d'artesania, tèxtils, joguines, bijuteria, bonsais, llibres, minerals, aromateràpia, art...

  MÉS SERVEIS I SEGURETAT

  Cal assenyalar que l'Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2017 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa quatre anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants. Per al dia de les Entrades s'han habilitat grans àrees d'aparcament tant a l'accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i plaça Al-Azraq) com a l'entrada sud (àrea del Poliesportiu i polígon de la Beniata), amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat. D'aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col·lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.
  A banda d'això, també s'ha ampliat el dispositiu de neteja, i s'instal·laran 200 papereres de cartró a la ciutat, especialment a les àrees d'Alçamora i Cervantes, la Glorieta, i també al recinte firal, on s'ubica la fira. A més, la Regidoria de Medi Ambient ha ampliat el dispositiu normal de neteja en unes 30 persones, encarregades de la neteja dels vials després dels principals actes, i ha habilitat 9 punts especials de contenidors al Centre de la ciutat.
  Des de la Regidoria de Festes s'ha incidit especialment en el fet que, com es fa els darrers anys s'està prestant una atenció especial al compliment de la legislació sobre seguretat i s'està portant a terme un estricte control en els establiments hostalers.

  I un any més, des dels serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament s'ha procedit a inspeccionar tots els balcons del recorregut fester i s'han posat a punt els que no ho estaven per garantir la seguretat total.
  Pel que fa a la seguretat, d'altra banda, comptarà amb el major dispositius que mai s'haja habilitat a la ciutat enguany comptarà amb 1.200 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra, Dia dels Músics. Cal destacar el reforç de 37 agents de Policia Local procedents d'altres poblacions que l'Ajuntament ha encarregat per al Dia de l'Entada. Cal informar que la Policia Nacional també augmentarà el nombre d'efectius tal i com ja ha fet a altres festes com la Magdalena o Falles.

  Conformen aquest dispositiu efectius de la Policia Nacional (dels quals, alguns operaran de paisà actuant al Centre i també a zones de la perifèria, polígons industrials i disseminat); efectius de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l'entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pólvora en la seua distribució, agents de la Policia Local operaran als quatre dies de Festes, efectius de Bombers amb 9 vehicles, efectius de Creu Roja amb 11 vehicles,operaris d'Obres i Serveis, més de 150 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries format per més de 150 professionals de l'Àrea de Salut.

  Es important destacar que s'ha habilitat un Bloc temàtic creat pel Departament d'Emergències i Protecció Civil de l'Ajuntament d'Alcoi s'explica tot els talls de trànsit, aparcaments, horaris de l'autobús llençadera, entre altes moltes coses,
  En regidor de Festes Raül desitja , «unes bones festes tant als participants com als espectadors, hem treballat molt per aconseguir unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes a tots els alcoians i alcoianes, i també a totes aquelles persones que durant aquests dies ens visiten. Esperem que tothom puga gaudir amb total tranquil·litat d'unes celebracions en les que prime la diversió i l'esperit festiu, on seguim la tradició, però incorporem novetats».

  ocultar
  Tot a punt per a les festes de Moros i Cristians
  Pujar