elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs celebra el XX aniversari de l'obertura del Castell a la ciudadanía

Alaquàs celebra el XX aniversari de l'obertura del Castell a la ciudadanía
  • Des de la sala Xemeneia del Castell d’Alaquàs s'ha presentat la programació dels actes culturals que emboliquen el 20 aniversari del monument

MÉS FOTOS
Alaquàs celebra el XX aniversari de l'obertura del Castell a la ciudadanía - (foto 2)
Alaquàs celebra el XX aniversari de l'obertura del Castell a la ciudadanía - (foto 3)

Alaquàs celebra un febrer més l'aniversari de l'obertura el seu castell, que enguany compleix 20 anys. Amb motiu d'aquesta celebració, l'ajuntament d'Alaquàs ha preparat una programació plena d'actes culturals que es realitzaran fins a finals d'abril.

A la sala Xemeneia del castell s'han presentat els actes i la programació cultural prevista de mà de l'alcalde d'Alaquàs, Toni Saura i amb els convidats a l'acte entre els quals es trobava la periodista Laura Sena, l'historiador local i director de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Enric Juan, així com un representant de Caixa Popular.

Les activitats programades abasten 3 mesos, des del 24 de febrer al 21 d'abril. Aquestes dates han sigut seleccionades especialment ja que va ser el 21 d'abril de 1918 quan es declarava al castell monument històric.

L'alcalde recordava el ''orgull i l'emoció'' que van sentir quan van poder tornar a entrar a aquest castell com a propietaris en 2003, i declarava que ''es va treballar i es va lluitar molt'' i ''que tot el teixit civil va treballar per a això i aqueix dia vam veure que havia valgut la pena''. I recordava que ''aquest palau és un element de reflexió per a continuar pensant en la nostra història, però també ha de portar-nos a plantejar-nos nous reptes per al futur''. I posava l'accent en el disseny del cartell de la programació d'activitats, fet pel dissenyador local Ángel Martínez, una imatge sintètica que representa el castell i la porta que vol recordar aqueix moment d'entrada al castell en 2003 que va obrir les portes a la ciutadania.

Dins de la programació està la distribució dels llibrets informatius de 'El Cant de la Cartxofa', 'Alaquàs, centre històric', 'El castell Palacio d'Alaquàs', 'El *ficus del Castell Palau d’Alaquàs' i 'L’olivera de la biblioteca d’Alaquàs'.

A més d'això, l'acte ha comptat amb la Periodista Laura Sena qui presentava la seua exposició ‘Un Castell per al poble en noticies de Laura Sena’ 2003 – 20023’. Un treball de recopilació que recull 30 notícies seleccionades entre més de 300 on s'intenta contar la història del que va succeir des d'un punt de vist cronològic recollint els anys de tensió informativa i tota la història del castell i el seu procés de reconstrucció. La periodista ha volgut recordar que "l'exposició mostra com el castell no ha deixat de ser punt noticiós des de fa més de 20 anys" i que ''posar en valor els testimoniatges és important perquè no sempre es posa en valor d'aquesta manera el treball dels mitjans de comunicació''.

L'historiador Enric Juan ha presentat les parts culturals de la programació entre les quals es troba la creació i distribució dels fullets informatius i la presentació de les rutes 'Els séquies d’Alaquoas', que consisteix en la col·locació de plaques en les zones on es trobaven antigament les séquies i 'Els noms antics dels nostres carrers', que tracta del canvi de la toponímia dels noms dels carrers en Alaquas on es posaran plaques amb els noms antics dels carrers al costat del nom actual. L'historiador declarava que ''pensem que són projectes interessants perquè recuperen la memòria de la gent''.

A més, ha posat l'accent que ''Alaquàs és un poble que està cuidant molt l'aspecte verd del territori'' reflectit en la programació en la part que forma el 'Patrimoni verd'.

Per a més informació sobre la programació d'activitats en els pròxims mesos a Alaquàs consulte ací.

Pujar