elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els teatres municipals programen més de 60 propostes alternatives a les de la resta d'espais escènics de València

Els teatres municipals programen més de 60 propostes alternatives a les de la resta d'espais escènics de València
  • El TEM reunix “grans noms del teatre” com Wajdi Mouawad, Sergio Peris-Mencheta, Hongaresa de Teatre i Candela Peña

  • La Mutant proposa performances experiencials i dansa “que desafia les convencions”

  • Els dos espais donen recer a nombrosos festivals

MÉS FOTOS
Els teatres municipals programen més de 60 propostes alternatives a les de la resta d'espais escènics de València - (foto 2)

“Els teatres municipals enriquiran la vida cultural de València de febrer a juny amb diversitat de gèneres i expressions artístiques”, tal com ha assegurat hui el regidor de Cultura, José Luis Moreno, durant la presentació de la nova programació TEM i La Mutant, “que es consoliden com a espais d'exhibició amb personalitats definides que, amb la seua oferta combinada, cobrixen les inquietuds de diferents sensibilitats i franges d'edat”.

Segons les seues paraules, “tots dos espais oferixen una programació molt plural i una mirada alternativa i contemporània de les arts sobre un escenari escènic”. “A més donen recer a nombrosos festivals i es convertixen en un paraigua per a la cultura que proposen els diferents col·lectius de la ciutat”, ha afegit el regidor.

El Teatre El Musical, que en 2024 celebra el 20 aniversari de la rehabilitació i obertura de l'edifici que l'acull, compta amb més de 30 propostes culturals que reuniran “grans noms del teatre”. El seu director artístic, Juanma Artigot, ha indicat que “este espai cultural del Cabanyal-Canyamelar arranca una nova temporada amb una programació diversa, on la contemporaneïtat i la qualitat són presents”, i ha explicat que la celebració del seu 20 aniversari, #20alTEM, va unida a la consolidació del projecte que implica oferta cultural, formació i acció social, una realitat que ha sigut possible gràcies a l'esforç col·lectiu”. “Els valors principals sobre els quals s'ha assegut el projecte actual són una oferta plural i diversa, la formació a través del programa FormaTEM, la necessària mediació cultural i l'acció social”, ha destacat.

Pel que fa a la programació, ha indicat que els dies 16 i 17 de febrer, s’estrenarà la tragicomèdia Querencia, de Hongaresa Teatre. Una peça que, escrita per Paco Zarzoso, arreplega un duel dialèctic protagonitzat per un matrimoni en procés de separació interpretat per Lola López i Pep Ricart. Ja s'ha posat en escena, “amb èxit”, en el festival Mercosur, celebrat a la ciutat argentina de Còrdova, i el Teatre Payró de Buenos Aires.

Els dies 24 i 25 de febrer pujaran a les taules del TEM “un altre tàndem no menys titànic”: Candela Peña i Pilar Castro, que protagonitzaran Contraccions. Esta obra, que explora la creixent invasió de la intimitat dels treballadors per part de les grans companyies, la dirigix Israel Solà, director de la companyia La Calòrica, amb un text de Mike Bartlett.

Per part seua, el director Sergio Peris-Mencheta assumirà, el 2 de març, l'adreça del tercer lliurament de la trilogia centrada en la tragèdia que arrossega la humanitat, de Wajdi Mouawad. En esta ocasió, un grup de criptògrafs, traductors i investigadors treballen contra rellotge per a tractar d'impedir un atac terrorista múltiple que té per objectiu provocar una desfeta social.

Les xiquetes de Cadis també convidaran a la reflexió, però si és el cas d'una manera lúdica i fonda amb El vent és salvatge. Esta tragèdia, guardonada amb el Premi MAX al Millor Espectacle Revelació 2020, està programada per al 28 d'abril.

