Castellano

L'educació en igualtat, motor de la programació del 8M a Sant Vicent

L'educació en igualtat, motor de la programació del 8M a Sant Vicent
  • Educar en igualtat des de les primeres etapes per a erradicar les violències masclistes

  • L'Ajuntament ha presentat en roda de premsa aquesta setmana la programació elaborada amb motiu del 8M, Dia de la Dona

  • De manera transversal entre les àrees d'Igualtat, Educació, Cultura i Joventut i en col·laboració amb la Plataforma per la Igualtat Raspeig i els centres educatius, s'ha desenvolupat un calendari que compta amb més d'una desena d'esdeveniments

L'alcalde, Jesús Villar; la regidor d'Igualtat, Isabel Candela; la regidor de Cultura, Raquel Rodríguez; la presidenta de la Plataforma per la Igualtat Raspeig, Pepi Durán; el cap de l'àrea de Serveis Socials, Marí Martínez;  la cap de la secció d'Educació, María Eugenia Grané; l'empleada municipal de l'àrea de Benestar Social, Yolanda Vicente; l'artista foguerer, Rafael Lidón; i l'animadora juvenil, Remedios Pomares, van estar presents en la roda de premsa.

L'alcalde, Jesús Villar, va assenyalar que “els actes i esdeveniments preparats per a commemorar el 8M, Dia de la Dona, han sigut un treball de diferents regidories dirigides per Serveis Socials. Volem que aquest dia siga visible des de totes les àrees del consistori. Per això, agraïsc a totes les persones que han fet possible aquestes jornades i felicitar l'artista del cartell perquè reflecteix molt bé el que l'Ajuntament volia plasmar. Només espere que entre tots i totes aconseguim que aqueixa igualtat siga real.”

“La programació que presentem és un treball transversal entre les àrees d'Igualtat, Cultura, Educació i Joventut, la Plataforma per la Igualtat Raspeig i els centres educatius. Els diferents esdeveniments programats al voltant del 8M tenen com a principal objectiu la reivindicació i la posada en valor de les dones”, va explicar la regidor d'Igualtat, Isabel Candela.

La regidor de Cultura, Raquel Rodríguez, va afirmar que "amb aquests actes el nostre principal objectiu és donar visibilitat a aqueixa lluita per la igualtat real que va començar fa més de 200 anys. Des de cultura hem apostat per la coeducació en igualtat a través de contacontes, perquè l'educació des de la infància és la clau per a combatre la violència masclista".

La presidenta de la Plataforma per la Igualtat Raspeig (PIR), Pepi Durán, va assenyalar que “des del primer moment hem treballat en equip amb el consistori per a elaborar aquest programa. Hi haurà estones lúdiques, però sense perdre de vista el caràcter reivindicatiu”. “Un dels objectius de la PIR per a elaborar aquesta programació ha sigut posar en valor a les dones, moltes d'elles oblidades, però que tant han aportat i aporten a la lluita Feminista en el seu camí cap a la igualtat”.

“El que presentem és el resultat d'un treball conjunt per a uns dies i una data molt assenyalada, encara que en igualtat hem de continuar treballant, perquè tots els dies són 8M”, va afirmar el cap de l'àrea de Serveis Socials, Marí Martínez.

 El cartell 

Una fina línia que dibuixa la imatge d'un xiquet i una xiqueta en els extrems. En el centre el número huit combinat amb el símbol femení. Tot sobre un fons violeta. D'aquesta forma l'Ajuntament ha volgut expressar en el cartell elaborat per a la programació 2020 la importància que ha de tindre la igualtat en l'educació. 

L'artista foguerer, Rafael Lidón, dissenyador del cartell d'aquest edició, va explicar que “des del primer minut vam saber el que volíem fer. Sabem que l'educació des de les primeres etapes és fonamental, per això, hem triat la paritat entre xiquets i xiquetes en el cartell”.

