elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'estudi de sobrepés i obesitat en alumnat indica que els alumnes es troben per baix de les dades nacionals

L'estudi de sobrepés i obesitat en alumnat indica que els alumnes es troben per baix de les dades nacionals
    MÉS FOTOS
    L'estudi de sobrepés i obesitat en alumnat indica que els alumnes es troben per baix de les dades nacionals - (foto 2)

    La regidora de delegada de Salut Pública i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, ha comparegut aquest matí en roda de premsa al costat Jesús Herráiz i Isabel García de la Farmàcia del Passeig per presentar els resultats de l'estudi de sobrepés i obesitat en alumnat de 1r a 4t de Primària que ha realitzat a la nostra ciutat.

    Una iniciativa que ha estat subvencionada per la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la Conselleria de Sanitat.

    Liduvina Gil ha destacat que l'estudi respon al continu augment de l'obesitat i sobrepés en xiquets i adolescents que ha de ser estudiat per quantificar la seua magnitud i poder aplicar mesures pal·liatives. "La infància és una etapa clau en el desenvolupament de la persona per adquirir hàbits d'alimentació comportament saludables" va afirmar la regidora.

    L'estudi ha tingut com a mostra a 1.291 escolars dels quals el 49% van ser xiquets mentre que el 51% eren xiquetes. En l'estudi han participat 13 centres públics (5), concertats (7) i un de privat de Gandia i s'ha analitzat la prevalença de l'obesitat per tal de comparar-los amb les dades obtingudes a la Comunitat Valenciana a més d'identificar els menors amb obesitat per facilitar a les seues famílies pautes i comportaments que ajuden a solucionar la situació.

    Gil ha explicat que l'estudi ha comptat amb la col·laboració dels professionals de la Farmàcia del Passeig i els alumnes de l'IES Tirant lo Blanc encarregats de realitzar el procés d'enquestes i control dels alumnes.

    La regidora va destacar que els paràmetres obtinguts es troben dins de la mitjana espanyola tot i que ha qualificat els resultats de "preocupants".

    D'aquesta manera, els resultats de la prevalença d'excés de pes han estat el 22% (19,3% en xiquets i 24,6% en xiquetes), i la prevalença d'obesitat va ser del 17,0% (20,3% en xiquets i 13,9% en xiquetes). Comparant amb l'Estudi Aladino de 2015, d'àmbit nacional, els resultats van ser que la prevalença de sobrepés trobada va ser del 23,2% (22,4% en xiquets i 23,9% en xiquetes), i la prevalença d'obesitat va ser del 18,1% (20,4% en xiquets i 15,8% en xiquetes), utilitzant els estàndards de l'OMS. Per tant la prevalença de sobrepés és superior en xiquetes, però la prevalença d'obesitat és major en els xiquets.

    Isabel García, encarregada de fer l'estudi va declarar que "hem trobat casos de menors que van a l'escola sense desdejunar (1,5%) i malgrat que els resultats no són dolents en general, hem de posar mesures per solucionar-ho. Les dades indiquen que les xiquetes tenen més prevalença al sobrepés que els xiquets, ja que l'estudi demostra un índex de sedentarisme major".

    Per la seua banda, Jesús Herráiz va agrair a Liduvina Gil, el personal del seu departament i al consistori "la feina a l'hora d'implicar tantes persones per posar en marxa un estudi tan ambiciós". "El tema de l'obesitat infantil ha de ser combatut perquè aquests xiquets obesos segurament acaben sent adults amb problemes de diabetis, càncer de còlon, malalties cardíaques, etc."

    Finalment, Liduvina Gil ha destacat que factors com els ingressos de la unitat familiar i els hàbits dels pares, influïxen directament en l'obesitat dels menors. "Ara que tenim l'estudi, començarem amb la segona part del treball i aportarem solucions als centres escolars, les empreses que preparen els menús a les escoles i els progenitors per millorar la qualitat de vida i la salut dels nostres menuts". "L'any que ve continuarem amb l'estudi per veure l'evolució dels resultats i esperem seguir comptant amb la participació i la complicitat de la ciutadania, centres escolars i la Farmàcia del Passeig".

    Pujar