elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables

Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables
  • El departament que lidera Susana Cazorla fa un balanç molt positiu d'un engranatge més complex de protecció ciutadana en el qual entren la gratuïtat de l'autobús municipal i les escoles de Pasqua i estiu

MÉS FOTOS
Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables - (foto 2)
Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables - (foto 3)
Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables - (foto 4)
Serveis Socials d'Alboraia, pilar central de l'escut social de l'Ajuntament per a protegir persones vulnerables - (foto 5)

L'Ajuntament d'Alboraia ha potenciat en els últims anys l'escut social a través de Serveis Socials, situant-lo com a pilar fonamental d'un engranatge major per a protegir les persones vulnerables.. En aquest sentit, Susana Cazorla, regidora d'aquest departament, ha destacat un balanç molt positiu de les últimes dades recopilades, que comprenen el primer semestre del present any i que reflecteixen una línia de treball que va "a més i millor per a donar-los una millor vida a veïns i veïnes que, per diverses circumstàncies, no poden tindre unes condicions òptimes".

I és que l'actual alcaldessa en funcions remarca que es tracta d'un treball "potser invisible per a la resta de la ciutadania, però que volem fer valdre amb aquest balanç per a deixar clar que som ací per a ajudar a qualsevol persona que el necessite". I no és per a menys: el repàs semestral mostra una gran quantitat de labors realitzades, però també destaca unes altres sense contar que per urgència o per ser complexes "són difícils de quantificar" com a part d'un engranatge major de protecció social en el qual també entren la gratuïtat de l'autobús municipal davant les conseqüències econòmiques de les crisis sanitàries i bèl·liques i les escoles de Pasqua i estiu.

En aquest sentit, l'atenció en Serveis Socials amb cita prèvia se salda en 6 mesos amb 1.147 atencions, una cobertura de la qual es desprenen tràmits com la teleassistència, el 'menjar a casa', el banc d'aliments i moltes altres iniciatives i que no comprén les atencions dutes a terme fora dels horaris establits per precisar major dedicació o seguiments de situacions concretes. En aquest temps també destaca la inversió de 144.654,05 euros en 185 prestacions econòmiques per a cobrir necessitats bàsiques, lloguer, empobriment energètic i l'escola infantil/menjar, entre altres.

Serveis Socials, en xifres

En quantitats més modestes, però igualment importants, Serveis Socials ha tramitat 111 noves sol·licituds de reconeixement de situació de dependència, atén 63 persones amb el servei d'ajuda a domicili (el qual s'ha reforçat amb 2 auxiliars més), porta 40 casos en sessions setmanals i quinzenals en matèria d'atenció psicològica i assessora jurídicament 77 atencions directes a la ciutadania. Al seu torn, rep la participació de 15 persones amb diversitat funcional amb Món Gran i treballa amb 24 casos en matèria de salut mental a través de SASEM.

La infància i adolescència també és un dels nuclis rellevants d'aquest departament a través de diferents serveis: l'Ajuntament ha atés en 6 mesos a 102 xiquets i xiquetes en situació de risc i a informat, assessorat i fet costat a 31 adolescents en situacions de risc o primers consums de substàncies addictives a través de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA). Part d'aquest sector poblacional forma part de les 132 entrades distribuïdes en el projecte 'Prescribe Cultura', per a promoure l'accés a la cultura per a persones en risc d'exclusió social.

La inserció laboral és un altre dels grans camps treballats: el programa Alboraia Incluye, que col·labora amb l'Agència de Desenvolupament Local i el consorci provincial Pactem Nord ha atés de gener a juny de 2023 a 72 persones. Aquesta línia de treball s'ha vist reforçada amb l'acord amb Acción contra el Hambre per al programa 'Vive Emplea', en el qual han participat 25 persones. També ho és la connexió de les persones majors amb els nous temps a través de tallers de formació digital, estimulació cognitiva i d'autocura, entre altres.

Pujar