elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Simat de la Valldigna ja ho té tot enllestit per a celebrar el Dia de la Valldigna

Simat de la Valldigna ja ho té tot enllestit per a celebrar el Dia de la Valldigna
    MÉS FOTOS
    Simat de la Valldigna ja ho té tot enllestit per a celebrar el Dia de la Valldigna - (foto 2)
    Simat de la Valldigna ja ho té tot enllestit per a celebrar el Dia de la Valldigna - (foto 3)

    Simat de la Valldigna junt amb la Mancomunitat de la Valldigna, ja ho tenen tot enllestit per a celebrar els pròxims dies 23,24 i 25 de març el Dia de la Valldigna, amb una àmplia programació pensada per a tots els públics. Els actes es celebraran en la seua majoria al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna i als voltants.

    15 de març, Dia de la Valldigna, fou el dia en què el Rei Jaume II el Just, va concedir les terres de la Vall a l’abat de Santes Creus, fra Bononat de Vilaseca, per a la fundació d’un Monestir. Al observar el Rei les terres i quedar fascinat per la bellesa d’estes, li digué a l’Abat: «Vall digna per a un monestir de la vostra religió», al que l’Abat li va respondre: «Vall digna!». I des d’aquell moment, la Vall va anomenar-se Valldigna. Per això, és important per als veïns i veïnes d’esta subcomarca de la Safor recordar i commemorar eixa data, atès que forma part de la seua història i la seua cultura. Història i cultura que han quedat patents al Monestir.

    La regidora de Turisme, Marga Palomares, ha ressaltat: «com cada any celebrem el Dia de la Valldigna amb una àmplia programació. Des de la Regidoria de Turisme volem aprofitar estos dies per donar impuls al turisme atès que la Valldigna està compresa en un entorn amb un gran potencial cultural, històric i rural».

    Les jornades commemoratives començaran el divendres, 23 de març, a les 19:30 hores, amb la inauguració de l’exposició itinerant cedida per la Diputació de València realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, «No tindrem pau després de la guerra». Una exposició integrada per 12 panells que reflecteixen la violència patida al País Valencià després de la Guerra Civil. El Reial Monestir és la segona parada d’esta exposició itinerant, la qual estarà ubicada al refectori del cenobi.

    També el divendres, a l’almàssera del Monestir, es presentarà el llibre Misteris de la Valldigna  de Sergi Fem Terreta. I a les 22:00 hores hi haurà una visita guiada nocturna teatralitzada al cenobi titulada «A la recerca de la relíquia perduda», es tracta d’una activitat gratuïta, per a la qual cal reservar plaça al Monestir.

    Dissabte, les activitats començaran a les 10:00 hores amb el Mercat d’Artesania i Productes Locals de la Valldigna a les portes del Monestir, format per comerciants i hostalers de Barx, Benifairó de la Valldigna i Simat de la Valldigna, així com també per parades d’artesania. El mercat estarà instal·lat dissabte i diumenge de 10:00 hores fins a les 22:00 hores.

    També, durant tot el matí, es podrà descobrir el cenobi amb les visites guiades gratuïtes que es realitzaran a les 11:00, 12:00 i 13:00 hores.

    A les 17:30 hores, l’almàssera del recinte monàstic, acollirà la xerrada a càrrec de Joan Giner Monfort autor del llibre El valencià de la Valldigna. L’acte estarà presentat per l’alcalde de Simat, Víctor Mansanet.

    D’altra banda, a les 18:00 hores, es celebrarà a la Font Gran un concert de rock a càrrec dels grups “No name” i “Cabos Sueltos” i, per als que prefereixen el jazz, a les 19:00 hores actuarà al jardí del centre monàstic el grup “Marjal Groove”, el qual interpretarà peces de jazz-fusió amb música tradicional.

    Els actes programats per al dissabte, finalitzaran amb la ja tradicional marxa cívica amb torxes, organitzada pel Moviment Júnior de Tavernes de la Valldigna, i que eixirà des de les diferents localitats que conformen la Valldigna a partir de les 20:00 hores i que s’ajuntaran al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna. Enguany se’n celebra la XXIII edició. Es tracta d’una marxa per a reivindicar el Dia de la Valldigna, els seus parlars, la seua cultura, i en general, la idiosincràsia dels municipis de la Valldigna.

    L’últim dia d’estes jornades, el diumenge, 25 de març, començarà a les 09:30 hores, amb la passejada de la dona, un recorregut que eixirà des del Monestir fins la Font Menor, on es celebrarà un esmorzar de germanor. Tot seguit, l’Església del cenobi celebrà l’acte institucional, on participaran alcaldes i regidors de la Valldigna, així com el president de la Mancomunitat de la Valldigna, juntament amb altres personalitats de la política valenciana. L’any passat, l’acte institucional va estar presidit pel President de les Corts Valencianes, Enric Morera; per la Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; pel Secretari Autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; pel Director General d’Esports de la Generalitat Valenciana, Josep Miquel Moyà; i per la Diputada Provincial de Turisme, Pilar Moncho.

    Una vegada conclòs l’acte institucional, també a l’Església del recinte monacal, es donarà pas a l’actuació d’Elies Monxolí, amb el conte musical, Odissea, el viatge de Ningú, una recreació de l’Odissea d’Homer en forma de conte musical i literari, amb la veu narradora de la periodista Amàlia Garrigós.

    Per als més menuts, a la Font Gran es representarà un teatre infantil, “Terroríficament divertit", de la companyia Drac Màgic Teatre.

    Per finalitzar els actes commemoratius del Dia de la Valldigna, a les 17:30 hores, a la Font Gran es celebrarà una revetla amb l’orquestra “Wonder” com a colofó final.

    Pujar