elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es dupliquen les propostes dels pressupostos participatius

  • En aquest moment està en el període de recollida d'avals, pas necessari per a passar a la fase d'anàlisi de viabilitat tècnica i econòmica

L'Ajuntament d'Alcoi està duent a terme una nova edició dels pressupostos participatius. Després de passar la fase de presentació de propostes, en aquests moments i fins al 17 d'octubre està en marxa el procés de recollida d'avals. Hi ha un total de 464 propostes, presentades, cal ressaltar que respecte a l'any passat el nombre de propostes presencials ha augmentat un 48% passant de 59 a 122, les propostes en línia ha augmentat un 56% passant de 193 a 342.

Cada persona empadronada a Alcoi i major de 16 anys amb el seu DNI pot avalar fins a 5 propostes (3 d'inversió i 2 de despesa corrent), però només un aval per proposta. En aquest enllaç estan les 464 propostes que es poden avalar AJUNTAMENT D'ALCOI (alcoiparticipa.com). Les propostes poden compartir-se directament en xarxes socials, fins i tot whatsapp per a ser avalades. Una vegada s'arriba a 50 ja passa a la següent fase que és la d'anàlisi de viabilitat tècnica i econòmica. És important tindre en compte que aquesta és una fase prèvia a la votació i que els avals no són vots.

Recordem que les bases detallen que les propostes que estiguen contemplades dins dels criteris de no viabilitat, no passaran a la fase de valoració ni a la de votació. Aquelles que siguen factibles de reformulació per a ser viables seran comunicades a la persona que ho proposa per telèfon.

Els criteris de no viabilitat d'una proposta són els següents:

  1. No és una inversió o una despesa corrent en béns o serveis
  2. El seu cost aproximat supera els 320.000  € per a projectes d'inversió o 80.000  € per a despesa
  3. Està duplicada: ja s'ha fet o ja es farà per l'Ajuntament
  4. No és competència municipal.
  5. Inconvenients tècnics aliens a l'Ajuntament que impedeixen la seua execució
  6. Falta concreció per a poder realitzar la valoració tècnica o engloba més d'una proposta
  7. No és sostenible: és una proposta que comporta despeses pluriennals que superen la campanya dels Pressupostos Participatius. A més d'un impacte ecològic negatiu.

Les propostes viables tant tècnicament com econòmicament passaran a la fase de votació que tindrà lloc entre el 4 i el 12 de desembre.

Per al 2024 l'Ajuntament ha destinat una quantitat de 400.000 € (320.000 € en propostes d'inversió i 80.000 € en propostes de despesa corrent) perquè la ciutadania puga decidir en què invertir aquesta quantitat. Les propostes seleccionades s'incorporaran al pressupost municipal de 2024.

“Cada vegada més persones veuen que les seues decisions importen i que amb els seus vots directament decideixen temes importants del futur de la nostra ciutat, veiem com va augmentant la participació any a any. Això és perquè veuen que els temes proposats es duen a terme, fins al moment més del 80% de les iniciatives aprovades ja estan acabades, de la resta pràcticament la totalitat s'estan executant o en procés”, ha destacat la regidora de Participació, Aroa Mira.

Pujar