Des del primer moment que a Lidón se li va realitzar la proposta de realitzar el disseny del cartell, l'artista va acceptar. “Per a mi és un orgull que l'Ajuntament haja pensat en mi per a elaborar la imatge principal d'aquesta programació tan destacada en el calendari”, va expressar. Lidón, qui actualment es troba a València treballant en els monuments fallers del pròxim mes de març, va fer un buit en la seua agenda per a assistir a la roda de premsa.  

La programació al detall

Més de deu activitats gratuïtes conformen la programació del 8M elaborada pel consistori, la Plataforma per la Igualtat Raspeig i els centres educatius. Per dates, a continuació els detallem totes les cites.

El calendari d'esdeveniments començarà el dimarts 3 de març amb la inauguració de l'exposició ‘Dones de La nostra Vida II’ a la sala d'exposicions del conservatori municipal ‘Vicente Lillo Cánovas’ a les 19.00 hores. La mostra estarà oberta al públic fins al dia 12. En ella s'exposaran imatges de dones anònimes que han marcat la vida de les veïnes i veïns de Sant Vicent. 

El dia més destacat serà el dijous 5 amb la celebració de la V Gala de la Dona. El cinema L'Esperança serà el lloc on es realitzarà aquest esdeveniment en el qual s'entregaran deu guardons a deu dones destacades del municipi en diferents àmbits. Seguidament actuarà el grup de teatre ‘Impro senyores’.

De manera simultània en la plaça del baixador i Santa Isabel, es realitzaran dos contacontes coeducatius infantils en igualtat. Tots dos començaran a les 17.30 hores. 

El dia 8, Dia de la Dona, serà una jornada per a la reivindicació on al matí, a partir de les 10.00 hores se celebrarà la marxa ‘Caminem junts cap a la Igualtat’. Un esdeveniment deporte amb el que l'Ajuntament col·labora dins de la carrera ‘Avança amb Nosaltres’, organitzada per la foguera Carrer Major. Ací el consistori convida a eixir i entrar en meta en parella. L'eixida serà a les 10.30 hores des de l'avinguda de la Llibertat.

La vesprada del 8M estarà dedicada al teatre. La companyia teatral ‘Les Ladies’ interpretarà l'obra ‘Dos anys després’. La representació començarà a les 18.30 hores a l'auditori del Centre Social.

El dilluns 9 de març el protagonisme el prendran els centres de secundària. A les 11.00 hores L'alumnat dels diferents IES del municipi construirà en la plaça de la Comunitat Valenciana un mur de caixes en les quals introduiran frases negatives. Activitat amb la qual es pretén eliminar els estereotips i fomentar la igualtat en l'adolescència, àmbit que des d'Educació s'està treballant, subrauó la cap de la secció d'Educació, María Eugenia Grané.

L'experta en feminisme i coeducació, Elena Simón, oferirà la xarrada ‘Parlem de Feminisme? Qüestions pendents i candents?’, el dia 10 de març. La cita començarà a les 19.00 hores i es realitzarà a la Casa d'Associacions.

‘Marea de frases’

Fins al dilluns 16 de març l'aparador de la biblioteca municipal ‘Miguel Delibes’ tindrà exposada al públic la mostra ‘Marea de frases violetes’. Un homenatge a les veus de les dones que han sigut participes del moviment feminista al llarg de la història.

Formació audiovisual 

La creativitat audiovisual ha sigut la temàtica triada per l'àrea de Joventut per al 8M, tal com va explicar l'animadora juvenil, Remedios Pomares. Els dies 2, 3, 9 i 10 es durà a terme un taller audiovisual, on els i les joves podran produir els seus propis curts. A més, el 4 es realitzarà una projecció de curtmetratges. Tot tindrà la Igualtat com a temàtica central. A més, el dia 7 es durà a terme l'activitat ‘Gimcana de joves per la Igualtat’.

Pujar