elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sandra Gómez afirma que la ciutat camina cap a la “gran València” amb la integració tarifària

Sandra Gómez afirma que la ciutat camina cap a la “gran València” amb la integració tarifària
  • La vicealcaldessa de València defensa que la integració de tots els sistemes de mobilitat és un gran pas cap a la integració metropolitana

La vicealcaldessa i portaveu del grup municipal socialista de València, Sandra Gómez, ha qualificat d'excel·lent notícia l'anunci de la integració tarifària que permetrà unificar en un sol bitllet tots els sistemes de transport que articulen l'àrea metropolitana de València com les Rodalies, el metro, Metrobus i els autobusos de l'EMT. Gómez ha destacat que la recuperació de la visió metropolitana era un dels objectius que es van marcar els socialistes en 2015 després del desmantellament de les estructures metropolitanes que es va produir durant el govern del PP. “És un dels reptes que ens fixem en 2015 i l'hem aconseguit amb molt d'esforç. Hem hagut de generar una empresa metropolitana del transport i recuperar el contracte programa perquè el govern d'Espanya finance el nostre transport, però finalment hem aconseguit la integració tarifària, un pas que consolida aqueixa mirada metropolitana per la qual apostem els socialistes”, ha assegurat Gómez.

“És una magnífica notícia perquè ens encamina cap a aqueixa València metropolitana que supera les absurdes barreres administratives que tenim entre els municipis. Nosaltres entenem que la Gran València és aquella que té relació amb els veïns del seu entorn i parlar de la Gran València és parlar de Mislata, de Quart, d'Alboraia, de Burjassot i fins i tot de Sagunt com a punt industrial, de Riba-roja i de València com a ciutat logística”, ha continuat la vicealcaldessa, qui ha defensat que les principals capitals tant europees com espanyoles s'articulen entorn de la seua àrea metropolità. “Era un contrasentit que continuàrem tenint una visió merament administrativa, és a dir, exclusivament de la ciutat de València sense comptar amb els municipis veïns i aquest pas cap avant en la integració tarifària és un pas cap a aqueixa Gran València, una ciutat permeable amb els municipis del seu entorn i que exerceix una capitalitat amable i integradora amb la resta de municipis”, ha subratllat Gómez.

La vicealcaldessa ha indicat que la integració tarifària acabarà amb el “contrasentit” que suposava per a un usuari, per exemple, d'Alfafar haver de traure's tres bitllets de Rodalies, metro i EMT per a desplaçar-se fins al centre cultural de la Rambleta: “Això era absurd. Ara amb un únic bitllet em puc moure per tota la ciutat i els municipis de l'àrea metropolitana i agafar tot el transport que necessite”, ha continuat.

La consolidació del bitllet únic per a tot el transport metropolità, a més, permetrà avançar cap a un model més sostenible de la mobilitat en el qual treballa l'Ajuntament de València des de 2015, segons ha incidit Gómez: “No podem pretendre convertir en zona de vianants o recuperar espai públic en la plaça de l'Ajuntament, en la plaça del Mercat o en la plaça de la Reina si no millorem l'oferta de mobilitat de transport públic o d'altres formes de mobilitat. La integració tarifària ens ajuda a acostar-nos a aqueixa València metropolitana que defensem, però també generar un model de transport més eficient, més rendible i sobretot, més interconnectat i més sostenible”, ha dit la vicealcaldessa.

Turisme

Finalment, Gómez ha destacat l'impuls que suposa la integració tarifària per al turisme, que fins hui s'enfrontava a un “galimaties” per a poder moure's per l'àrea metropolitana de València. “Des de l'Ajuntament de València hem treballat molt amb el Turist Card, però continuava sent complicat per a un visitant haver d'enfrontar-se a la compra de diferents targetes de transport en funció del servei que anaren a utilitzar. “No tenia sentit. No hi ha cap gran ciutat turística que tinguera aquest galimaties per a poder moure's i ara s'ha solucionat”.

Pujar