elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
València Activa

Sandra Gómez: “Una de cada tres persones que hem assessorat ha trobat treball”

Sandra Gómez: “Una de cada tres persones que hem assessorat ha trobat treball”
  • Elperiodic.com entrevista a la regidor d'Ocupació per a conèixer més d'a prop un dels grans projectes de l'Ajuntament en matèria d'ocupació: València Activa

  • Des d'esta àrea s'acaba de llançar, a més, un programa d'ocupació per a aturats de llarga durada

MÉS FOTOS
Sandra Gómez: “Una de cada tres persones que hem assessorat ha trobat treball”  - (foto 2)

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Ocupació, acaba de llançar el programa 'Oportunitats' dirigit a aturats de més d'un any amb l'objectiu de tornar a 'obrir-los la porta' del mercat laboral. És un més dels programes que l'àrea que dirigeix Sandra Gómez està duent a terme per a potenciar l'ocupació entre diferents col·lectius.

Elperiodic.com ha entrevistat a la regidor d'Ocupació i també Primera Tinent d'Alcalde per a conèixer els detalls d'este programa i fer un balanç dels dos anys de treball d'aquesta regidoria.

Acabeu de llançar el programa d'ocupació 'Oportunitats' per a obrir la porta al mercat laboral a aquelles persones que porten molt temps fora de la roda. Per què?

Quan pases a ser parat de llarga durada les empreses normalment et posen l'últim de la cua. Al no trobar treball després de molt temps deixes de ser un perfil poc interessant i així es va complicant cada vegada més. El que fem en aquest treball és rescatar-los, enganxar-los i tornar-los a ficar en el mercat laboral. Ja no és solament per una qüestió econòmica sinó també per carrera professional i emocional.

En què consisteix el pla?

Compta amb tres pilars: la inserció directa a través de 300 contractes, la formació i l'orientació. Dins de la formació oferim cursos de capacitats digitals i de reciclatge. En el primer cas oferim formació en la cerca activa d'ocupació perquè hi ha gent que no té ni un correu electrònic i els ensenyem a fer-se un perfil en xarxes socials, cercar ocupació a través de portals d'internet... Quant a l'orientació anem a atendre més intensivament amb projectes de motivació i coaching per a traure el millor d'ells mateixos.

Quant a la contractació laboral, En quina fase es troba en aquests moments?

Estem duent a terme el procés de selecció i baremació. La idea és que al desembre els contractats puguen començar a treballar ja.

On pot informar-se tot aquell que estiga interessat?

Han d'acudir al seu centre de Barris per l'Ocupació. Poden trobar-ho en la nostra pàgina web de valenciaactiva.valencia.es així com en qualsevol oficina de l'Ajuntament. Estem fent una xarxa d'oficines d'orientació laboral en els barris amb majors taxes de desocupació en la ciutat. De fet solament enguany hem obert noves en Orriols, Torrefiel, Benicalap, Cabanyal i Ciutat Fallera.

Teniu més programes d'ocupació dirigits a altres col·lectius, Veritat?

Des de la regidoria d'Ocupació ens estem centrant en tres col·lectius: menors de 30 anys per a facilitar una entrada digna al mercat laboral; el segon per als aturats de llarga duració i reenganxar-los així; i el tercer per a majors de 50 anys però és ho treballarem l'any que ve.

Recentment vas declarar que l'ocupació ha de ser "una obligació" de l'Ajuntament. Què vol dir amb açò?

Vol dir que no entenem l'ocupació com una competència més sinó com una obligació política. Entenem que som l'administració més pròxima i el 'tu a tu' amb els nostres ciutadans, per tant tenim eines que ens permeten treballar l'ocupació fins i tot millor que les administracions competents. Ben donant orientació, el pilar bàsic de l'empleabilitat, o realitzant plans de treball, sempre en col·laboració amb altres institucions.

Ha comentat prèviament el portal València Activa, En què consisteix?

És un concepte que hem creat fa poc més d'un any i que consisteix en la reestructuració de totes les polítiques d'ocupació de l'Ajuntament sota un mateix paraigües. A partir de València Activa naixen la resta de projectes.

I quin és el balanç fins al moment?

En els últims vuit mesos unes 4.000 persones s'han apuntat a través de la nostra xarxa d'oficines. De fet, una de cada tres persones que ha acudit als nostres centres ha pogut trobar un treball gràcies a la intermediació de l'orientador.

Quant al mapa laboral de la ciutat. En quina situació ens trobem?

Des del 2015 hi ha 10.000 empleats menys i 18.500 persones més treballant. No podem fer més que una valoració positiva, és un indicatiu que alguna cosa estem fent bé. Però encara queda molt treball perquè segons dades de setembre hi ha 59.000 persones aturades. No podem anar a per la desocupació zero però seguirem treballant i ajudant.

En líneas generals, Quin és l'objectiu de l'Àrea d'Ocupació de l'Ajuntament?

Tenim un objectiu intern i un altre extern. El primer consisteix a fer una estructura eficaç i eficient a l'hora de dirigir les polítiques d'ocupació. Abans no existien perquè no s'entenien com una competència pròpia. El que volem ara és convertir-nos en l'ens de referència per a una persona aturada. De cara al mercat laboral estem intentant fer de València la ciutat de les oportunitats, amb un ecosistema laboral perquè es desenvolupen noves iniciatives empresarials i es puga trobar treball en el menor temps possible.

Pujar