elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La reforma integral de Ciutat Vella

La reforma integral de Ciutat Vella
    MÉS FOTOS
    La reforma integral de Ciutat Vella - (foto 2)
    La reforma integral de Ciutat Vella - (foto 3)

    26.000 residents i 40.000 persones que viuen a Ciutat Vella entre visitants, turistes i treballadors. Són xifres que permeten fer-se una idea de la importància que té aquest districte en una València que va nàixer en aquest punt a pesar que els seus espais residencials patiren una despoblació important.

    I per a afavorir la repoblació i frenar la terciarització del centre l'ajuntament de València va a redactar un pla especial de protecció d'aquest districte que contempla una reforma integral del mateix. Un projecte de gran envergadura que pretén a més unificar el "maremagnum" de plans que existeixen actualment en la zona, tal com ha explicat en regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarriá. Cinc PEPRIS, quatre plans especials de protecció així com una "infinitat de modificacions puntuals", entre uns altres.

    En un desdejuni informatiu amb els mitjans de comunicació, l'àrea de Desenvolupament Urbà ha presentat aquest pla que pretén contar en tot moment amb l'opinió i participació ciutadana. Es tracta d'un districte en el qual conviuen realitats molt diferents tal com es pot evidenciar fent una passejada per Seu Xerea, Velluters o el Carmen. "A açò cal sumar el pes del turisme, la presència de treballadors, institucions... tot açò genera un conflicte que cal articular", ha explicat l'edil de Desenvolupament Urbà.

    Entre les mesures que contempla el pla es troba la revisió de dotacions ja que "hi ha culturals i institucionals però no escolars i sanitàries", ha explicat la tècnica Inés Esteve. També es contempla una millora de la infraestructura verda així com una revisió dels usos residencials, comercials i l'ús de dotacions. "Si volem que hagen residents en el barri hem de fer dotacions", argumenta Sarrià.

    Sobre la terciarització del centre, també es pretén protegir el comerç tradicional per a açò s'han introduït condicions com a l'entorn de la Plaça Redona. Quant al pla de protecció, hi ha 1800 edificacions ja protegides però estan pendents de revisar-se unes 500 més. Un projecte de gran envergadura que col·laborarà amb altres àrees en matèria de mobilitat o de protecció social en àrees marginades.

    Està previst que el juliol hi haja un esborrany del document i que al final del mandat, en dos anys, estiga elaborat el pla.

    Participació ciutadana

    I en l'elaboració del projecte l'ajuntament no anirà sol sinó que ha plantejat una línea de col·laboració amb els ciutadans. "No tenim la necessitat legal de fer-ho però hem vist que era necessari afavorir la participació des de zero", han explicat els tècnics de l'ajuntament.

    Es tracta d'una novetat i que s'està presentant aquesta setmana als veïns del barri: "Està obert a la ciutadania, qualsevol persona pot participar ja que és un patrimoni dels valencians i no solament dels veïns encara que se'ls tindrà en compte".

    També als actors locals, als qui es convida a participar a través de tallers itinerants -que donaran començament el 21 de març i recorreran els diferents barris- així com entrevistes individuals, grupals i a través de la web http://pepciutatvella.paisatge.org/

    Pujar