elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València estudia el projecte d’enllumenat públic intel·ligent de Glasgow

    Durant la visita prevista, l'Ajuntament de Glasgow explicarà detalladament el projecte "demostrador" d'enllumenat viari intel·ligent que està implementat en tres llocs de la ciutat, el qual ha suposat la instal·lació de centenars de bombetes LED connectades a un sistema de control centralitzat que permet controlar de manera remota l'enllumenat mitjançant la incorporació de diversos sensors.

    Gràcies a aquesta innovació incorporada, el consistori escocés pot obtenir informació pública i creuar dades per a oferir millors serveis a la seua ciutadania d'una manera més eficient. Algunes de les dades que es poden obtenir a través d'aquest tipus de sensors són, per exemple, captar el moviment de les persones per a disminuir o incrementar la intensitat de la llum segons hi haja gent passejant o estiga la vorera buida.

    Un altre exemple també molt útil és la capacitat dels sensors de captar les pertorbacions de soroll. De tal forma, que si es detecta una alteració del soroll, en el centre d'operacions de la ciutat salta una alerta automàtica, la qual cosa estalvia molt temps, a voltes vital, en casos com a accidents o robatoris, entre d'altres casos.

    L'èxit d'aquest model d'enllumenat públic intel·ligent s'està ampliant ara a altres tres ciutats escoceses amb l'objectiu de desplegar a major escala el projecte, despertant l'interès de moltes ciutats d'altres països, que com València, veuen interessant poder aprendre i estudiar la viabilitat d'aquests serveis públics a través de la Compra Pública Innovadora.

    El regidor de Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València, Jordi Peris, afirma: «l'intercanvi de bones pràctiques entre diferents ciutats és una eina molt útil per avançar en la millora de l'eficiència i l'estalvi energètic. Conéixer de primera mà tots aquells projectes innovadors en aquesta matèria, que ja han posat a prova altres ajuntaments arreu de tota la UE, fa que siga molt més àgil el procés i ens ajuda a obtenir millors resultats. Compartir el coneixement a escala europea és un treball necessari. Fins ara, en l'administració local no hem rendibilitzat aquesta forma de gestionar, i per això ara nosaltres estem tractant d'implementar-la».

    Aquesta visita a Glasgow està emmarcada dins del projecte CEPPI que persegueix l'objectiu de crear i millorar la capacitat les ciutats per a aconseguir els seus objectius d'eficiència energètica a través de millorar els seus procediments de contractació i adjudicació de compra pública.

    L'eficiència energètica: prioritat del govern municipal

    La millora de l'eficiència energètica és una prioritat per al govern municipal. El consistori ha estalviat més de 1'8 milions d'euros en enllumenat públic mitjançant el Pla d'Eficiència Energètica i mig milió més amb el Pla Apagat. S'han substituït quasi 9.000 lluminàries en edificis municipals i s'ha constituït una comissió tècnica que treballa per impulsar noves mesures per a reduir la factura energètica.

    L'Ajuntament de València a més destinarà 4 milions d'euros per a que l'enllumenat públic siga més eficient en tots els barris, reduint així el consum energètic en un 30%. Aquest projecte es finançarà amb interés zero per part del Fons Nacional d'Eficiència Energètica.

    Les regidories de Canvi Climàtic i Govern Interior han coordinat també la posada en marxa d'una auditoria energètica de tots els edificis municipals, amb formació al personal tècnic. I d'entre d'altres mesures que estan a punt de desenvolupar-se, destaca la implicació de la comunitat educativa en el Projecte 50/50 en el què cinc centres escolars municipals treballaran la conscienciació de l'estalvi energètic.

    Pujar