elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos valencians entre els artistes que han viatjat a l'Índia per a construir un mandala gegant

Dos valencians entre els artistes que han viatjat a l'Índia per a construir un mandala gegant
  • Al costat d'artistes de Mallorca i Eivissa, els valencians Carmen Ruano i Ximo Canet han deixat la seua empremta en aquest ‘rangoli’

Un total de 25 artistes plàstics i visuals de les illes Balears i la Comunitat Valenciana, juntament amb un grup de persones voluntàries i treballadores i treballadors de la Fundació Vicente Ferrer (FVF), han viatjat fins a Anantapur, seu de la FVF en el sud de l'Índia, per a celebrar la cinquena edició del projecte artístic Mata Ombres, que ha tingut lloc del 2 al 8 de novembre.

Entre ells dos valencians. Es tracta de Carmen Ruano (València) i Ximo Canet (Alcoi).

Carmen Ruano, sexòloga jubilada en el Servei de Salut de València, compta amb una important trajectòria artística. La seua mare li va ensenyar a cosir i a través dels seus brodats reivindica les labors de les dones. Amb la seua aportació a les parets del campus de la FVF en Anantapur, un tapís de retrats femenins, pretén recordar la importància del rol de la dona en la societat.

Carmen Ruano
Carmen Ruano
 

Per part seua, Ximo Canet és un pintor que després d'iniciar els seus estudis a l'Escola de Belles arts de la EASDE, va descobrir la seua inquietud per l'ecologia. La seua obra es caracteritza per l'ús de pigments naturals: espècies, terra natural, aigua, aroma i color.

Ximo Canet
Ximo Canet

Un rangoli gegant

El tancament d'aquesta edició ha estat marcat per l'elaboració d'un ‘rangoli’ gegant de més de 50 metres construït amb residus reciclables, procedents dels centres de segregació de material inorgànic repartits pels diferents campus gràcies a Mana Bhoomi (La nostra Terra), un dels programes de la FVF a l'Índia.

Un ‘rangoli’ és una pràctica tradicional de l'Índia feta amb elements geomètrics de colors que es tracen harmoniosament en el sòl de les entrades a les llars. Una forma d'art efímer que dona la benvinguda al visitant i simbolitza la bona fortuna.

A la inauguració, van assistir al voltant de 350 persones, entre ells estudiants dels diferents centres de la Fundació en Anantapur, al costat de treballadors i voluntaris. “Tot el que hem aconseguit a l'Índia ha sigut gràcies a que hem unit les nostres mans. En aquest món, necessitem unir les mans”, va sentenciar Anna Ferrer, presidenta de la FVF.

Aquesta iniciativa, liderada pel comissari d'art Toni Torres, ha tingut com a objectiu visibilitzar l'art com una eina de transformació i conscienciació social. Concretament, la intervenció artística d'aquesta edició s'ha inspirat en la sostenibilitat, el medi ambient i la importància de la seua cura en les zones on treballa la Fundació a l'Índia.

“L'objectiu d'aquesta acció és posar en valor la vàlua dels residus que rebutgem cada dia i l'impacte que això té en el nostre planeta”, ha explicat Arancha Alvear, coordinadora de Mana Bhoomi i responsable de l'activitat. Un centenar de persones, més de 60 de Balears, s'han involucrat en el procés d'elaboració d'aquest ‘rangoli’ de grans dimensions, amb una papallona en el centre, que representa la transformació d'aquests materials, creada amb les tres R (Reduir, Reciclar i Reutilitzar).

Els voluntaris, entre els quals s'inclouen noms de reconegut prestigi com Ángel Zabala, Jaime Roig de Diego, Aphon Hengchanroen o Diana Bustamante, també han treballat en una vintena d'obres d'art que s'han repartit per les instal·lacions. Els treballs s'han instal·lat en els diferents Campus en els quals treballa la Fundació i s'han posat a la disposició de les comunitats rurals que col·laboren pel desenvolupament. “Estem molt sorpresos, per l'Índia i per tot el que ha fet la Fundació. L'acolliment ha estat per damunt de les nostres expectatives”, ha compartit Pedro Asensio, un dels artistes.

Durant la seua estada a l'Índia, els artistes han inaugurat la setena escola de reforç construïda gràcies a la recaptació obtinguda a través d'iniciatives d'art solidari elaborades per ells i elles mateixes al llarg de tot l'any.

De retorn a Balears, el grup d'artistes continuarà realitzant obres inspirades en la seua experiència directa a l'Índia amb l'objectiu de construir la que serà la huitena escola suplementària de la FVF finançada a través de la iniciativa cultural i solidària Mata Ombres.

Sobre la Fundació Vicente Ferrer 

La Fundació Vicente Ferrer és una organització d'acció independent integrada per persones que comparteixen plenament els ideals humanistes. Té un compromís amb les comunitats més fràgils, vulnerables i tradicionalment discriminades. El seu objectiu és arribar al major nombre possible de persones en risc de discriminació, desigualtat o pobresa.

Pujar