elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València serà Capital Mundial de l’Alimentació en 2017

València serà Capital Mundial de l’Alimentació en 2017

    Divendres que ve València serà declarada oficialment, a Roma, Capital Mundial de l’Alimentació per a l’any 2017. Joan Ribó, Carlos Galiana i Consol Castillo han destacat la importància d’este reconeixement a les polítiques alimentàries empreses pel govern municipal fins i tot abans que es presentara la candidatura, així com la plena connexió i coincidència amb les que propugna Nacions Unides a través de la FAO.

    Joan Ribó ha anunciat la capitalitat mundial alimentària de València per a 2017 en una roda de premsa que ha oferit amb Consol Castillo i Carlos Galiana, els dos regidors del Govern de la Nau que han promogut la candidatura presentada el passat mes de juliol, i per la qual s’ha decantat Nacions Unides, a través de la FAO, l’organisme per a l’alimentació, davant de la de la ciutat israeliana de Tel Aviv.

    Abans de revelar l’elecció de València, Ribó s’ha referit a la importància que el govern de la ciutat ha atorgat des del primer moment a la vinculació de l’horta periurbana de la nostra ciutat amb l’alimentació de proximitat, la posada en marxa de mercats locals, la reforma i posada en valor de la Tira de Comptar, la creació d’un Consell Alimentari Valencià que aprofundisca, per exemple, en aspectes com la relació entre salut i alimentació o altres iniciatives a través de les quals l’Ajuntament s’ha decantat des del primer dia de la legislatura per una alimentació de qualitat, mediterrània, sana i baixa en greixos i sucres per als valencians i valencianes de qualsevol edat.

    L’alcalde Ribó ha recalcat l’aposta pel benestar dels ciutadans potenciant una alimentació de proximitat estretament relacionada amb l’horta periurbana. Ha destacat, igualment, el potencial de la indústria agroalimentària valenciana, de la qual ha recordat que és la segona amb més volum d’exportació “i tres de les principals empreses valencianes pertanyen al sector agroalimentari”.

    Connexió amb els objectius de la FAO

    També ha destacat la “connexió i sintonia” entre els objectius alimentaris que propugna la FAO, “molt preocupada per l’alimentació a les grans ciutats, on viu el 60 % de la població mundial, amb els que promou i defensa l’Ajuntament de València”, la ciutat que divendres que ve serà proclamada, a Roma, Capital Mundial de l’Alimentació per a l’any 2017. “València estarà a partir d’ara en un lloc preferent del mapa mundial de l’alimentació d’acord amb Nacions Unides”.

    Joan Ribó, Consol Castillo i Carlos Galiana estaran al saló de plens de la seu central de la FAO, a Roma, per a assistir a esta proclamació coincidint amb la celebració anual del Dia Mundial de l’Alimentació, després d’haver obtingut el suport majoritari de les ciutats que tenen la responsabilitat de triar, com São Paulo, Buenos Aires, Dakar, Nairobi, Belo Horizonte o Toronto, totes les quals són representants de les 128 urbs que van signar en el seu moment el Pacte de Milà.

    La simbiosi ciutat-horta, l’aliment com a identitat, el compromís de València amb els valors del Pacte de Milà “abans de signar-lo”, el Pla d’Acció Territorial de l’Horta, la Llei d’Horta, la Llei de venda directa de productes agroalimentaris o la creació de la primera incubadora d’empreses i projectes agraris a l’horta de València, eren alguns dels aspectes que es destacaven en el vídeo presentat per la candidatura de València davant de Nacions Unides.

    Tant Carlos Galiana com Consol Castillo han intervingut per a subratllar la importància d’esta elecció i de les polítiques sobre alimentació desenvolupades des de les seues regidories respectives. Galiana ha parlat de l’impuls als mercats municipals, de la conversió de Mercavalència en un referent i punt de trobada de delegacions de tot el món, de la Tira de Comptar, del suport als mercats municipals.

    Ha destacat el contingut, protagonisme mundial i abast d’esta capitalitat i d’esdeveniments com “la trobada de més d’un centenar d’alcaldes de tot el món a la nostra ciutat, el 16 d’octubre de 2017, que comprovaran el valor de la nostra horta periurbana o els nostres mercats municipals”.

    “Estem molt contents perquè és un esdeveniment per a tota la ciutat, que entronca amb els objectius de la nostra política per a aprofitar el potencial del que ja tenim en l’àmbit de l’alimentació i posar-nos a treballar per a mostrar-lo al món”, ha assenyalat Carlos Galiana.

    Per la seua banda, Consol Castillo ha recordat que abans d’esta declaració com a Capital Mundial de l’Alimentació “ja teníem molt de camí recorregut i la política alimentària formava part de la columna vertebral de les nostres activitats per a saber, per exemple, com consumim i què consumim, o promoure la creació del Consell Alimentari Municipal”.

    La regidora d’Agricultura i Horta ha destacat que també des de l’alimentació “estem treballant en un model de sostenibilitat, partint del fet que l’horta no és només un paisatge urbà, sinó que ha de ser també un sector productiu gestionat amb criteris de responsabilitat social i ambiental”.

    Igual que l’alcalde s’ha referit a problemes d’intoleràncies, al·lèrgies i altres relacionats amb la salut, que tenen la causa i origen en la forma d’alimentar-nos, i ha recalcat el valor d’iniciatives com la incubadora d’empreses agrícoles, els obradors comunitaris, el Pla d’Acció Territorial de l’Horta, així com la necessitat d’aprofitar este reconeixement de Nacions Unides “per a generar sinergies, buscar també la implicació del sector de la gastronomia amb la complicitat dels restauradors o qualsevol altre que faça de 2017, any en què València serà Capital Mundial de l’Alimentació, el millor escenari per a desenvolupar els nostres objectius alimentaris i seguir potenciant el consum de productes de proximitat de la màxima qualitat”.

    Pujar