elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València presenta la seua candidatura al Web Summit 2019

València presenta la seua candidatura al Web Summit 2019
  • L'alcalde destaca les possibilitats de València davant un certamen tecnològic d'abast mundial centrat en la innovació social i sostenible

MÉS FOTOS
València presenta la seua candidatura al Web Summit 2019 - (foto 2)

La presentació de la candidatura per a organitzar un dels esdeveniments tecnològics més importants del món ha sigut realitzat conjuntament per l'alcalde de València, Joan Ribó, i el president de la Generalitat, Ximo Puig que, després de reunir-se en l'Alcaldia, han comparegut conjuntament en el Saló de Cristall acompanyats pels portaveus de tots els grups polítics representats en l'Ajuntament. Així, han anunciat que València treballa ja per a acollir «un esdeveniment de repercussió mundial en el qual la tecnologia és abordada de forma transversal i que té a veure amb les finances i l'emprenedoria, però també amb la sostenibilitat, la mobilitat, la salut o l'esport. El Web Summit deixa Lisboa enguany i el nostre objectiu és que al novembre de 2019 la capital escollida siga València», ha explicat Joan Ribó.

L'alcalde Joan Ribó ha explicat que el Web Summit «ha crescut de forma exponencial, i per a la pròxima edició, el pròxim mes de novembre, s'espera que la xifra de delegats aconseguisca els 70.000, el 70% procedents d'Europa i el 30% restant d'Amèrica i Àsia, i la de ponents arribe a 1.500», majoritàriament fundadors, directius i executius d'empreses tecnològiques entre els quals estaran el fundador de Twitter, el president de Samsung, el president d'EBay, el director general de Nestlé; els comissaris europeus de Competència, Margrethe Vestager, i Ciència, Recerca i Innovació, Carlos Moedas, així com la directora de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Peggy Hicks, com ha destacat especialment l'alcalde.

Tant des de l'Ajuntament de València com des de la Generalitat es considera que la celebració del Web Summit suposaria grans beneficis per a la ciutat, per a la Comunitat Valenciana i per al propi certamen tecnològic. «Com tots sabeu la Generalitat i l'Ajuntament de València estem apostant per un canvi del model econòmic, i volem convertir-nos en una referència en la transformació tecnològica, l'emprenedoria i l'economia del coneixement».

Joan Ribó i Ximo Puig ha ressaltat que els seus respectius equips de govern, el Govern de la Nau i el del Botànic, comparteixen els valors del Web Summit, que busca el diàleg entre els actors polítics i les corporacions tecnològiques per a trobar una societat més igualitària i conviure en un entorn més sostenible. «Ens interessa molt el desenvolupament tecnològic connectat amb la component social i de sostenibilitat», ha assegurat Ribó.

Igualment des d'ambdós institucions es considera que el Web Summit seria un esdeveniment estratègic per a València i per a la Comunitat Valenciana «no solament per l'atracció d'activitat econòmica i de públic durant tota la seua durada, sinó que ens posicionaria com un referent de la tecnologia a tot el món».

La candidatura de València es va començar a forjar a partir del passat mes de febrer, amb els primers contactes entre l'Alcaldia i el director operatiu del Web Summit: «vaig mantenir una primera reunió amb ell –ha explicat Ribó- i li vaig convidar a les Falles. Poc després va visitar la ciutat, i ja en el mes de març va tornar a València, on a més de gaudir d'una mascletà va celebrar reunions amb el president Puig. Durant els últims mesos s'han intensificat els intercanvis i són diversos els directius del Web Summit que han visitat la ciutat i contactat amb diferents empreses».

La candidatura de València, que compta amb el suport de tots els grups municipals representats en l'Ajuntament de València, presenta com a punts forts la plataforma municipal d'Smart City, la seguretat, el clima, la qualitat de vida, l'ecosistema d'emprenedoria, els 3.500 enginyers titulats cada any que ixen de les universitats valencianes, l'horta de València, el parc natural de la Devesa-Albufera o les actuals polítiques de sostenibilitat.

Ribó ha ressaltat que València ha demostrat sobradament la seua capacitat organitzativa i la seua condició de ciutat acollidora amb les falles, les grans cites esportives o les diferents fires internacionals que ha acollit. «Ara es tracta d'utilitzar eixa capacitat per a aconseguir un esdeveniment diferent que per les seues característiques ajudarà a la transformació productiva de la ciutat, on la innovació i la inclusió van de la mà».

