elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs prioritzarà les inversions, la despesa en polítiques socials i la congelació dels impostos per a l'any 2022

Alaquàs prioritzarà les inversions, la despesa en polítiques socials i la congelació dels impostos per a l'any 2022
  • El Ple de la Corporació Municipal d’Alaquàs va aprovar els Pressupostos Municipals per a 2022 que ascendeixen a 22.683.000 euros, 1,3 milions d’euros més que en 2021

El Ple de la Corporació Municipal d’Alaquàs va aprovar ahir dijous 7 d’abril amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Ciudadanos i Podem i els vots en contra de Compromís i PP, els Pressupostos Municipals per a l’exercici 2022 que ascendeixen a 22.683.000 euros, un 6,13 % més que l’any passat. Els nous comptes contemplen una reducció del deute de 2.090.000 euros, una xifra que representa el 9,2% del pressupost.

Per a l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, “aquest és un pressupost ambiciós amb el qual podrem afrontar els reptes que enguany tenim, realitzar importants inversions, al voltant dels 5 milions d’euros, per a la millorar la qualitat de vida de la ciutadania i per a desenvolupar els programes de les diferents àrees municipals, sense oblidar l’atenció als col·lectius més vulnerables de la població”.

Es tracta d’uns comptes en els quals la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 comença a donar-se per superada però que té la mirada posada en la guerra d’Ucraïna per tal de ser capaços d’afrontar les noves dificultats que puguen sorgir d’aquesta situació que està provocant preocupació sobre l’economia en general i l’encariment dels preus de l’energia i dels productes derivats del petroli. Per això, les ajudes destinades a les necessitats bàsiques s’estabilitzen en 280.000 euros, un 85% per damunt de les quanitats que es destinaven abans de la pandèmia.

Pel que fa als impostos, l’Ajuntament d’Alaquàs ha decidit continuar congelant de manera generalitzada els els impostos, taxes i preus públics, a excepció de l’impost de plusvàlues que preveu una reducció del 60%.

Es manté la dotació econòmica d’aquests últims anys per a les polítiques d’ocupació, igualtat i erradicació de la violència de gènere, de joventut i del foment del mediambient i la lluita contra la crisi climàtica.

Pel que fa a les inversions, tal i com ja anunciàrem, Alaquàs invertirà durant l’any 2022 un total de cinc milions d’euros de recursos propis en diferents projectes municipals, la major quantitat en 14 anys. Una inversión que ha ha sigut possible gràcies a la gestió municipal que l’equip de govern ha realitzat en aquests últims anys de manera rigorosa per tal de reduir l’endeutament i que ha permés situar-se en el menor nivell des de fa 15 anys. D’entres les principals inversions destaca: la millora de l’accessibilitat, l’ampliació de la xarxa, l’asfalt de vials, la substitució de la quasi totalitat dels jocs infantils de la població, la millora de les diferents instal·lacions esportives, on està previst renovar la zona de gesta dels camps de futbol i la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic amb la substitució a tecnologia LED de les instal·lacions esportives i de l’Auditori. Es té previst també substituir els vehicles més antics de la brigada dels serveis urbans municipals per models elèctrics més sostenibles, continuar realitzant inversions en els polígons industrials i continuar ampliant la infraestructura verda amb la creació de nous mini jardins, la dotació de nou arbrat i un nou bosc periurbà. S’escometran també diferents inversions al Mercat Municipal i es continuarà donant suport al comerç local.

Respecte dels ingressos, destaca l’increment de les transferències que l’Estat aporta a l’Ajuntament, que augmenten en 1’2 milions d’euros així com la reducció que suposa la nova regulació de l’impost de plusvàlues, que planteja una reducció dels ingressos del 60% així com l’ajust a les previsions d’enguany pel que fa al ICIO ja que l’any passat es va tenir en compte la construcció de la gran nau logística del sector industrial dels Mollons i el nou supermercat a l’entrada de la població. 

Pel que fa al deute, es planteja per a 2022 una reducció de 2.090.000 euros, la qual cosa representa el 9,2% del pressupost, a la que cal afegir l'amortització anticipada de 750.000 euros, la qual cosa deixarà el deute viu de l'Ajuntament a la finalització de 2002 en 20.900.000 euros, de mantindre els ingressos corrents en una xifra semblant a la de 2021 açò suposaria acabar l'exercici amb un nivell de deute viu del 90%.

Pujar