28 de febrero de 2021 28/2/21

L’exposició “L’escola il·luminada” estarà a Alzira fins el 14 de novembre

L’exposició “L’escola il·luminada” estarà a Alzira fins el 14 de novembre - (foto 1)

    Esta setmana s'inaugurava a l'andana de la Casa d'Alòs l'exposició "L'escola il·luminada. La il·lusió pel saber 1931-1939", que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. Es tracta d'una exposició comissariada per Cristina Escrivà i que es pot visitar fins el 14 de novembre.

    A l'acte van assistir Diego Gómez, alcalde d'Alzira, i Isabel Aguilar, vicealcaldessa i regidora de Patrimoni Cultural, així com els regidors de l'equip de govern Ivan Martínez, Fernando Pascual i Inma Onrubia. Per part de l'oposició va estar present el regidor José Luis Ruiz.

    Es tracta d'una mostra atractiva i suggerent que recrea una escola amb material de l'època: una placa del Ministerio de Instrucción Pública – Escuela Nacional de Niñas, pupitres, llibres, quaderns, ... i panells amb testimonis de persones que van estar escolaritzats. A través d'ella es pretén donar a conéixer el sistema educatiu en Espanya durant la Segona República, un període comprés entre 1931 i 1939 molt desconegut per a la majoria de la gent, sobretot pels més joves, donat que va ser curt, marcat per la Guerra i suprimit pel nou govern dominant.

    "L'escola il·luminada" és sols una part d'eixa història prohibida, perduda i maleïda per uns anys de Dictadura, però perduda per a sempre si no es recupera i es repara. En esta mostra, amb el subtítol "La il·lusió pel saber", s'obri el camí per a endinsar-nos en este període, en què el govern democràtic de la República es va esforçar per a dotar de professors i d'escoles, per a alfabetitzar a una població condemnada durant segles al servilisme per falta de coneixements, a obrir els ulls i la ment a la realitat i a donar l'esperança per un futur i un món millor.

    Subir