elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El MuVIM inaugura una exposició sobre la 'Geperudeta'

El MuVIM inaugura una exposició sobre la 'Geperudeta'
  • Quasi sis segles d'història arreplegats a través del cicle expositiu 'Mare dels Desemparats' que podrà visitar-se fins al pròxim 24 de març de 2019

MÉS FOTOS
El MuVIM inaugura una exposició sobre la 'Geperudeta' - (foto 2)
El MuVIM inaugura una exposició sobre la 'Geperudeta' - (foto 3)
El MuVIM inaugura una exposició sobre la 'Geperudeta' - (foto 4)

"La imatge dels Desemparats conserva el seu caràcter d'icona del poble senzill, una expressió que no per imprecisa és menys comprensible. Per açò s'explica la dimensió popular de la fidelitat a la Geperudeta, una realitat social unida des de la devoció de les pràctiques catòliques i, igualment, sentit per persones allunyades de les jerarquies eclesiàstiques".

És un de les reflexions que dóna la benvinguda a tot aquell que s'endinse des d'aquest dijous en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). El museu acull des d'aquest dijous el cicle expositiu 'Mare dels Desemparats', una exposició que arreplega els quasi 600 anys d'història de la Mareta o Geperudeta, com li coneixen tots els valencians.

Al llarg de tres exposicions s'il·lustra l'evolució cultural d'aquesta icona: des de la creació de la confraria medieval en l'hospital que la va venerar inicialment, passant per la història de la creació angèlica de la imatge en el segle XVII fins a l'actual societat mediàtica, de xarxes socials, passant per les innombrables imatges multicolors i pàgines escrites sobre la patrona dels valencians.

Aquest dijous ha tingut lloc la presentació de la mostra de la mà del diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha destacat que aquesta és una de les inauguracions "clau" d'aquesta legislatura i una mostra de la "convivència entre la raó i les formes terrenals de devoció". Una idea que també ha ressaltat el director del MuVIM, Rafael Company: "Avui és una festa gran per a aquest museu".

La Sala Parpalló, la Sala Alfons Roig i la Sala Alta s'obrin al públic que vulga rememorar aquesta vivència sentimental i emotiva per a molts valencians: "Tots coneixem a algú que té una història lligada a la Geperudeta, independentment de la seua creença", ha explicat la directora del Museu Marià de València (MuMA), María Ángeles Gil, entitat que ha cedit diverses peces per a aquesta mostra.

L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 24 de març de 2019.

Programació didàctica

En paral·lel a aquesta exposició es van a realitzar activitats didàctiques per a reflexionar sobre la figura de la Mare dels Desemparats. Així, es van a realitzar visites guiades, rutes i tallers per a tots els públics "amb l'objectiu de reflexionar sobre la història i les tradicions valencianes i treballant temes com la devoció, la solidaritat, la marginació o el poder". Totes aquestes activitats s'engegaran a partir de gener.

Pujar