elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Simat de la Valldigna li atorga el premi Jaume II a Maria del Carme Girau

Simat de la Valldigna li atorga el premi Jaume II a Maria del Carme Girau

    Vora un centenar de persones es donaren cita al Saló de Plens de l'Ajuntament de Simat de la Valldigna per veure in situ com el consistori reconeixia la trajectòria professional, per la seua lluita i defensa de la llengua catalana en època del franquisme i per ser la primera dona de Simat en cursar estudis universitaris superiors, a Maria del Carme Girau Alonso amb el premi Jaume II El Just amb motiu de la celebració del 9 d'octubre.

    L'acte va començar amb la projecció d'un vídeo on es podien veure diferents moments de la vida de Girau. Víctor Mansanet, alcalde de Simat, va ser l'encarregat de presentar la cantautora simatera que va formar part dels «Setze Jutges». Els «Setze Jutges» va ser un moviment que va impulsar el que es coneix com la Nova Cançó. Es tractava de cançons escrites i cantades en català en ple règim franquista, amb l'objectiu de reivindicar i normalitzar l'ús del català i posicionar-se en contra de la dictadura. A més, este moviment va contribuir a la normalització lingüística i cultural de Catalunya.

    Mansanet va destacar que es tractava d'un acte «de justícia i de memòria envers una persona que arriscà en la seua joventut per promoure la nostra llengua, la nostra cultura a través dels escenaris de la Cançó en la Catalunya dels anys seixanta del segle XX» i va recalcar de Girau que fou una «dona pionera i amb coratge». A més, va citar a Lluís Serrahíma, de la mà del qual va entrar al moviment artístic, que la seua veu era «suau, potser aparentment ingènua, però amb molta força expressiva».

    Premi afectiu

    Al rebre el reconeixement, Girau es va mostrar molt contenta i va destacar que «és el premi que més il·lusió em fa, ja que és un reconeixement del meu poble i de les persones que m'estimen». Girau en l'any 2007 i junt amb els seus companys de grup, va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya i el 2013 va rebre el Premi Ovidi, atorgat pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià.

    La cantautora també en la seua intervenció, referint-se als «Setze Jutges», digué: «nosaltres obrírem el camí amb la Nova Cançó a les noves generacions, però potser estes no s'acorden de nosaltres».
    Va ser un acte molt emotiu per a la guardonada atès que va recordar moltes experiències viscudes i anècdotes, com per exemple com va acabar formant part dels «Setze Jutges», on cantaven, i a tota la gent que va de conèixer. Tot i això, Girau estava a Barcelona estudiant Farmàcia, però com ella va explicar en l'acte, ella el que volia era cantar «i donava igual el que em passara, a més, la meua època amb el grup em va servir per fer-me major i responsable dels meus actes».
    A més, junt amb el centenars de persones que estaven arropant-la, Maria del Carme Girau tenia la companyia d'un gran amic i cantautor valencià que no va voler perdre's este acte, Paco Muñoz, qui va versionar dos cançons de Girau.

    Reconeixement del personal treballador del consistori

    També, en este acte institucional celebrat pel 9 d'octubre, es va reconèixer la labor al policia municipal, Víctor Sánchez i a Juan Francisco Martínez, per ajudar a completar el arxiu històric de Simat.

     

    Pujar