elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València recorda que la ‘minimascletà’ de la Llotja va ser aprovada per l'anterior govern

València recorda que la ‘minimascletà’ de la Llotja va ser aprovada per l'anterior govern
  • El regidor delegat de Festes i Tradicions afirma que la programació de la Gran Fira i la seua ampliació amb la ‘minimascletà’ amb l'empresa Caballer FX & Service (Global Foc) va ser aprovada el 26 de maig i el 7 de juny

El regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, ha recordat este dilluns, 14 d'agost, que la ‘minimascletà’ disparada en la Plaça del Mercat va ser aprovada per l'anterior equip de govern, format per Compromís i el Partit Socialista. “No entenem que vinguen a demanar explicacions ara quan van ser ells mateixos els qui van decidir la ubicació de la minimascletà”, ha afirmat Ballester.

En este sentit, el regidor ha esgrimit un informe tècnic realitzat per la Prefectura de Servici que recorda que “el 26 de maig de 2023, en la qual consta la signatura de Borja Jesús Sanjuan Roca, en qualitat de secretari suplent, es va aprovar la programació de la Gran Fira de València 2023. Posteriorment, per acord de Junta de Govern Local de data 9 de juny de 2023, en la qual consta la signatura de Sergi Campillo Fernández, en qualitat de Secretari Titular de la Junta de Govern Local, s'amplia la referida programació, incloent-hi entre altres un espectacle pirotècnic en format ‘minimascletá’ amb l'empresa Caballer FX & Service (Global Foc)”

El 23 de juny va ser quan l'empresa va remetre la factura proforma i la declaració responsable (data en la qual es recullen les delegacions en funcions). Per això, l'informe assenyala:

“Evidentment, si en aqueixa data es va presentar la factura proforma, l'encàrrec data de data prou anterior, ja que ha de mediar, encàrrec previ i inspecció “in situ” de la zona, la qual es va realitzar pel Coordinador de Pirotècnia i un tècnic del Servei de Prevenció i Protecció Civil. Una vegada aclarit que, l'encàrrec i vistiplau de la ubicació es va realitzar per l'anterior equip de govern (format per PSOE i Compromis), passem a una altra qüestió, la referida a les qüestions tècniques de l'espectacle”.

Sobre estes últimes, l'informe assenyala que la instrucció tècnica complementària (ITC8) per a espectacles pirotècnics establix que la distància en edificis serà de 2 metres i amb la ‘minimascletà’ es va deixar una distància de 10 metres. Així mateix, consten el vistiplau de Bombers i Protecció Civil.

Quant a la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, en el seu article 35 es referix a autoritzacions en cas d'“intervencions”. Segons resa l'informe tècnic: “Com pot observar-se, la llei fa referència a “INTERVENCIONS”, és a dir, actuacions sobre el propi immoble i d'una incidència elevada. No obstant això, el cas que ens ocupa, es tracta d'una activitat aliena a l'immoble que, a més complix —d'acord amb el recollit en el Protocol d'Actuació elaborat pel Servei de Bombers— amb la normativa en matèria d'artificis pirotècnics”.

Finalment, l'informe tècnic recorda que este és el criteri que ha seguit l'anterior equip de govern en espectacles similars com la Crida, cap d'any i Cavalcada de Reis on s'han fet trets junt i des d'edificis protegits.

“L'oposició s'està fent oposició a si mateixa. El que demostra que ni sabien governar, ni assumixen que els ciutadans els han posat en l'oposició i el més preocupant: no tenen un projecte constructiu per a València. Només critiquen per criticar”, ha afirmat Santiago Ballester.

Pujar