elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050

“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050
  • València 360 és un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el centre d'innovació Las Naves que proposa l'exercici creatiu d'imaginar la ciutat de València l'any 2050

MÉS FOTOS
“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050 - (foto 2)
“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050 - (foto 3)
“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050 - (foto 4)
“València 360” selecciona als cinc equips creatius emergents que imaginaran la ciutat de 2050 - (foto 5)

El projecte “València 360”, impulsat per València Capital Mundial del Disseny 2022 en col·laboració amb el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València i dirigit per l'organització independent Non Architecture Studio, ha revelat els equips seleccionats per a dur a terme les cinc imatges en 360 graus de diferents emplaçaments de la ciutat que reflexionen sobre la València del futur en una visió distòpica i una altra utòpica.

L'horta, la platja, el centre, el nou llit del Túria i la Torre Miramar són els cinc emplaçaments de la ciutat sobre els quals imaginar un futur en 2050, i fer d'aquesta manera una reflexió sobre com el disseny, l'art i l'arquitectura ens poden ajudar a crear ciutats més sostenibles i de major benestar. Els espais seleccionats permeten reflexionar sobre qüestions clau com la sostenibilitat, els recursos naturals, el turisme, el canvi climàtic, la gentrificació, la mobilitat o l'economia.

Els valencians Quatre Caps, C•LAB Atelier, i Rarea; l'arquitecte de Zimbàbue Lloyd Martin i el jove estudi de disseny Ex Figura, format per dos arquitectes portuguesos i italians, han sigut els equips seleccionats per a desenvolupar diferents imatges de la ciutat de València l'any 2050. Prenent com a referència cinc localitzacions emblemàtiques, plasmaran la seua idea creativa a través d'una imatge virtual a 360é en la qual es mostraran les dues cares d'una mateixa moneda: 180 graus de visió utòpica i altres 180 de perspectiva distòpica.

Els professionals triats, amb una mitjana d'edat que a penes supera els 30 anys i àvids per aprendre sobre innovadores solucions de disseny d'espais i visualització arquitectònica, han sigut seleccionats pel caràcter disruptiu de les seues propostes, totes elles amb el focus a València, i el potent missatge que volen llançar al món en cadascun dels contextos: de la necessitat d'un creixement sostenible als perills d'una mobilitat irresponsable per a la via pública, passant per la importància de la producció local, els efectes de la tecnologia sobre l'entorn construït o la preservació de l'horta.

En paraules de Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, “València 360é materialitzarà de forma visualment impactant la nostra voluntat de convertir la capitalitat i tot el que comporta en una oportunitat única per a reflexionar sobre la València del futur. Les noves generacions de dissenyadors estan capacitades per a participar i fins i tot liderar un debat sobre les ciutats que volem habitar en un futur no gaire llunyà. València 360é, com altres tants projectes i iniciatives impulsades per València Capital Mundial del Disseny, es proposen construir un discurs i generar un llegat que aniran molt més allà de 2022”.

El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha ressaltat la importància d'aquest projecte en el qual participa Las Naves: “Volem, des de la innovació, la creació i la reflexió, aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, tal com marquen la nostra estratègia d'innovació Missions València 2030. I que gràcies a aquesta mirada creativa vegem o imaginem com podria ser la ciutat del futur”.

València en 360é. Una mirada creativa a la ciutat del futur

Per a cada ubicació, cada equip seleccionat col·laborarà amb Senar Architecture Studio per a crear el disseny conceptual de la seua visió per al tema “València 2050”. Senar Architecture Studio, com a comissària, els acompanyarà durant tot el procés d'investigació, experimentació i disseny.

Les visualitzacions a 360é, a mig camí entre representacions artístiques, disseny i arquitectura, representaran aquests escenaris futurs i els participants rebran una compensació econòmica per la seua participació, a més de la seua promoció a través dels canals de comunicació de València Capital Mundial del Disseny 2022.

Per al projecte València en 360, Senar Architecture ha usat un mètode de disseny propi al qual han anomenat “Gamification”, consistent a desenvolupar el projecte superant un total de 12 nivells que van augmentant en dificultat; en els quals es poden anar guanyant “prima points”. Una vegada presentades les imatges, el públic votarà per la seua favorita, i sumat a les bonificacions anteriors podrem triar als guanyadors del joc, als qui correspondrà un premi.

La fi principal d'aquest procés és trobar una manera alternativa al procés de disseny convencional, amb la condició de no sobrecarregar-se de treball al final del procés creatiu, assegurar la qualitat i la profunditat conceptual i potenciar la motivació dels dissenyadors.

