elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sandra Gómez anuncia que l'antiga Estació Marítima es convertirà en un pol d'innovació i un referent de la nova economia emergent

Sandra Gómez anuncia que l'antiga Estació Marítima es convertirà en un pol d'innovació i un referent de la nova economia emergent
    MÉS FOTOS
    Sandra Gómez anuncia que l'antiga Estació Marítima es convertirà en un pol d'innovació i un referent de la nova economia emergent  - (foto 2)

    L'antiga Estació Marítima de València, un edifici d'aproximadament 7.000 metres quadrats que estava condemnat a la demolició, podrà acollir en un espai únic fins a a 300 startups ja consolidades i contribuirà al fet que la Marina de València siga una referència nacional i internacional en una nova economia emergent i basada en la innovació, segons ha informat este matí l'alcaldessa en funcions i responsable de l'àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez. L'edifici serà condicionat amb càrrec a la iniciativa privada i s'optarà per un sistema de concessió administrativa per a posar-ho en valor i ser, al costat del projecte del Alinghi i el de Millora de l'Espai Públic, un dels símbols de l'enlairament de la Marina de València".

    "És voluntat tant del Consorci com de l'Ajuntament situar i referenciar la Marina de València com un pol d'innovació i de referència per al desenvolupament de nous sectors econòmics emergents, i hem d'aprofitar tots els espais perquè volem que la Marina siga una referència en la nova economia i en el desenvolupament d'aquests nous sectors", ha afirmat l'alcaldessa en funcions i regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, durant la seua visita a l'antiga Estació Marítima, en la qual ha estat acompanyada per Ramón Marrades, director d'estratègia de la Marina de València.

    "Hem d'aprofitar espais com el de l'antiga Estació Marítima, i és per açò que estem desenvolupant un projecte amb l'Associació Valenciana de Startups perquè este edifici puga acollir a startups ja consolidades que porten uns anys de recorregut i que entenem que és positiu que es referencien en un únic espai, com ocorre en altres ciutats", ha afegit Sandra Gómez en este edifici que, com ha comentat Ramón Marrades, "incomprensiblement estava condemnat a desaparèixer".

    Segons la informació facilitada hui durant la visita a un edifici "sòlid" i amb un una superfície aproximada de 7.000 metres quadrats, l'antiga Estació Marítima serà degudament condicionat amb càrrec a la iniciativa privada per a acollir a eixes empreses startups que, després de la fase d'incubació, es troben ja en un avançat estat de desenvolupament. "Creiem que açò és beneficiós per al sector, en primer lloc per la cerca de sinergies. En segon lloc per la cerca de projectes comuns de col·laboració i, en tercer i més important, perquè pot ajudar a consolidar un ecosistema que facilite l'arribada de noves inversions", ha puntualitzat Sandra Gómez.

    La regidora ha afegit que "a dia de hui la dispersió era un handicap per al sector de les startups. Tenim empreses fortes, empreses d'èxit, però es troben disperses per tot la ciutat, i una de les seues principals reivindicacions era que les administracions els ajudàrem a cercar un espai únic en el qual poder situar-se totes elles i poder aprofitar els avantatges que açò comporta", ha assegurat Sandra Gómez. "Creiem que la Marina de València és eixe espai, i gràcies al treball que s'ha desenvolupat i a les negociacions que s'han portat a terme podem dir que a l'Estació Marítima pot albergar un projecte que sobretot vindrà liderat per la pròpia Associació Valenciana de Startups, que amb prou faenes porta un any constituïda i que engloba i representa a totes aquestes empresa emergents."