“Transdisciplinars i arriscats”

D’altra banda, la directora artística de La Mutant, Tatiana Clavel, ha detallat que "des d'este espai es recolza la creació amb caràcter transdisciplinari”. “Donem suport a les diferents pràctiques artístiques contemporànies, apostant per l'heterogeneïtat de llenguatges”, ha manifestat, després d'explicar que “La Mutant pretén generar un ecosistema per a contextualitzar la realitat actual del teixit de les arts vives i la dansa, i crear marcs de pensament i reflexió per a la comunitat escènica”. “Des d'este espai municipal promovem la integració de València en un teixit d'agents nacionals i internacionals amb especial sensibilitat per les manifestacions artístiques i escèniques contemporànies travant en xarxa amb altres estructures i punts neuràlgics”, ha declarat.

La Mutant també proposa estos mesos “una bona antologia de noms propis, però de l'àmbit de les arts vives”, ha expressat en detallar que Bàrbara Sánchez posarà punt final a la seua trilogia de la soledat el 17 de febrer. En Morta Splendor se servix de textos de Lorca, Bécquer, Jaime Conde Salazar, La Bíblia i Shakespeare, així com d’espai sonor i moviment per a parlar de la mort.

Caldo d'ossos és, en canvi, “una proposta de cocció lenta” on es cuinarà, mourà, xarrarà i menjarà. La cita és el 24 de febrer i el seu responsable, Rosána Sánchez Rufete.

L'artista afrocanadenca Dana Michel proposarà el 27 de febrer, un ritual performatiu titulat Yellow Towel, on, es combina austeritat i absurditat per a endinsar-se en la cultura negra i els éssers marginals; mentre que del 5 al 9 de març, s'ha previst un context de trobada entre artistes de diverses disciplines el marc de relació de les quals és el de la performance i escriptura expandida. El Rapte de la R és un conclave on coincidiran Sofia Asencio, Carolina Mendonça, Catalina Insignares, Norbert Llopís, Sara Manente i Quim Pujol.

El 13 d'abril serà el torn de la dissenyadora d'il·luminació i creadora uruguaiana Leticia Skrycky, que representa Els llums, una instal·lació performativa on el so mou la llum i la llum, al seu torn, sona.

Finalment, els dies 18 i 19 de maig, el centre d'arts vives es bolcarà en l'artista Juan Domínguez, convidant al públic un cap de setmana a recórrer alguns dels seus treballs desenvolupats estos últims quatre anys. La seua pràctica, que en la major part dels casos, deriva en obra escènica, també abasta projectes en espai públic, domèstic i altres espais no teatrals.

Constel·lacions i asteriscos

A més, La Mutant sosté durant tota la temporada una de les propostes “més estimulants” de la seua oferta cultural, Constel·lacions i asteriscos. Es desenvolupa de febrer a juny de 2024. I el projecte es completará amb una conferència i performance, el 8 d'abril, en coincidència amb l'eclipsi solar total que tindrà lloc en diversos llocs del Canadà, els Estats Units i Mèxic, i una excursió amb observació i acampada la nit del 8 al 9 de juny.

Llenguatges del moviment

Tant La Mutant com El TEM reserven espai en la seua programació a la dansa. El Teatre El Musical rebrà el 3 de març a la Chachi i la seua proposta Los inescalables Alpes, buscando a Currito.

Isabel Vázquez visitarà el teatre municipal el 8 de març amb el seu Archipiélago de los desastres, un espectacle de dansa, teatre i  música “on la vulnerabilitat és un súper poder”. La següent cita per als aficionats als llenguatges del moviment serà el 20 d'abril, data en la qual la coreògrafa brasilera Alice Ripoll representarà Zona Franca en el context del festival Dansa València.

Finalment, els dies 24 i 25 de maig, Cuqui Jerez presenta, al costat d'Óscar Bueno, Mágica i elástica, una peça que es configura com un musical desconstruït que explora la manera amb la qual el so, el moviment i la imatge treballen junts.

