elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi licita la recuperació de la Torre-Portal de Cocentaina

Alcoi licita la recuperació de la Torre-Portal de Cocentaina
  • El projecte, valorat en 145.960,81 euros, forma part de la línia dels Pressupostos Participatius i està cofinançada amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER)

L'Ajuntament d'Alcoi ha licitat les obres de consolidació i posada en valor de la Torre-Portal de Cocentaina, que ixen a concurs per 145.960,81 euros (IVA inclòs). Les empreses tenen ara fins al pròxim 3 de gener de 2023 per a presentar les seues ofertes i l'adjudicatària comptarà amb un termini de quatre mesos per a executar els treballs des de la signatura de l'acta de comprovació del replanteig.

El projecte s'inclou en la línia dels Pressupostos Participatius de l'Ajuntament d'Alcoi i forma part de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) Alcoidemà, per la qual cosa està cofinançada al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER, en el marc del programa Operatiu Plurirregional d'Espanya 2014-2020.

L'àrea d'actuació d'aquest projecte s'inclou dins del conjunt declarat Històric Artístic i és Bé d'Interés Cultural. Està situada en uns solars en els números 101 i 103 del carrer Verge Maria, per la qual cosa es troba dins del perímetre de protecció del centre històric, segons el vigent PGOU de 1989.

Es tracta d'un espai complex on conflueixen alhora diversos elements patrimonials. D'una part, les restes d'un tram de muralla i torre-portal de la qual fora muralla de la Vila d’Alcoi en l'època medieval cristiana (s. XIII i XIV); d'altra banda, part de llenç de la muralla vinculada a la Guerra del Francés (1809) localitzada en el front nord-est i part dels murs que conformaven el pas interior de la porta d'ingrés a la ciutat (front sud-est); i finalment, la façana posterior de les edificacions residencials alçades en el XIX i XX, que dona al Carrer Fraga (front nord-oest).

La intervenció que ix a concurs planteja el condicionament de tota la zona i la consolidació de les plataformes, murs de contenció i tancaments. També s'intervindrà en els murs històrics i en les restes de muralla i la barbacana del segle XIII. Finalment, es preveu millorar tota la fusteria i la serralleria, així com la instal·lació de panells i d'un nou sistema de drenatge i d'il·luminació.

L'actuació té un doble objectiu. D'una banda, la consolidació i conservació de les restes i per un altre, la posada en valor del conjunt, centrant-se principalment a donar visibilitat a les restes del segle XIX, mitjançant la generació d'un espai que siga capaç d'articular els elements a manera d'interfície i que facilite al visitant una immersió llegible, transversal i sintètica.

Segons destaca la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, «amb aquests treballs posarem en valor una part molt important de la nostra història i recuperarem part de la configuració original de la ciutat, que havia quedat oculta a causa del pas del temps i a la transformació urbanística. Cal tindre en compte que aquest projecte s’ha endarrerit més del que estava previst a causa dels resultats de les diferents campanyes arqueològiques que han obligat a modificar el projecte original i a fer-ne un de nou que arreplegara el plantejament del nou escenari interpretatiu de les restes i de les seues cronologies».

 

Pujar