Les ments després dels exercicis de disseny que portaran al límit 5 idees fins ara inexplorades per a la València de 2050

La convocatòria “València 360” cridava a equips d'estudiants, professionals, artistes… de fins a 5 persones que estigueren interessades a desenvolupar, al costat de Senar Architecture, panoràmiques impactants que exploren València en 2050: gent curiosa sobre l'espai públic i el futur de la ciutat, capaç de generar imatges que transmeten des de l'excel·lència, emocionada pel disseny i l'arquitectura i interessada a crear coneixement des del disseny.

Quatre Caps

Quatre Caps és un estudi valencià de visualització format per arquitectes i artistes. Els cinc integrants de l'equip són Bernat Ivars, Carlos López, Didac Sendra, Juan Suay i Miguel Tomás. L'estudi se sustenta en tres pilars principals: la producció de visualitzacions arquitectòniques i de producte per a estudis com MVRDV o Powerhouse, entre altres; la docència; i la investigació gràfica i conceptual en treballs personals on s'exploren tècniques com la fotogrametria, la retopologia o la realitat virtual. Un d'aquests treballs personals, The Nice Host, va ser seleccionat com un dels projectes representants del pavelló d'Espanya en la Biennal de Venècia. La seua manera de transmetre missatges és a través d'imatges, en les quals expressen els seus interessos i inquietuds, que van des de l'urbanisme fins a l'ecologia.

@quatrecaps | https://quatrecaps.com

C•LAB Atelier

C·LAB Atelier va ser concebut amb el propòsit d'obrir debat combinant un enfocament crític i l'expressió arquitectònica. La materialització del projecte es duu a terme des d'un espai d'investigació-experimentació col·lectiva, en el qual s'entén el compromís social com a paper clau en la transformació de l'espai públic a través de l'eina gràfica com a llenguatge comú. Els membres de l'estudi, Alicia Marco, Mar Monfort i Eduardo Puertes, són joves arquitectes de la ETSA-UPV (València), amb formació internacional i experiències multidisciplinàries. En el seu treball col·lectiu combinen capacitat analítica, enfoque tècnic i enteniment cultural amb el propòsit de conéixer les necessitats de la ciutat contemporània per a construir nous imaginaris en el context i la cultura valenciana.

@c.labatelier

Lloyd Martin

Lloyd va nàixer a Zimbàbue, es va criar a Botswana, es va formar a Sud-àfrica i va passar més de huit anys viatjant. Està impulsat per la cerca de noves experiències en el seu àmbit creatiu i social. Va treballar als Països Baixos i Londres durant quatre anys amb la finalitat d'investigar sobre el desenvolupament sostenible de la ciutat.

Està interessat en noves solucions creatives per als complexos problemes de l'entorn construït i creu en una arquitectura honesta que puga comprometre's amb el seu entorn ambiental, polític i social. Durant els últims dos anys ha contribuït a establir el departament d'Arquitectura de la Universitat de Ibadan, Nigèria, on també ha impartit classes. Actualment explora àmbits com la realitat augmentada, el mapatge digital, la realitat virtual, els videojocs interactius, així com els programes de visualització.

@lloydmartinarch

https://lloydevanmartin.wixsite.com/portfolio

Ex Figura

Ex Figura és un estudi jove amb un enfocament de disseny experimental, “el context és sempre la base, el punt de partida de cada decisió. Respectar el medi ambient i preguntar-se pel futur són part del procés.”

La cerca constant de formes alternatives de dissenyar, pensar l'espai i la materialitat es converteix en una infinitat de referents que alimenten les seues noves creacions. Considera tot l'anteriorment realitzat, independentment de la forma d'art, el moment, la cultura o l'origen, prenent els aspectes d'aqueixos exemples en una arquitectura millorada. Al final, les noves atmosferes estan perfectament connectades amb el món, les persones i la naturalesa.

@ex.figura | https://exfigura.com

Rarea Studio

RAREA és una societat formada per Patricia Mascarell i Daniel Vera, dos arquitectes valencians establits a Londres. En la seua pràctica, busquen i exploren nous mètodes per a presentar la investigació i una visió alternativa de l'arquitectura, enfocant-se en la vertadera flexibilitat, no linealitat, identitat i distribucions de poder.

Això es tradueix en projectes que qüestionen l'arquitectura invisible i els seus processos, des del disseny fins a l'acte de viure. El seu treball narratiu i visual activa la conversió a través d'una àmplia gamma de formats i gèneres: des del cinema a les instal·lacions i de la distopia a la utopia.

@rareastudio | https://rareastudio.com

Pujar