elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social

El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social
    MÉS FOTOS
    El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social - (foto 2)
    El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social - (foto 3)
    El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social - (foto 4)
    El Micalet denúncia públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social - (foto 5)

    La Societat Coral el Micalet ha decidit denunciar públicament els atacs, l'assenyalament i assetjament sistemàtic al seu projecte cultural, educatiu i social en la que ve sent protagonista involuntària de nombroses notícies i comunicats, “producte d’una clara desinformació, que es vénen publicant i difonent els darrers anys entorn la llicència d’apertura, de la financiació que percep mitjançant un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València” i de la celebració de la Cavalcada de les Magues de Gener; i demana recolzament i empara a institucions, associacions i entitats autonòmiques i nacionals. 

    En estes informacions, s’insta a cancelar l’activitat de la societat musical i de la Companyia Teatre Micalet i s’assegura, “de manera insidiosa i malintencionada per desprestigiar-les” i baix el fantasma recurrent del catalanisme, que la financiació es destina a altres fins que no coincideixen en absolut amb els estatuts de l’entitat, amb el que justifica l’associació al consistori i amb les iniciatives que realitza. Així mateix, l’entitat exposa en un dossier informatiu que “és paradoxal que la subvenció de 25.000 euros anuals que rep del consistori en l’actualitat, va arribar a ser de 48.000 en anys en els que Rita Barberà fou alcaldessa”.

    L'objecte de la societat, tal com s'exposa en els seus estatuts, és “el foment de la instrucció de les Belles Arts, particularment de la música, la dansa, el teatre, la imatge i la comunicació, així com dels diversos aspectes culturals”; i també que “pren com a prototip i ensenya la de l'insigne mestre –glòria de València– Salvador Giner i Vidal, memòria de la que serà una constant veladora com a hereua espiritual seua”; així com que la seua llengua oficial “és el valencià”, respectant l'ús de la llengua oficial de l'Estat i de “qualsevol altra llengua”.

    El Micalet, per al que la música i l’educació musical són una prioritat, apunta que “aquestes notícies són lesives per al desenvolupament de l’activitat educativa, social i cultural de la institució” i afecten greument a la imatge i reputació de la Societat Coral el Micalet, la Companyia Teatre Micalet, una empresa privada independent de producció i exhibició d’arts escèniques diferent a la societat musical, i a la formació musical que s’imparteix”.

    “Les informacions publicades, en ocasions malintencionades, han creat incertesa, han fet gala de falta de responsabilitat i no han sigut sensibles amb el fet de que al Micalet acudeixen cada dia xiquetes, xiquets i joves a l’Escola de Música i Arts Escèniques Matilde Salvador i a l’Institut Musical Giner” indica l’entitat.

    I mostra la seua sorpresa i estupefacció perquè “en aquest temps, ningú ha preguntat ni contrastat els detalls d’aquestos assumptes amb cap responsable del Micalet ni de l’empresa cultural. Per això, davant aquesta situació “d’assenyalament sistemàtic, infundis i afirmacions sense fonament que causen un gran perjudici a l’entitat, ha estimat convenient informar sobre aquestos fets”.

    200 activitats obertes

    La Societat Coral el Micalet, amb quasi 130 anys d’història, manté actualment un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València des de l’any 2017 per al foment de la participació ciutadana en més de 200 activitats, obertes al públic i gratuïtes, de la vida cultural i social mitjançant desenes d’entitats cíviques de la ciutat.

    L’entitat realitza una sèrie d’iniciatives amb les seues agrupacions i posa els seus espais a disposició del consistori per iniciatives esporàdiques municipals, col·laboracions que també s’han fet en destacats esdeveniments com el Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, el Festival Polirítmia o el Festival de Poesia de València (Vociferio).

