elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó proposa avançar en una política alimentària “que garantisca la salut i la qualitat, a més d'eradicar la pobresa”

Ribó proposa avançar en una política alimentària “que garantisca  la salut i la qualitat, a més d'eradicar la pobresa”
    MÉS FOTOS
    Ribó proposa avançar en una política alimentària “que garantisca  la salut i la qualitat, a més d'eradicar la pobresa” - (foto 2)

    En la intervenció que hui ha fet en la Sessió del Consell de la FAO celebrada a Roma, Joan Ribó ha afirmat que "en el món hi ha 800 milions de persones que passen fam mentre altres 2.000 milions tenen problemes de sobrepès. No falten aliments; fa falta una distribució justa". Igualment ha dit que "l'alimentació és massa important per a deixar-la en mans dels mercats globals", i h defensat la necessitat d'intensificar l'agricultura urbana i periurbana com a font d'alimentació del 54% de la població mundial que ja resideix en les àrees urbanes. Ribó ha convidat als alcaldes de les grans ciutats del món a participar en la trobada d'alcaldes que València acollirà els dia 20 i 21 d'octubre en la seua condició de Capital Mundial de l'Alimentació, per a avançar en l'objectiu d'aconseguir una alimentació més saludable, inclusiva i sostenible.

    "La situació de l'alimentació en el món es pot resumir en dues xifres:: 800 milions de persones que passen fam i prop de 2.000 milions de persones que tenen problemes d'obesitat i pateixen malalties relacionades amb eixa obesitat .No és una situació de manca d'aliments, sinó de mala distribució dels aliments, de mala gestió de l'alimentació i la distribució, que no es realitzen de forma equitativa", ha assegurat Joan Ribó, que este matí ha presentat davant el Consell de la FAO la Capitalitat Mundial de l'Alimentació que València ostenta en 2017.

    L'alcalde de València ha intervingut com a ponent en l'esdeveniment "Sistemes Alimentaris sostenibles en la Nova Agenda Urbana (NUA)", on ha recordat el compromís de les més de cent ciutats –entre elles València- que van subscriure el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, de "desenvolupar en les ciutats de tot el món sistemes alimentaris que siguen sostenibles, inclusius, resilientes, segurs i diversificats, per a assegurar menjar sa i accessible a tots, reduir els desaprofitaments d'aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic"

    Ribó s'ha 'adreçat a l'auditori de FAO juntament amb Kostas Stamoulis, director general del departament de Desenvolupament Econòmic i Social de FAO; H.E. Hinrich Thölken, ambaixador d'Alemanya davant la FAO, y Joseph Ng'ethic, ministre d'Agricultura de Kenya i Roi Chiti, representant d'ONU-Habitat.

    "Crec que les ciutats del món cada vegada som més determinants en tots els processos. Dins de pocs anys les dues terceres parts dels ciutadans van a viure en grans ciutats, i per tant el com gestionem l'alimentació en les grans ciutats va a ser determinant. És imprescindible posar-se a pensar en clau d'una alimentació adequadament gestionada, i no deixar-la en mans dels mercats globals. L'alimentació és massa important per a deixar-la en mans dels mercats globals", ha afirmat Joan Ribó

    Davant el repte de creixement de la població urbana, que ja suposa el 54% de la població mundial, i que es preveu que en 2050 este percentatge siga del 66%", l'alcalde de València s'ha referit a "la necessitat imperiosa i urgent" de "cercar solucions per a alimentar de forma adequada a esta majoria de la població mundial". En eixe sentit ha recordat els arguments que avalen la intensificació de l'agricultura urbana i periurbana com una font d'alimentació "que pot oferir tot un ventall d'avantatges per a la salut i les relacions humanes en les ciutats".

    En este fòrum de la FAO concorde als objectiu de la Nova Agenda Urbana de prioritzar la seguretat alimentària i nutricional i promoure la coordinació de polítiques alimentàries, Joan Ribó ha recordat que els problemes de falta d'aliments en una gran ciutat solen venir acompanyats de problemes de mala nutrició i ha assegurat que "és necessari avançar en formes més sostenible d'alimentació de la humanitat en els quals l'agricultura urbana i periurbana contribuïsquen no solament a alimentar als nuclis de població més desfavorits sinó també a millorar la dieta alimentària dels que no es troben en el llindar de la pobresa".

    LLIURE COMERÇ I CRISIS ALIMENTÀRIES

    Ha ressaltat el dret a una alimentació adequada, "amb tots els seus components necessaris de sostenibilitat mediambiental", la garantia de la qual- ha dit- "no pot deixar-se a l'arbitri i capritx dels mecanismes del mercat, sinó que exigeix de forma palmària la intervenció dels sistemes públics". En opinió de Joan Ribó, "augmentar el lliure comerç no resol les crisis alimentàries".