La durada del Web Summit és de quatre dies, de dilluns a dijous, encara que al voltant d'esta gran cita tecnològica es realitzen nombrosos esdeveniments satèl·lits que es perllonguen durant pràcticament tota la setmana. L'espai principal de celebració seria Fira València, que compleix totes les exigències per a acollir-ho. «Este esdeveniment servirà per a rellançar internacionalment nostra Fira, que ja acull esdeveniments tan importants com Cevisama o Fira Hàbitat». A més, València ofereix espais com la Marina, el Palau de Congressos, la Ciutat dels Arts i els Ciències, el Palau de la Música, la Llotja, o els mercats, entre uns altres. «En total més de 50 espais d'alta qualitat que van des dels nostres edificis històrics fins als més avantguardistes».

Ribó ha subratllat que «és un esdeveniment únic en el món centrat en la tecnologia i en la transformació del model productiu l'impacte del qual no es redueix a la despesa turística durant la seua celebració, sinó que té un efecte important a llarg termini en el model productiu». Ribó ha dit que, independentment del resultat final que se sabrà a Lisboa el pròxim mes de novembre, «València està preparada i està molt il·lusionada per la possibilitat d'organitzar el Web Summit».

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat en la seua intervenció «l'aliança efectiva i la cooperació entre la Generalitat i l'Ajuntament. El Cap i Casal és evident que té una transcendència enorme en el nou paradigma de la Comunitat Valenciana». Puig ha afegit que «la proposta que presentem té a veure amb eixe aterratge de la modernitat en la nostra ciutat i en la nostra Comunitat».

Ribó ha assenyalat igualment que el ministeri d'Hisenda s'ha compromès a declarar el Web Summit com un esdeveniment d'especial interès, «amb els beneficis fiscals que suposarà per a les empreses que ho patrocinen».

Quant a l'allotjament dels delegats i delegades, l'oferta de la ciutat aconseguiria les 50.000 places, «ja que als allotjaments de València se sumaria la possibilitat ampliar el nombre de places en 3.500 llits amb l'arrendament de diversos creuers amarrats en la Marina i el Port, més places hoteleres en l'àrea metropolitana, i amb altres 6.000 places hoteleres a Gandia, en disposar d'una connexió ferroviària amb València que es veuria incrementada i ampliada amb un servei llançadora d'autobús amb Fira València i, durant la nit, també amb les zones d'oci».

La mobilitat és un altre factor important de la candidatura de València, «i un dels seus punts clau és assegurar que tots els delegats del Web Summit es desplacen en transport públic. Per a açò es posaran en funcionament servicis especials de les actuals línies de metro, tramvia i autobús que arriben a Fira València, a més d'un servici entre la Marina, Ciutat dels Arts i els Ciències, Palau de Congressos i Fira València, i un altre servici llançadora específic entre l'aeroport i Fira València.

En el moment de presentar la candidatura, l'Ajuntament de València i la Generalitat s'han compromès a posar 2'5 milions d'euros cadascun. «L'Administració General de l'Estat encara no s'ha compromès a aportar una quantitat, però si València és triada esperem que aporte la mateixa que en esdeveniments similars celebrats en altres ciutats». D'altra banda, tal com ha explicat Joan Ribó, l'Associació Valenciana d'Empresaris s'ha compromès a treballar per a aconseguir també aportacions econòmiques».

 

EIXIR DEL PLA D'AJUST

«Hi ha assumptes que sí es poden abordar d'una manera ràpida. Com saben València està en un Pla d'Ajust des de 2012 per l'incompliment d'una sèrie de punts que en aquests moments complim rigorosament: el deute, la mitjana de pagament a proveïdors i l'estabilitat pressupostària. Ja li demanàrem a l'anterior ministre d'Hisenda que ens traguera d'eixe Pla d'Ajust perquè estàvem complint rigorosament. Li ho anàvem a demanar una altra vegada, com li ho demanarem al nou govern en el moment que estiga constituït, perquè allibera a l'Ajuntament d'uns constrenyiments que no tenen sentit en estos moments perquè senzillament estem complint totes les normes" ha respost Ribó en ser preguntat sobre peticions i reivindicacions davant el nou govern d'Espanya que es formarà després de la moció de censura.

L'alcalde de València s'ha referit també en la seua resposta a algunes de les preocupacions del Govern de la Nau en l'inici d'esta nova etapa. A més del citat Pla d'Ajust, ha assenyalat les ajudes al transport metropolità, les inversions pendents en matèria cultural i d'infraestructures, com el soterrament de les vies al seu pas per la ciutat, o el futur de la Marina i la condonació del deute contret per la America's Cup.

Pujar