elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos professors desenvolupen un nou algoritme per a descobrir patrons de comportament electoral

Dos professors desenvolupen un nou algoritme per a descobrir patrons de comportament electoral

    Els professors Jose M. Pavía, Universitat de València, i Rafael Romero, Universitat Politècnica de València, han desenvolupat un nou algoritme capaç de desxifrar el comportament electoral individual a partir de dades agregades. El nou procediment s'ha publicat en Sociological Methods and Research, prestigiosa revista de metodologia en Ciències Socials.

    El nou algoritme que es troba implementat en el programari lliure R permetrà a mitjans de comunicació, partits polítics i persones estudioses del fenomen electoral respondre a noves preguntes amb les quals informar millor la seua audiència, dissenyar millors estratègies de màrqueting electoral o trobar respostes a aparents enigmes. Jose M. Pavía és catedràtic de Mètodes Quantitatius de la Universitat de València i director del grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública, i Rafael Romero és catedràtic (jubilat) de la Universitat Politècnica de València.

    Si bé les enquestes permeten aproximar les denominades matrius de transferència de vot, aquestes presenten una sèrie de limitacions que impossibiliten que puguen ser utilitzades en moltes ocasions. D'una banda, hi ha moltes eleccions (municipals o històriques) on no hi ha enquestes disponibles. D'altra banda, els resultats que ofereixen són visions generals. El nou algoritme permet respondre a preguntes d'eleccions històriques, d'espais electorals xicotets i disposar d'estimacions de matrius de transferència des del nivell de secció censal. Això permetrà estudiar per què el comportament no és igual en tots els barris i conéixer quines són les variables que expliquen aquests comportaments diferencials.

    Així, preguntes com: D'on vénen els vots de Vox? Qui va fer possible que els nazis arribaren al poder a l'Alemanya d'entre guerres? Quina és la fidelitat de vot dels partits d'esquerra? On han anat els votants del Partit Socialista francés? Què vota la gent jove? i moltes altres poden ser contestades gràcies a aquest nou algorisme desenvolupat per Pavía i Romero.

    Com assenyalen els autors, els nous algoritmes no sols resultaran útils per a respondre a preguntes sobre comportament electoral, sinó que “també poden ser utilitzats en disciplines com l'economia, el màrqueting, l'epidemiologia o el dret”. Així mateix, “encara que actualment existeixen altres algoritmes per a buscar solucions a aquest problema, l'avantatge dels nostres algoritmes són la seua major precisió i la seua enorme senzillesa, qualsevol persona sense coneixements tècnics pot utilitzar-los. Només cal introduir les dades i el programa informàtic et retorna els resultats. És més, amb els nous desenvolupaments que estem implementant, en els quals incorporem tècniques d'intel·ligència artificial, estem millorant la precisió de les estimacions. D'uns errors del 10%, estem passant a errors per davall del 7%”.

    L’article en el qual es descriuen els nous algoritmes és “Improving estimates accuracy of voter transitions. Two new algorithms for ecological inference based on linear programming", Sociological Methods and Research y el software en el qual els algoritmes es troben implementats és lphom  https://cran.r-project.org/web/packages/lphom/index.html

    Pujar