elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mostra de València publicarà un llibre sobre cinema tunisià

Mostra de València publicarà un llibre sobre cinema tunisià
  • L'autor, Tarek Ben Chaabane, formarà part del jurat internacional del festival

MÉS FOTOS
Mostra de València publicarà un llibre sobre cinema tunisià - (foto 2)

Tot coincidint amb la seua 36a edició, que se celebrarà del 15 al 24 d'octubre, Mostra de València publica, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura, el llibre "El cinema tunisià d'ahir i de hui", de l'acadèmic i guionista Tarek Ben Chaabane. Es tracta d'una edició bilingüe en valencià i castellà que suposa la primera monografia sobre el tema apareguda a Espanya. D'esta manera, el festival esmena un buit històric en els estudis disponibles fins ara sobre el cinema dels països àrabs.

En un dels moments més delicats de la transició democràtica iniciada a Tunísia després del triomf al país de la Primavera Àrab en 2011, Mostra de València posa a l'abast del públic la història de la indústria cinematogràfica de Tunísia, el país pioner a realitzar una pel·lícula al Magreb: "La hija de Cartago" (1924), d'Albert Samama Chickly. En 1957, el govern va fundar la Société Anonyme Tunisienne de Production et d'Expansion Cinématograpique que va adoptar, anys més tard, una mesura de protecció per al cinema nacional mitjançant l'aplicació de quotes de pantalla.

Gràcies a esta societat es van produir diversos documentals i cintes de ficció, encara que l'enlairament real de la indústria cinematogràfica a Tunísia es va produir durant els 70. En els últims anys, el cinema tunisià ha experimentat una evolució espectacular, fet directament relacionat amb el canvi generacional conseqüència de la Primavera Àrab.

"Des de la seua recuperació en 2018, Mostra de València ha tingut la voluntat de publicar llibres que prolonguen el treball i la visibilitat del festival més enllà de la setmana de projeccions. Als estudis dedicats al director valencià Toni Canet o al pensador i cineasta francés Guy Debord, ens satisfà especialment sumar este any el treball de Tarek Ben Chaabane, que contribuïx a consolidar els llaços de la Mostra amb Tunísia", ha declarat Gloria Tello, presidenta de l'organisme Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals.

Per la seua banda, el director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, ha assenyalat que "amb esta publicació coeditada amb la Mostra de València volem contribuir a l'estudi de la història i de les produccions més recents del cinema tunisià, perquè és una cinematografia mediterrània molt poc coneguda al nostre país i amb moltes dificultats d'accés als circuits d'exhibició comercial".

Des de la seua primera edició, el festival ha acollit més de quaranta films de producció tunisiana, alguns dels quals han aconseguit la Palmera d'Or, com ara "Los balizadores del desierto" (Nacer Khemir, 1984) o "Halfaouine, el niño de las terrazas" (Férid Boughedir, 1990), que es projectarà de nou este any amb motiu de la presentació del llibre durant la setmana del festival.

A més, grans personalitats del cinema tunisià com Selma Baccar, Mahmoud Ben Mahmoud, Nouri Bouzid o la recentment desapareguda Moufida Tlatli han visitat amb assiduïtat la Mostra per a presentar les seues pel·lícules al llarg dels anys.

Sobre Tarek Ben Chaabane

L'autor del llibre, que formarà part del jurat internacional de Mostra de València 2021, és l'actual director de la Filmoteca de Tunísia. Professor de teoria del cinema en la Universitat de Cartago, ha treballat com a editor cultural per a diversos periòdics, revistes i programes de ràdio. Va formar part de l'equip de Sud Ecriture, que organitza tallers de suport a l'escriptura per a primers o segons llargmetratges de països de l'Àfrica subsahariana, el Magreb i l'Orient Mitjà. Com a guionista, ha col·laborat amb els directors Nawfel Saheb-Ettaba, Ridha Behi, Moufida Tlatli i Mohamed Damak. També ha sigut programador del Festival de Cinema de Cartago.

La 36a edició de Mostra de València compta amb la col·laboració de Rambleta i d'À Punt Mèdia com a mitjà oficial, i amb l'acreditació de FIAPF com a festival competitiu especialitzat.

Pujar