elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs concedeix el premi Clara Campoamor 2023 a l'activista feminista Amelia Tiganus

Alaquàs concedeix el premi Clara Campoamor 2023 a l'activista feminista Amelia Tiganus
  • El Consell de les Dones d'Alaquàs vol reconéixer el treball de l'activista en la lluita per l'abolició de l'explotació sexual a través de la prostitució i en la formació en la prevenció d’aquesta problemàtica.

L’escriptora i activista feminista Amelia Tiganus serà enguany reconeguda amb motiu del Premi Clara Campoamor que atorga cada any el Consell de les Dones d’Alaquàs dins de la programació organitzada per a celebrar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. L’acte tindrà lloc el dimarts 21 de març a les 19 hores al Castell d’Alaquàs. Prèviament, Amelia tiganus visitarà el Passeig Violeta on descobrirà la rajola amb les seues petjades.

Enguany es vol reconéixer el treball realitzat per aquesta activista reconeguda i compromesa que porta anys lluitant per l’abolició de l’explotació sexual a través de la prostitució i per la formació en la prevenció.

Amelia Tiganus va nàixer a Galati, Romania, el 1984. És escriptora, activista feminista i formadora en cursos i tallers de sensibilització i prevenció de la prostitució i la violència sexual. En els últims set anys ha impartit més de cinc-centes conferències, xerrades i tallers per tot el territori espanyol i per altres països d'Europa i Amèrica Llatina. Ha rebut diversos premis i reconeixements a la seua tasca dels Drets humans de les dones i les xiquetes. El 2019 va rebre el reconeixement al compromís mostrat per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones, lliurat pel Ministeri d'Igualtat i el Govern d'Espanya.

És fundadora d’Emargi, una associació dedicada a lluitar de manera integral per un futur lliure d'explotació sexual i reproductiva de dones i xiquetes amb una dimensió local, nacional i internacional. Després d'un procés de reflexió de totes les fundadores d’Emargi a principis de 2022 van decidir crear, de manera paral·lela a l'associació, una cooperativa d'iniciativa social amb el mateix nom. És també cofundadora i coordinadora de l'Escola Abolicionista Internacional, un projecte destinat a la divulgació feminista i la sensibilització i formació de la societat civil.

Tiganus és una interlocutora experta en constant agitació i denúncia en els mitjans de comunicació. Ha concedit entrevistes als principals diaris nacionals i a nombrosos periòdics i revistes independents i programes de ràdio i televisió, compartint l'experiència viscuda, el pensament teòric i el relat de qui ha convertit la lluita feminista en el sentit de la seua vida després d'haver estat víctima de tràfic i explotada sexualment durant cinc anys en prostíbuls espanyols.
És autora i ha participat en la redacció de diversos articles acadèmics i ha publicat en Atlàntiques, revista internacional d'estudis feministes, concretament en el seu monogràfic La prostitució: entre vells privilegis masculins i nous imaginaris neoliberals. El seu còmic “Amelia: història d'una lluita” (Serendipia, 2021) i el seu llibre, “La revolta de les putes: de víctima a activista” (Edicions B, 2021) gaudeixen de molt d'èxit i bones critiques.

Col·labora activament amb diverses associacions a Espanya i Amèrica Llatina, participant en projectes d'incidència política i d'apoderament personal i polític de grups de dones.

Premi Clara Campoamor d’Alaquàs

Els Premis Clara Campoamor d’Alaquàs s’atorguen anualment per fer reflexionar la ciutadania sobre les polítiques dirigides a la igualtat d’oportunitats. Es tracta d’una iniciativa que va nàixer fa 15 anys per part de totes les associacions de dones de la ciutat per reconèixer tant a institucions públiques com a col·lectius ciutadans, el seu treball a favor de la igualtat de les dones així com en la lluita contra la violència de gènere.

Han rebut premi al llarg d’aquests anys la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, Amnistia Internacional en la Comunitat Valenciana, la filòsofa Amelia Valcárcel, la Síndica de Greuges Emilia Caballero Álvarez, la Plataforma de Dones Artistes contra la Violència de Gènere, les associacions de dones d’Alaquàs: Ames de Casa, Dosal, Dimecres Femení, L’Oroneta i Soadi, la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, l’Escola de Ciutadania en Femení Maria Moliner, la Doctora Anna Lluch, Mans Unides, la Coordinadora Feminista de València, l’associació Lilith d’Alaquàs, el Quintet Casulana, Carmen Alborch a títol pòstum, María de los Ángeles Rozalén Ortuño, popularment coneguda com "Rozalén" i la directora de cinema Mabel Lozano.

 

Pujar