elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Catarroja s'adhereix al Pacte Horta Sud per una economia més sostenible

Catarroja s'adhereix al Pacte Horta Sud per una economia més sostenible
  • El ple aprova incorporar-se al projecte per unanimitat, on també formen part 75 entitats i més 250 persones a títol individual

La iniciativa #PacteHortaSud segueix creixent, demostrant un ampli consens respecte a la necessitat de reconstruir la comarca cap a una economia més sostenible i alineada amb els objectius de l’agenda urbana 2030 del govern d’Espanya. Aquesta reconstrucció ha de servir per posar sobre la taula una nova forma d’articular els debats polítics, amb una major presència real de la societat civil organitzada, i prioritzar la reducció dels impactes econòmics negatius en els col·lectius més desafavorits.

Després de sis mesos des de la presentació del Pacte Horta Sud, els suports segueixen augmentant-se. Una prova d’això és l’adhesió al Pacte de l’Ajuntament de Catarroja, després d’aprovar-ho per unanimitat en el Ple ordinari d’octubre del consistori, celebrat el passat dia 29. D’aquesta manera, Catarroja es suma a Aldaia, Picassent, Alaquàs, Quart de Poblet, Silla, Albal, Benetússer i Paiporta com a municipis de la comarca firmants, així com a una gran quantitat de persones a títol individual i entitats ciutadanes, culturals i econòmiques.

Malgrat la prolongació en el temps des de la presentació del Pacte, aquest segueix més vigent que mai. La crisi sanitària segueix estant a l’ordre del dia i, per tant, és necessari seguir perseverant, des d’una consciència ciutadana, en totes les mesures empreses per aïllar el virus, així com reiterar l’admiració pública, l’agraïment i la proximitat emocional al personal dels serveis essencials i voluntaris que s’enfronten en primera línia als efectes més devastadors de la pandèmia. Igualment, segueix sent imprescindible la confiança en la direcció política de la crisi en les autoritats i institucions democràtiques i cal que no s’utilitze aquest context d’excepcionalitat per obtenir-ne rèdit.

Però més enllà del present, és necessari també tenir posada la mirada al futur. Com és evident, la situació actual portarà conseqüències econòmiques i socials tant de forma immediata com a mitjà termini. És en aquest sentit que caldrà un autèntic pacte de comarca, que establisca les bases per a les alteracions profundes que es generaran en l’estructura productiva, definint una economia sostenible i uns models de recuperació que minimitzen la pèrdua d’ocupació i el tancament d’entitats socials i menudes i mitjanes empreses. Per poder superar de la millor forma possible aquesta situació, caldrà compatibilitzar l’adopció de mesures urgents i inajornables amb l’obertura d’un diàleg social que avalue i definisca les noves necessitats, posant a la societat civil organitzada al centre de la presa de decisions. Aquesta és, a més, l’única forma per poder reduir els impactes econòmics negatius en aquells grups més vulnerables, als que les institucions i la solidaritat cívica ha d’atendre de forma prioritària, assegurant-ne la participació i mitjançant la planificació de polítiques estables.

Tot això cal que es done des del desenvolupament de xarxes de treball que col·laboren amb les institucions públiques, aportant idees i experiències de cooperació, i des d’una escola local, al ser on succeeix la vida, on es percebran directament els efectes més dramàtics de la crisi i, igualment, les  millors mostres de solidaritat. Les mesures d’autoorganització seran bàsiques per a regenerar l’espai públic i l’autoestima de la comarca. La comarca de l’Horta Sud té una gran capacitat per a generar xarxes de suport mutu que cal aprofitar.

La Fundació Horta Sud i diferents entitats de la comarca ja estan replegant dades objectives i fent propostes concretes per a la construcció d’un projecte comarcal construït des de la participació de la ciutadania. Entre les propostes replegades estan la potenciació de la xarxa de carril bici que connecte a tots els municipis i polígons i la millora del transport públic, la protecció de l’Horta i el foment de l’agricultura tradicional, la reducció de la factura energètica municipal i dels municipis, la neteja i creació d’una xarxa de barrancs d’usos compatibles o l’assoliment dels 10m2 de zones verdes per habitant, entre d’altres.

Per tots aquests motius, convidem tant a les entitats com a les persones físiques que encara no s’hagen adherit al Pacte a sumar-s’hi i a fer un pas més, units, en la regeneració de la comarca. Al mateix temps, aprofitem per donar la benvinguda al Pacte a Catarroja.

Pujar