    Desenvolupa diversos projectes per a la promoció de la cultura i participació social fent ús del valencià en tots els actes seguint els criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I es responsabilitza de l’organització, control i desenvolupament de les activitats en el marc del conveni i gestiona la infraestructura i els mitjans materials i personals necessaris, així com de tota la gestió econòmica i administrativa derivada, assumptes sotmesos sempre a la comprovació, control financer i aprovació anual de la Intervenció General de l’Ajuntament de València.

    A més, presenta una memòria justificativa aportant tota la documentació que acredita el compliment de les condicions de la subvenció de 25.000 euros anuals que rep del consistori. En aquest sentit, cal subratllar que el Micalet va rebre una subvenció de 48.000 euros anuals de 2003 a 2009, amb quantitats de 10.000, 18.000 o 30.000 en altres anualitats, tots elles en anys en els que Barberà estava al front de l’Ajuntament de València.

    Accions

    El Micalet anuncia que remetrà el dossier el·laborat a partits polítics de les Corts Valencianes i de l'Ajuntament de València, així com a la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Cultura i Esport, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM), la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (Fecocova), la Federació de Cors de Clavé, Consell Valencià de Cultura (CVC), Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, al Defensor del Pueblo, i altres entitats i institucions culturals.

    Els fets i documentació que s’aporten es posen en coneixement dels serveis jurídics de la Societat Coral el Micalet perquè en el futur exercisca les accions necessàries per a preservar la formació musical i seguretat de les xiquetes, xiquets i joves, la imatge, reputació i l'honor de la institució, i la labor social, educativa i cultural que desenvolupa, així com el dret a reclamar una indemnització per danys i perjudicis que afecten l'entitat per informacions que lesionen o vulneren l'acompliment i futur de la seua activitat.

    Centre de reunió i debat

    Una associació com el Micalet, declarada d’Utilitat Pública en 1978 i històricament un centre de reunió i debat dels diferents moviments cívics, culturals i polítics de la ciutat de València, no està adscrita ni vinculada amb cap partit polític ni ideologia, i dóna cabuda en les seues instal·lacions a nombroses entitats cíviques, socials i culturals amb diverses sensibilitats polítiques, què d’una altra manera no podrien desenvolupar les seues activitats per falta d’espais o per impossibilitat de pagar els lloguers. L’única condició imprescindible per a fer-ne ús és el respecte a la diferència i l’acceptació de la discrepància.

    La junta directiva, encapçalada pel president Tonetxo Pardiñas, compta amb 14 membres, dones i homes que independentment de les seues idees o adscripció política, impulsen el projecte educatiu i artístic que està en mans d’un claustre de professors compromés amb aquestes finalitats que desenvolupa sobre la base de la normativa que traça la conselleria d’Educació i a través de les seues agrupacions artístiques.

    Espai de referència des de 1893

    El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana. L’entitat, sense ànim de lucre, és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora.

    També és membre de Fecocova i de la Federació de Cors de Clavé, a la qual ja pertanyia als inicis de l’Orfeó Valencià El Micalet. Entre les formacions artístiques que agrupa l’entitat estan la Jove Orquestra Salvador Giner, Colla de tabals i dolçaines del Micalet, Orfeó el Micalet, Grup de danses Alimara, Rondalla el Micalet i la Coral Infantil El Raconet, agrupacions a les que poden accedir xiquets, joves i grans.

    Llegat de Salvador Giner

    Cal destacar que la Societat Coral el Micalet va lliurar en novembre de 2021 el llegat de Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) que conservava, a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, adscrita a la conselleria d'Educació, Cultura i Esport, després d'aprovar l'entitat aquesta important donació, composta per més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i objectes dels quals era depositària, l'any en el qual es commemorava el 110é aniversari de la defunció d'un dels músics valencians més reconeguts i rellevants de la segona meitat del segle XIX en l'àmbit musical espanyol.

    La vocació de servei del Micalet a la societat i a la cultura valenciana és palesa i ferma, com ho es la labor de la Companyia Teatre Micalet oferint any rere any una programació íntegra en valencià, única a la ciutat de València i a tot el territori en una sala privada.

    Pujar