elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València Activa celebra el Climathon VLC 2022, una iniciativa internacional que connecta reptes climàtics i solucions innovadores

València Activa celebra el Climathon VLC 2022, una iniciativa internacional que connecta reptes climàtics i solucions innovadores
  • 6 grups han treballat per a donar solucions viables als desafiaments climàtics plantejats per la Diputació i la Fundació Esportiva Municipal

L'Ajuntament de València, a través de València Activa, ha organitzat una nova edició de Climathon VLC, una marató d'idees, creativitat i coneixements compartits per a plantejar solucions a reptes per a fer de València una ciutat més sostenible a través de la co-creació i fent gala del talent local per millorar la qualitat de vida de la ciutadania valenciana.

El regidor de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Borja Sanjuan, ha destacat que “amb esdeveniments com este ens consolidem com EU Green Capital i deixem patent que a València estem a l'avantguarda de la innovació, de la tecnologia i de la sostenibilitat. Gràcies a este hackathon d'idees hem augmentat la consciència climàtica i hem repensat de manera col·laborativa la València en la qual volem viure com a ciutadans i ciutadanes, a més de demostrar que a València tenim un talent preparat per a competir al més alt nivell”.

Esta edició del Climathon, que es va celebrar en el Complex Esportiu i Cultural de la Petxina, va reunir 34 professionals que han conformat els 6 grups amb els quals van treballar durant 24 hores ininterrompudes per a oferir “solucions creatives, rendibles i reals” als problemes climàtics que hui pateix València plantejats per la Diputació i la Fundació Esportiva Municipal.

La Diputació de València va proposar dos reptes. El primer d'ells es referia a la gestió de la biomassa a la província de València com a font energètica i alternativa als combustibles fòssils. Per a esta qüestió s'han proposat dos possibles solucions. La primera ha sigut “Pèl·let Km 0”, que busca incentivar la recol·lecció de biomassa pels agents que la produïxen a través d'un programa de recompensa i conscienciació social. La segona proposa tot un pla de gestió i implementació de l'ús d'una planta portàtil de recollida de pèl·let, que ja està sent usada en diferents països com els Estats Units.

El segon repte de la Diputació de València proposava la gestió del mitjà forestal i del bosc mediterrani com a oportunitat per a evitar la despoblació, mantindre els serveis ambientals i mitigar el canvi climàtic. Este repte ha generat dos solucions innovadores com el foment d'un programa de formació i comunicació per a evitar la despoblació i l'anomenada “Intel·ligència Rural”, que proposa l'ús de la intel·ligència artificial per a reconèixer cadascuna de les zones de major despoblació i la seua causa, donant així solucions molt més adaptades i específiques, que puguen resoldre la problemàtica.

L'últim dels reptes va ser proposat per la Fundació Esportiva Municipal i buscava climatitzar adequadament les piscines municipals, reduint el cost de l'energia i amb l'objectiu d'erradicar el consum de gas. D'una manera innovadora i creativa, els equips d'este repte han proposat un projecte per a fomentar activitats que permeten generar energia neta, i climatitzar les piscines amb cobertes vegetals interiors i exteriors que permeten estabilitzar i conservar la temperatura. Este projecte ha sigut triat com a guanyador en esta edició.

Per a aconseguir i desenvolupar cadascuna de les solucions, els equips han comptat amb l'ajuda de mentors i col·laboradors, tots ells professionals experts en àmbits específics de la innovació, la transformació digital, la creativitat o la gestió i lideratge de persones.

Pujar