elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alboraia acull la IV Trobada de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que aconsegueix ja 163 municipis

Alboraia acull la IV Trobada de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que aconsegueix ja 163 municipis
  • 19 localitats s'han sumat en l'acte celebrat ahir a l'Auditori Municipal en el qual la diputada d'Igualtat, Eli García, va entregar les plaques

La Diputació de València ha celebrat este dilluns la IV Trobada de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, de la qual formen part ja un total de 163 ajuntaments de la província, després de la incorporació de 19 localitats el mes de desembre passat, la qual cosa suposa pràcticament dos terços dels municipis del nostre territori.

Durant l'acte, el qual ha tingut lloc a l'Auditori d'Alboraia, la diputada d'Igualtat, Eli García, ha entregat les plaques als representants dels nous membres de la plataforma de treball de conjunt. A la trobada han acudit, a més d'Eli García, el president de la corporació provincial, Toni Gaspar, les diputades provincials Pilar Molina, Dolors Gimeno i Carolina Mengual, i l'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría.

Eli García ha destacat que “gràcies a l'existència de la Xarxa els ajuntaments membres han millorat la qualitat de les actuacions en matèria d'igualtat optimitzant els recursos existents i implementant actuacions i objectius compartits entre tots”.

La responsable d'Igualtat ha volgut fer un esment especial als pobles més xicotets que s'han adherit a la Xarxa. “Recentment s'ha modificat el reglament per a facilitar la incorporació de municipis de més xicotets, i ja s'han notat els seus fruits perquè, dels 19 nous ajuntaments adherits, huit d'ells són de municipis de menys de 1.000 habitants”, i ha ressaltat el cas de Benissuera, que a penes compta amb 188 habitants.

Cal recordar que la finalitat de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere és vetlar per la prevenció, detecció i erradicació de la violència a través d'un espai de coordinació institucional liderat que permeta millorar la gestió de les polítiques públiques contra la violència de gènere de les entitats locals de la província de València.

En este sentit, el president Toni Gaspar ha subratllat “el paper dels ajuntaments, que són la primera institució també en la lluita contra la violència masclista, amb la seua policia local, amb els seus serveis socials, el seu departament d'igualtat i amb els seus sistemes de protecció i sensibilització local. Són els que més a prop estan de les dones amenaçades, i per això és importantíssim el treball en xarxa”.

Nous membres per comarques

La Ribera Alta és la que més municipis incorpora a la Xarxa contra la violència de gènere de la Diputació. Montroi, Manuel, La Pobla Llarga, Catadau i Senyera eleven a 19 les localitats de la comarca adherides a la Xarxa. Significativa és també l'adhesió de Serra, Gàtova i Loriguilla al Camp de Túria, que suma 13 ajuntaments a la xarxa; i de Benissuera, Bufali i Bellús a la Vall d'Albaida, que continua sent la comarca amb major representació en la plataforma provincial, amb 26 consistoris.

Els ajuntaments de Pedralba i Domeño, en la Serrania; Almàssera a l'Horta Nord; Beniparrell a l'Horta Sud; La Granja de la Costera en la Costera; Teresa de Cofrentes a la Vall d'Aiora; Beniflà a la Safor i Canet d'en Berenguer al Camp de Morvedre completen el llistat de poblacions que participaran per primera vegada en les trobades de la xarxa impulsada per l'àrea d'Igualtat de la corporació provincial. Convocatòria de 2023 i taula de bones practiques

La Xarxa compta amb una convocatòria anual de concessió de subvencions als ajuntaments de municipis i entitats locals menors adherits. Per a 2023, la convocatòria comptarà amb un total de 700.000 euros, la qual cosa suposa un increment de 100.000 euros respecte a la del passat any.

Així, des de 2018 es venen concedint ajudes econòmiques en règim de concurrència competitiva per als diferents projectes i campanyes relacionats amb la prevenció, detecció i lluita contra la violència de gènere, incloent-hi accions en matèria de coeducació, així com actuacions dirigides a l'erradicació de la prostitució. Enguany com a novetat s'inclouen les mesures del Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià.

A més durant la trobada s'ha desenvolupat una taula de bones pràctiques locals en la qual els ajuntaments de La Pobla de Vallbona, Montcada i Bocairent han presentat diverses campanyes de prevenció i sensibilització de la violència de gènere dirigida tant a la ciutadania com a la plantilla de personal de la corporació, en les quals intervenen diferents agents socials municipals com els col·legis, comerços i les falles. A més, explicaren alguns dels projectes que estan realitzant en els seus municipis relacionats amb la intervenció integral de violència de gènere i masclista en dones i les seues filles i fills. Les regidores d'Alboraia d'Igualtat, Zeudy Estal, i de Serveis Socials, Susana Cazorla, van assistir a aquestes exposicions.

Pujar