elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits

València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits
  • La pedania de Benimàmet atorgarà un vial a Joaquín Sancho, conegut com el ‘Pare Botella’

La pedania valenciana de Benimàmet comptarà a partir d'aquest diumenge amb un nou carrer dedicat al sacerdot Joaquín Sancho Albesa (1930-1992), conegut com a “Pare Botella” per organitzar campanyes de recollida de botelles, les aportacions de les quals destinava a la construcció d'habitatges per a famílies immigrants i sense recursos del barri.

Així, per a reconéixer la seua “gran labor pastoral i social a favor de la caritat, l'educació i l'accés a l'habitatge digne en uns moments de gran necessitat”, parròquies de Benimàmet i Canterería (Burjassot), al costat de diverses entitats, comerços i feligresos van donar suport a aquesta iniciativa impulsada per Juan Manuel Martínez, pertanyent a la Clavària del Corpus Christi de Cantereria.

El “Pare Botella” recollia botelles, les netejava i classificava, “un treball que el va ajudar a unir el barri i a fer parròquia”. Va ser sempre un “lluitador al costat dels més necessitats” segons explica la seua germana María Sancho que afig que “tant de bo aquest exemple servisca per a noves generacions”.


Per part seua, el rector de la Nativitat de La nostra Senyora de Canterería (Burjassot-Benimàmet), Miguel Ángel Vives, elogia la labor del pare Botella perquè “va començar en el nostre col·legi, va promoure habitatges de protecció social així com el reciclatge sent pioner en molts aspectes”.

Precisament, tant la germana del “Pare Botella” com el rector de Canterería Burjassot oferiran els seus testimoniatges demà diumenge en l'acte d'inauguració del nou carrer,“Carrer del Reverend Joaquín Sancho Albesa” (Pare Botella), que està situada en la prolongació de Cuevas Pedrereta, al Parc de les Cuevas Camales, on van ser construïdes els habitatges per a famílies sense recursos.

Al gener de 2021, es va iniciar el procés de la denominació del carrer i un any després, el 25 de febrer de 2022, es va aprovar en la Junta de Govern Local.

D'aqueix moment, “les parròquies i festes de Benimàmet i Cantereria es van posar en funcionament per a realitzar un acte d'inauguració del carrer" i va ser triat el 24 d'abril, dia en què el pare Botella haguera complit 92 anys . Enguany es compleixen, a més, 30 anys de la seua defunció.

 

Joaquín Sancho Albesa

El “Pare Botella” va nàixer el 24 d'abril de 1930 en Valdealgorfa (Terol) però la seua família es va traslladar a València sent xiquet. Després de la seua formació en el Seminari Metropolità de Moncada, va ser ordenat sacerdot en 1953 començant el seu ministeri sacerdotal com a capellà del Col·legi San Francisco Javier i en 1954 va ser nomenat coadjutor de la parròquia de San Miguel de Burjassot. Un any després va ser destinat com a rector de la Nativitat de La nostra Senyora de Canterería i encarregat de la parròquia de Beniferri.


Després de la seua arribada al barri, “va ser conscient de la situació de pobresa econòmica i assistencial especialment de les famílies de les coves, on vivia la majoria de la feligresia” . Per a atallar el problema primer va repartir llet, formatge, i aliments i va crear una guarderia per a xiquets i una escola de taller per a adults perquè aprengueren oficis.

Juntament amb aquesta labor social va iniciar després una campanya de recollida de botelles per a la construcció d'uns blocs d'edificis al costat de l'actual parc de les Cuevas Camales de Benimàmet per a les famílies emigrants i del barri entre elles les que habitaven en les coves. El seu lema va ser “cada botella una rajola”. D'aquesta manera, les famílies que vivien en les coves, amb la construcció d'aquests edificis van aconseguir accedir a un habitatge digne. Els habitatges es van acabar de construir amb la intervenció i l'ajuda econòmica de l'Arquebisbat de València ja que el pare Botella en 1961 va passar a la Càritas Diocesana i va comptar amb el suport del llavors arquebisbe monsenyor Olaechea.

Entre altres iniciatives, en finals d'etapa de la Volta Ciclista d'Espanya subhastava botelles al costat de la meta. “Fins als estadis madrilenys van acceptar que a les portes es muntara la recollida de botelles”.

Amb aquesta campanya va aconseguir construir la guarderia infantil i un total de 107 habitatges, conegudes com les “finques del Pare Botella”.

Els posteriors destins del Pare Botella van ser com adscrit de la parròquia de Santa Mónica, consiliario del Secretariat Pro Gitanos i de nou capellà de San Francisco Javier i rector de Sant Pius X de València. Va morir en la Nit de Nadal de 1992.

L'acte d'homenatge

L'acte donarà principi a les 18 hores des de la parròquia Natividad de La nostra Senyora de Canterería

L'acte començarà aquest diumenge en la parròquia de la Nativitat amb les paraules de Juan Manuel Martínez, promotor de la iniciativa: el rector Miguel Ángel Vives i familiars de don Joaquín, concretament la seua germana María Sancho. Assistiran també Juan José Contelles, escolà del pare Botella i actual rector de Sant Pius X.

A continuació es desplaçaran pels carrers del barri per a inaugurar el carrer, juntament amb la dolçaina i el tabalet. Allí intervindran Paco Atanes de la Clavaria del Corpus Christi i Vicente Benlloch, de la festa de Sant Vicent Màrtir, promotors i col·laboradors així com l'alcalde pedani José García Melgares acompanyats pels rectors de Benimàmet José Manuel Marhuenda i Jose María Amores .Finalment es col·locarà la placa i tindrà lloc un vi d'honor.

MÉS FOTOS
València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits - (foto 2)
València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits - (foto 3)
València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits - (foto 4)
València dedica un carrer al sacerdot que recollia botelles per a construir cases per a desfavorits - (foto 5)
Pujar