elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tarongers acull una exposició sobre la ruta canària de les pasteres

Tarongers acull una exposició sobre la ruta canària de les pasteres

    El Campus de Tarongers acull a la seua esplanada front a la biblioteca una impressionant exposició del fotoperiodista Javier Bauluz (premi Pulitzer) sobre els immigrants subsaharians que, a través de l’anomenada ruta canària, intenten arribar a Europa. L’exposició, organitzada per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), pot contemplar-se fins al pròxim 23 de desembre.

    L’exposició recull cinquanta fotografies que Javier Bauluz va prendre al llarg de cinc mesos. Són només una xicoteta mostra de l’extens treball de documentació que el fotoperiodista ha realitzat sobre aquest drama humà. Un centenar d’elles es reuneixen també en el llibre de Bauluz “#La Ruta Canaria Más allá del muelle”, que ha sigut presentat en la Facultat de Dret en el marc de la Setmana dels Drets Humans, organitzada pel IDH-UV.

    Més de dos mil persones van desembarcar durant el cap de setmana del 7 de novembre de 2020 a les illes Canàries, recorda en el llibre la periodista d’El País María Martín. En el moll de Arguineguín, ja hi havia més de mil persones tirades en l’asfalt. En les setmanes següents es van juntar 23.000. No obstant això, aqueix rècord era qualsevol, cosa menys imprevisible. Després del reforçament del tancament de fronteres pel Marroc i l’acarnissament sobre els emigrants en una Líbia sense Estat, la ruta canària, malgrat la seua perillositat, es va convertir en l’alternativa per la qual molts van optar per a intentar escapar de la misèria. “Les migracions són com l’aigua, -assegura Bauluz-  si li tanques un camí, sempre trobarà un altre pel qual eixir”. Quan es tanca una ruta, afegeix, “només es produeix més sofriment i mort, la gent ho continuarà intentant per camins més perillosos”.

    En la presentació del llibre, la professora Ángeles Solanes va assenyalar que “cap de les seues fotografies deixa indiferent perquè retraten la cruesa i inhumanitat de les migracions”. Per part seua, el professor Javier de Lucas va fer una defensa del fotoperiodisme i la seua funció documental per a fer front al perillós lliscament que denuncia Javier Bauluz. Un lliscament que va de la indiferència i la falta d’empatia a l’odi. “La violació de l’estat de dret es pot veure mirant aquestes fotografies”, va assenyalar de Lucas, qui va assegurar que, malgrat la seua condició de senador socialista, no estava cec i que “la nostra normativa d’estrangeria sembra llavors d’odi”. “Aquesta política d’immigració i d’asil és una escletxa en l’estat de dret”, va concloure.

    El llibre recull també un article de Nicolas Castellano sobre els vint-i-cinc anys de trajectòria professional de Javier Bauluz a les fronteres documentant les migracions.

    Pujar