    Ha parlat de l'objectiu del Govern de la Nau "que València diversifique la seua activitat econòmica a través del desenvolupament de nous sectors que ens ajuden a tenir un creixement de major valor afegit, més sostenible i que genere ocupació de qualitat. Per açò volem apostar per la innovació i per estes noves empreses que no són el futur sinó que són el present". Sandra Gómez ha manifestat que "aquelles ciutats que sàpien situar-se com a referents en el desenvolupament de nous sectors creiem que obtindran un gran avantatge a mitjà i llarg termini. Estem convençuts que iniciatives com esta ens faran sentir-nos molt satisfets dins de molt pocs anys, perquè assenten les bases i els pilars d'un nou sector que va a ser un dels principals motors econòmics d'Espanya, i esperem que València puga realitzar una important aportació."

    L'ENLAIRAMENT DE LA MARINA DE VALÈNCIA

    Sandra Gómez ha donat la paraula a Ramón Marrades, qui ha dit que "des de la Marina de València seguim implementant el Pla Estratègic que presentem al març passat, i esta és una peça fonamental perquè suposa l'aprofitament d'una infraestructura que incomprensiblement estava condemnada a la demolició. Nosaltres el que estem intentant construir des d'ací és un districte innovador amb un doble vessant: l'actuació productiva per a portar ací a les empreses més innovadores que contribuïsquen a difondre els aspectes positius de la innovació al voltant dels Poblats Marítims, i dur a terme una acció de millora de l'espai públic i de l'apropiació ciutadana d'eixe espai". Marrades ha afegit que "la gent està creient-se cada vegada més que este és un espai seu, i volem contribuir a açò amb moltes xicotetes accions que aniran pujant d'escala."

    El Director d'Estratègia de la Marina de València, Ramón Marrades, ha ressaltat que "hem construït un consens, des del punt de vista empresarial, sobre la potencialitat d'aquest espai, i ho estem construint també amb la ciutadania. Dins d'eixa estratègia és una peça fonamental aprofitar primer els edificis que amb una inversió més xicoteta podrem utilitzar més ràpid des d'una perspectiva de treballar més el contingut i menys el continent. La recuperació i utilització de l'Estació Marítima, al costat del projecte del Alinghi i la primera fase del projecte de millora de l'espai públic, simbolitzen d'alguna manera l'enlairament de la Marina de València."

    Ha qualificat com "molt coherent" el projecte presentat per inversors privats per a la instal·lació en l'edifici de l'antiga Estació Marítima de les startups més consolidades. "Hi havia una manca respecte a què passava quan eixes empreses s'estan fent grans, s'estan consolidant però necessiten encara el benefici d'estar juntes però que ja no poden fer-ho en una incubadora d'empreses"

    A partir d'ara, segons s'ha informat coincidint amb la visita de Sandra Gómez, s'inicia un procés de concessió administrativa "amb les normes de transparència i lliure concurrència que tenim, per a l'adjudicació a un inversor privat a partir de l'aprovació en la pròxima comissió delegada del Consorci. "Deixarem un període perquè altres empreses i altres interessats ,que ja tenim uns quants, puguen presentar si volen projectes alternatius però igualment orientats a la creació d'un espai per a empreses tecnològiques que estan en vies de consolidació, que han de treballar juntes la seua formació, els seus servicis, i perquè hi haja formació i difusió dels efectes positius de la innovació i una connexió internacional orientada a l'atracció de capital i l'atracció de talent. No hem d'oblidar que esta és la punta de llança d'una transformació molt més important i que després tenim altres edifici dins del districte d'innovació de la Marina de València, com són los Tinglados 4 i 5 i l'edifici dels Docks, que vénen en el pas següent".

    L'empresa adjudicatària haurà d'assumir la reforma i condicionament de l'edifici de l'antiga Estació Marítima, "un edifici sòlid", que es calcula que puga realitzar-se per menys d'un milió d'euros "amb un nivell adequat de qualitat arquitectònica i de disseny", a més d'abonar el corresponent cànon com qualsevol altra concessió. "El contracte es pot perllongar fins a 30 anys. És una inversió privada que s'acobla a l'estratègia de ciutat i a l'estratègia de la Marina de València."

    Pujar