elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La 'subversió' s'instal·la al barri del Carme de la mà de Circuito Bucles Danza

La 'subversió' s'instal·la al barri del Carme de la mà de Circuito Bucles Danza

    La sisena edició del festival Circuito Bucles Danza tindrà lloc del 20 al 28 d'octubre al barri del Carme de València. Sota el lema de 'Subversius', proposa una experiència artística rebel i agitadora en espais alternatius, amb la qual acosta al públic les últimes tendències culturals vinculades a la dansa i incorpora noves perspectives artístiques i estètiques creatives.

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat el festival, que tindrà com a seu principal el Centre del Carme Cultura Contemporània.

    A la presentació han assistit així mateix el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, la directora del festival Circuito Bucles Danza, Isabela Alfaro, en representació d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Ximo Flores, a més del director de Negoci i Màrqueting de Caixa Popular, José María Company, i la responsable de Màrqueting de Velarte, Raquel López.

    Pérez Pont ha assenyalat que "de les 30 propostes que ofereix el festival, una vintena se celebren al Centre del Carme, la qual cosa demostra el nostre compromís i suport a la dansa valenciana i a un festival amb què compartim la nostra aposta per dessacralitzar la cultura acostant la dansa i els seus artistes a la ciutadania".

    Un total de 30 actuacions de dansa, un certamen coreogràfic, tres classes magistrals, quatre tallers familiars 'Nanobucles', un taller d'inclusió social, cine-dansa FIVER i quatre concerts de música en directe componen una àmplia programació que es concretarà principalment al Centre del Carme, així com en tallers d'artistes emblemàtics del barri del nucli antic.

    Pel que fa a les companyies participants, cal destacar-ne set de nacionals, premiades a escala nacional i internacional: Diego Sinniger, Iron Skulls, Kernel Dance Theatre, Roser López Espinosa, HuryCan, Paloma-Siberia i Tejido Conectivo. A banda, set companyies valencianes més: La Lola Boreal, Lorenza Di Calogero, Batecs de So, Cia. MaRRoch, Colectivo Alondra, Cia. Eva Bertomeu i Mou Dansa en col·laboració amb Setem; així com tres propostes de dansa espanyola: Rosa Sanz, Cia. José Manuel Álvarez i el Grup de Flamenc Harmònic dirigit per Ulises Pistolo.

    "Per a nosaltres la dansa sobreviu nadant a contracorrent i està composta per persones creatives, somiadores, rebels i inconformistes", ha apuntat Isabela Alfaro, directora artística i coordinadora del festival. "En aquesta sisena edició hem fet un gran salt qualitatiu, en incorporar noves disciplines per a arribar més a la gent, com la música en directe, el cicle de cine-dansa o el certamen coreogràfic. Enguany ens traslladem al barri del Carme per a fusionar-nos especialment amb un centre cultural, el Centre del Carme, on han tingut lloc els fets culturals més destacats dels últims anys", ha afegit.

    En aquesta edició, Circuito Bucles Danza compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, l'Institut Valencià de Cultura, l'Ajuntament de València, la Diputació de València, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a través del Centre del Carme Cultura Contemporània, Velarte, Caixa Popular i Obra Social La Caixa.

    El millor cine sobre dansa a escala internacional a València

    El FIVER -Festival Internacional Screendance Movement- arriba, per primera vegada a València, de la mà de Circuito Bucles Danza, per a mostrar un resum de les millors peces de cine-dansa a escala internacional. Aquesta activitat, que compta amb la col·laboració de Caixa Popular, tindrà lloc el diumenge 21 d'octubre, de 12.00 hores a 21.00 hores al Centre del Carme. Mostrarà un total de 18 peces de cine provinents de països diversos com Brasil, Mèxic, Holanda, el Canadà, els EUA, Escòcia, França i Espanya.

    Certamen coreogràfic per a impulsar joves talents

    El festival de dansa s'obri al desenvolupament d'un certamen coreogràfic. Dirigit a joves ballarins amb talent de qualsevol nacionalitat, l'objectiu és ampliar la seua formació professional. La iniciativa, que compta amb el suport de l'empresa valenciana Velarte, consistirà en una representació coreogràfica d'un o més solistes que mostraran el seu talent davant d'un jurat professional a l'espai d'arts vives La Mutant durant els dies del festival.

    S'han seleccionat per a aquesta prova 20 joves talents per a la dansa dels més de 50 que es van presentar al certamen, procedents de diferents països com Espanya, Itàlia, Mèxic, l'Argentina, Rússia i França. El Premi Velarte al talent consistirà en una beca de formació amb la companyia valenciana Valencia Dancing Forward des de finals d'agost de 2019 fins a desembre de 2019.

    Per primera vegada, concerts en directe. Zenet al Centre del Carme

    Circuito Bucles Danza s'obri, per primera vegada, a oferir concerts de música en directe. Quatre actuacions al Centre del Carme comprenen el programa d'enguany. El cartell musical l'encapçala el cantant malagueny Zenet.

    Actuarà el 21 d'octubre a les 20.15 hores i interpretarà la seua particular revisió de gèneres antics actualitzada i passada pel seu filtre personal, en la qual es mesclen la cobla, el 'son', el bolero, el xotis, el tango, la 'chanson'. Tot sota el llenguatge comú del 'jazz'. El Premi de la música a l'artista revelació en 2009, premi de la música al millor àlbum de fusió i premi al millor disc de 'jazz' dels Premis de la Música Independent amb el seu àlbum 'Si sucede conviene'.

    El 26 d'octubre, a les 21.30 hores, serà el torn per al DJ valencià Sergio Máñez. Finalment, la 'banda set' madrilenya Pheromone Blue, formada per 3 músics de 'jazz', fusió i 'rock', que remesclen en viu música electrònica i instruments en directe, actuarà el 27 d'octubre a les 22.00 hores.
    Completen el cartell musical Frukatinka, la banda valenciana que fusiona el pop amb ritmes de 'hip-hop', electrònica i 'techno', nominada a la millor banda revelació 2018 per l'Institut Valencià de Cultura. Frukatinka actuarà el 20 d'octubre al Centre del Carme en la festa d'inauguració, on actuaran el Conservatori Professional de Dansa de València, Valencia Dancing Forward, la Jove Companyia Gerard Collins i el ballarí Diego Sinniger.

    Tots els concerts són gratuïts.

    Tres classes magistrals i un taller inclusiu com a activitats paral·leles

    Un altre aspecte que cal destacar és la vocació del festival per la formació. En aquesta edició, seran tres les classes magistrals que componen aquestes activitats paral·leles.

    El 21 d'octubre, Diego Sinniger proposarà un material que comporte la successió de moviments per l'espai, sense deixar que el judici intervinga en la realització del moviment; el 27 d'octubre la companyia Kernel Dance Theatre desenvolupa 'KUNE', amb un mètode d'entrenament, improvisació i investigació per als seus processos creatius.

    Finalment, el 28 d'octubre, la classe de HuryCan abordarà una trobada pedagògica que acostarà a les bases del moviment i iniciarà un recorregut per a sentir, viure i vincular-se.

    Cal destacar l'organització d'un taller de "moviment inclusiu" per a persones en cadira de rodes, al qual dona suport Obra Social La Caixa, que es durà a terme del 22 al 24 d'octubre de 17.00 a 20.00 hores al Centre del Carme. El dia 25 se'n farà una mostra davant del públic al mateix centre a les 18.00 hores.

    Pujar