elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs i l'Agència Valenciana Antifrau signen un protocol per a posar en marxa les bústies de denúncia i el Pla d'Integritat

Alaquàs i l'Agència Valenciana Antifrau signen un protocol per a posar en marxa les bústies de denúncia i el Pla d'Integritat
Alaquàs i l'Agència Valenciana Antifrau signen un protocol per a posar en marxa les bústies de denúncia i el Pla d'Integritat
  MÉS FOTOS
  Alaquàs i l'Agència Valenciana Antifrau signen un protocol per a posar en marxa les bústies de denúncia i el Pla d'Integritat - (foto 2)

  L'Alcalde d'Alaquàs, Toni Saura, i el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, han signat aquesta setmana un protocol de col·laboració entre totes dues institucions que ajudarà a impulsar el Pla d'Integritat en el qual està treballant l'Ajuntament d'Alaquàs.

  Dins de les línies generals del Pla d'Integritat es contempla la posada en marxa de bústies de denúncia tant interns com externs donant compliment d'aquesta manera a l'exigència de la nova Llei 2/2023 reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

  Amb aquesta Llei publicada en el BOE el passat 21 de febrer es transposa a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva Europea 1937/2019 de protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió, més coneguda com a Directiva Whistleblowers.

  L'Ajuntament d'Alaquàs habilitarà com a canal extern de denúncies la bústia de denúncies de l'Agència València Antifrau el qual estarà visible en la pàgina web municipal. Aquesta bústia garanteix la confidencialitat de les persones denunciants i permet la possibilitat de poder realitzar les denúncies de manera anònima.

  La col·laboració entre totes dues institucions també s'estendrà a altres accions i activitats com les de caràcter formatiu a través de les quals el personal de l'ajuntament rebrà formació en aspectes relacionats amb el foment de l'ètica i integritat pública, així com la prevenció i detecció de situacions constitutives de frau i corrupció.

  El Pla d'Integritat de l'Ajuntament d'Alaquàs contindrà entre altres una declaració institucional d'integritat; la incorporació de la integritat institucional en la planificació estratègica; l'habilitació d'un canal específic de denúncies intern i la connexió amb el canal de denúncies extern de l'Agència; la regulació i gestió dels conflictes d'interès; la formació de personal de l'Ajuntament en matèria d'integritat o el foment i divulgació de la cultura de l'ètica i integritat pública.

  L'Alcalde d'Alaquàs, Toni Saura, va destacar el compromís de l'Ajuntament d'Alaquàs per “continuar treballant per a implantar el Pla d'Integritat amb l'objectiu de protegir el servei públic, perseguir els interessos generals de la ciutadania i vetllar per l'empleno dels valors, principis i normes ètiques en el sector públic”.

  Per la seua part, el director de l'Agència, Joan Llinares, ha declarat que “el compliment de l'exigència de bústies de denúncia externs en la Comunitat Valenciana pot ser fàcilment resolta en comptar en el nostre cas amb una Agència Antifrau i per a això només és necessari que cada administració, empresa o institució incloga al costat de la seua bústia interna de denúncies la direcció de la bústia de denúncies extern de l'Agència. L'Agència ofereix assistència i assessorament en la implantació tant de les bústies externes com interns i l'únic requisit és signar un protocol regulant aquesta col·laboració”.

  En la signatura del conveni també van ser presents per part de l'Ajuntament d'Alaquàs el secretari municipal, Alberto Buendía; i per part de l'Agència la directora adjunta i d'assumptes jurídics, Teresa Clemente; el director d'anàlisi i recerca, Gustavo Segura i la cap de l'àrea administració i recursos humans, María José Cervera.

  Pujar