elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'edifici consistorial

Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'edifici consistorial
    MÉS FOTOS
    Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'edifici consistorial - (foto 2)
    Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'edifici consistorial - (foto 3)
    Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'edifici consistorial - (foto 4)

    Un total de 5.866 visitants ja han gaudit del refugi antiaeri rehabilitat de l'Ajuntament des que es va inaugurar el passat mes d'abril. Una xifra que s'unix a les 4.882 persones que han estat a l'exposició temporal "Tempesta de ferro", que es pot visitar fins al 3 de setembre a la sala d'exposicions del carrer de l'Arquebisbe Mayoral.

    Les visites a este refugi continuaran com fins ara, amb cita prèvia i en grups xicotets per motius de capacitat i de seguretat. A la recuperació de l'edifici s'ha afegit també "una museïtzació en panells perquè els visitants aprecien les instal·lacions i recorden quina era la seua comesa", ha recordat la regidora de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals, Glòria Tello.

    Es tracta d'un refugi de tipus escolar que va ser construït en 1938 i tenia capacitat per a 700 xiquets del centre educatiu que estava situat en un lateral del mateix edifici de l'Ajuntament. Constava de dos entrades simètriques a través d'escales i cinc naus cobertes amb volta rebaixades de formigó. Totes les naus disposaven de bancades d'obra perquè els xiquets s'assegueren mentre esperaven que passara el perill. El refugi disposava de vàters i d'electricitat.

    Va ser modificat parcialment en els anys 50 per a construir la cotxera actual, i en els 60 començà a utilitzar-se com a magatzem de documents, i per això se'n van eliminar alguns elements originals com ara les bancades. A més, es va afegir un paviment de rajola hidràulica i es van picar les parets. També se'n va modificar l'aspecte original en compartimentar les naus amb tàpies i estes naus es van independitzar amb portes.

    Amb tants canvis i amb el nou ús es va oblidar el seu origen fins que en 2016 la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals en va emprendre la recuperació i posada en valor "com a llegat patrimonial de la memòria històrica de la Guerra Civil de la ciutat de València".

    Segons ha exposat Glòria Tello, "els refugis de la guerra civil són BRL i el govern de la Nau vol posar els edificis patrimonials com estos a l'abast de la ciutadania, doncs obrir les portes és una de les nostres línies polítiques, ho hem fet al Palau de la Música per exemple i també volem fer-ho amb la resta d'edificis que el PP volia amagar. Nosaltres volem oferir coneixements als valencians i valencianes i no mantenir-los en la ignorància o la censura".

    Pujar