elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Junta de Protecció de les Columbretes se reunix amb motiu del 30 aniversari de la seua declaració com a Reserva Natural

La Junta de Protecció de les Columbretes se reunix amb motiu del 30 aniversari de la seua declaració com a Reserva Natural
  • Este òrgan participatiu proposa la realització d'activitats relacionades amb l'efemèride

  • Durant la visita s'ha inaugurat la nova senyalètica d'este espai protegit

  • Des de 1988 han visitat l'illa un total de 77.367 persones

La Junta de Protecció de la Reserva Natural de les Illes Columbretes s'ha reunit aquest dimarts, de forma extraordinària, en les instal·lacions del far en l'Illa Grossa amb motiu del 30 aniversari de la declaració de les Illes Columbretes com a Reserva Natural. Habitualment, les juntes tenen lloc en el Centre de Recepció de Visitants en el Planetari de Castelló.

Amb motiu del compliment del 30 aniversari de la protecció de la Reserva Natural, s'ha acordat l'elaboració de propostes d'activitats amb la col·laboració de diverses entitats. Aquest dimarts també s'ha inaugurat la nova senyalètica finançada per Red Eléctrica de España per facilitar els visitants la interpretació i coneixement del patrimoni geològic i natural de la Reserva Natural.

A la reunió han assistit els membres de la Junta de Protecció, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i altres membres amb responabilitats de la Conselleria, representants de la Universitat Jaume I, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Castelló, representants del Ministeri d'Agricultura, el cap de servei de valoració de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i membres del grup Colla Ecologista de Castelló.

Durant la sessió de la Junta de Protecció s'ha abordat l'evolució de les diferents espècies de fauna i flora que habiten a la reserva natural, l'estat de manteniment de les infraestructures i s'han estudiat possibilitats per a compatibilitzar l'ús públic de l'illa amb la conservació de l'espai.

A més, s'ha donat a conéixer la memòria de gestió de l'any 2017, document on apareixen totes les actuacions de conservació que du a terme la reserva natural. Algunes de les activitats més rellevants han sigut el seguiment de les poblacions de corb marí emplomallat, en perill d'extinció, o del falcó de la reina i baldriga cendrosa.

Altres projectes destacats de 2017 han sigut la instal·lació de l'estació meteorològica d'Avamet i el nou sensor GPS del Ministeri de Forment, què permet que Columbretes forme part de la xarxa sísmica nacional.

Columbretes també col·labora amb la Universitat de València en les estimacions de població de cetacis, amb la Universitat de Balears en les poblacions de sargantanes i també amb el Ministeri d'Agricultura en el projecte de plenamar i estudis sobre canvi climàtic, entre altres col·laboracions.

 

Visitants

El nombre de visitants durant l'any 2017 va ser de 4.293 persones, encara que quasi 13.000 persones van ser informades sobre la reserva natural al centre de visitants ubicat en el Planetari de Castelló.

Des de la seua declaració fa 30 anys, han visitat l'illa un total de 77.367 persones. A més, 21.000 escolars han acudit a la reserva natural a realitzar activitats educatives. Les visites estan regulades i tenen una finalitat pedagògica.

Les Illes Columbretes composen un entorn d'elevat valor mediambiental, estan declarades com Zona Especialment Protegida d'Importància per al Mediterrani (ZEPIM), Lloc d'Importància Comunitària (LIC), Zona d'Especial Protecció per a les aus (ZEPA) i microrreserva de flora.

Pujar