Per part seua, La Mutant ha inclòs en la seua oferta la convocatòria a “artistes emergents” internacionals amb Imaginary Cyphers. El 20 de març el centre s'obri com un cercle en el qual Inka Romaní reunix ballarins les pràctiques dels quals deriven de llenguatges pròxims a la cultura hip hop.

El 23 de març, el projecte de dansa de Guillem Jiménez, LaSADCUM, confecciona la seua peça Navalla a partir dels codis extrets de plataformes digitals de consum. En contrast, Daniel Mariblanca s'inspira en 71 experiències personals i testimoniatges de persones transgènere i de gènere, que viuen a Noruega, Suècia, Dinamarca i Espanya per a la seua iniciativa interdisciplinària i coreogràfica 71 bodies 1 danse. Amb esta producció es pretén donar visibilitat, encuriosir i generar coneixement entorn de la comunitat trans des d'un nivell humà.

Recer de festivals i cicles

La nova temporada dels teatres municipals estarà esguitada per cicles i festivals que troben recer en les seues instal·lacions. Així, el 15 de febrer, el vestíbul del TEM acollirà la presentació de la VI edició del festival MUV! MusicaUrbanaValencia amb el reggae del baix d’Ales Cesarinim, les tecles i la veu de Payoh Soul Rebel, i la percussió de David Gadea. El 23 de febrer, el festival ha programat a Pi McCarthy, qui presentarà el seu nou projecte, Molecular.

El 9 de març, l'escriptora Purificació Mascarell, l'arquitecte David Estal i el grup musical Petit Malament coincidixen en el cicle Així sona València, comissariat per Rafa Cervera i Amadeu Sanchis.

Eixe mateix mes, del 22 al 24 de març, se celebra el VII El Festival de Titelles del Cabanyal-Canyamelar, que aconseguix la seua sèptima edició.

Passada la Setmana Santa, els dies 12 i 13 d'abril, se celebra un esdeveniment que reunirà podcasts en viu, tallers creatius al voltant del món de l'àudio, networking, taules de debat amb professionals del sector i creadors: Estació Podcast.

El 27 d'abril, la sèptima edició de la trobada anual Atomic Art oferirà una programació cultural diversa que inclourà tallers, exposicions i concerts de Mariagrep, Pantaje, Restinga i Marcelo Criminal. Seguidament, el 4 de maig, tindrà lloc el cicle de poesia viva de València, Rimbomba, que portarà a tres figures dels versos escènics que reivindicaran les possibilitats de la paraula poètica.

Els dies 10 i 11 de maig, el Festival 10 sentits proposa la performance Sparks, “on la lectura del nostre futur es posa en mans de les xiquetes i els xiquets com un gest d'esperança i ruptura amb el passat”, mentre que del 16 al 20 de maig, el festival Cabanyal Íntim celebrarà en el TEM la seua jornada d'inauguració.

Els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny, es complix la quinta edició de Ruge Rosario amb activitats gratuïtes de música, dansa, diàleg, creativitat i gastronomia, i del 16 al 19 de juny, el festival de circ Contorsions aconseguirà la seua sèptima edició amb diversos espectacles tant en el Teatre El Musical com en La Mutant, la plaça del Rosari i La Marina de València.

La Mutant també alterna la seua programació amb cites de festivals. Si és el cas, el cicle de música experimental Berlin Sèries, on el 6 d'abril confluiran la música improvisada, l'acústica i l'electroacústica; Dansa València, que ha programat el 20 d'abril el solo de dansa de Joaquín Collado Cap a un sol negre; i Lab de sèries, que proposa una vesprada de xarrades i projeccions per a repassar els títols de les sèries amb els quals més connectem.

Així mateix, els dies 3 i 4 de maig, Parets Dansa aglutinarà diferents vessants artístics com la música, la dansa, la moda, la fotografia i la pintura, sumat a noves tecnologies i formats com a xarrades i llocs de disseny.

 

 

 

Pujar