    En el fòrum de la FAO on estan representats països de tot el món, Ribó ha ressaltat la necessitat que en afrontar el problema alimentari es tinga en compte el canvi climàtic i les seues conseqüències cada vegada més visibles. Per un la do ha recordat que "el sistema agroalimentari és responsable d'un terç de totes les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle", però també s'ha referit "a l'enorme potencial de l'agricultura ecològica per a mitigar el canvi climàtic".

    En la segona part de la seua intervenció en un esdeveniment on es destaquen compromisos i esforços per a aconseguir sistemes alimentaris sostenibles en les ciutats, Ribó s'ha referit a València com "una ciutat situada en un enclavament privilegiat per a la producció d'aliments, amb una horta periurbana que és una de les majors i més productives del món, encara que en els últims 50 anys ha patit un fort procés de degradació i pèrdua de superfície com a conseqüència del creixement incontrolat de la ciutat i l'abandó progressiu de cultius".

    FRENAR LA DEGRADACIÓ DE L'HORTA

    Ribó ha explicat en Roma que des de l'arribada del nou govern municipal, "l'Ajuntament de València es troba immers en un procés de canvi de les seues polítiques agràries i alimentàries respecte a la seua horta periurbana, amb l'objectiu de posar fi al procés de destrucció i degradació mitjançant noves polítiques basades en la producció sostenible d'aliments, majoritàriament de caràcter ecològic, i en la seua posterior distribució i comercialització en la ciutat mitjançant mecanismes de mercats locals, quilòmetre zero, comprats de productors, producció ecològica etc."

    "València proposa alguna cosa que ha fet sempre al llarg de la seua història: menjar fonamentalment el que es produeix en tota l'horta periurbana que té; treballar els temes d'alimentació des d'una producció ecològica, de proximitat i sostenible, de manera que tota la producció, distribució i comercialització d'aliments no genere gran desaprofitaments ni augmente l'emissió de gasos d'efecte hivernacle", ha assenyalat Ribó, que ha ressaltat la importància que la relació entre el productor i el consumidor siga el més pròxima possible. ""València compta amb una important experiència de mercat directe de productors de verdures procedents de l'horta, denominada "tira de Contar", que aporta un percentatge significatiu de les verdures venudes diàriament en el mercat de proveïments municipal i que pot servir de base per a la seua ampliació i diversificació en la ciutat".

    Ha destacat Ribó que "València està avançant pel camí d'una política alimentària que garantisca simultàniament la salut i la qualitat a més, evidentment, d'eradicar la pobresa de la nostra ciutat. Per a açò estem desenvolupant les grans possibilitats que té l'agricultura periurbana en disposar d'horta als voltants de la nostra ciutat a més de gran quantitat de solars buits que en el passat van ser horta". També s'ha referit a l'objectiu de "reduir de forma dràstica l'emissió de gasos d'efecte hivernacle en la producció i distribució d'aliments tal com possibilita l'agricultura urbana i ecològica".

    Uns altres dels paràmetres de política alimentària que l'alcalde de València ha destacat davant la FAO és la defensa i potenciació de la dieta mediterrània enfront de la invasió de fast food. "En les nostres ciutats estem perdent una dieta fonamental, la dieta mediterrània, i és necessari treballar molt en l'alimentació des d'un punt de vista educatiu, sanitari, de cures de les persones i també des d'un punt de vista econòmic i climàtic respecte al nostre medi ambient. Per açò estem introduint dietes amb productes ecològics i de proximitat en els col·legis amb l'objectiu d'educar en l'alimentació sana als més joves i, paral·lelament, potenciar la demanda de productes i verdures ecològiques que afavorisquen i ajuden a desenvolupar la introducció de pràctiques més ecològiques i sostenibles en l'Horta de València i la seua àrea metropolitana".

    Ribó ha ressaltat que l'elecció de València com a Capital Mundial de l'Alimentació era una gran oportunitat que el govern de la ciutat assumia "amb l'objectiu d'impulsar la millora dels hàbits alimentaris en les ciutats cap a una alimentació saludable, sostenible i ecològica". Ha recordat els diversos compromisos relacionats amb la política alimentària i mediambiental signats per València, i s'ha referit als "Diàlegs sobre nutrició i sistemes alimentaris sostenibles" que acaben de desenvolupar-se a València amb la participació de científics, representants de la FAO, polítics, organitzacions de consumidors, ONGs, sindicalistes agraris, mercats i supermercats.

    En la part final de la seua al·locució, Ribó ha convidat "als alcaldes de les ciutats dels seus països a la trobada d'alcaldes que tindrà lloc els pròxims 20 i 21 d'octubre d'enguany a València amb la finalitat de rememorar l'esperit del Pacte de les Ciutats de Milà i avançar en el seu desenvolupament i consolidació en totes les grans ciutats del món per a aconseguir una alimentació més saludable, inclusiva i sostenible".

    Pujar