elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La lluita contra la captivitat conjugal de dones i xiquetes a debat a la Universitat de València

La lluita contra la captivitat conjugal de dones i xiquetes a debat a la Universitat de València
    MÉS FOTOS
    La lluita contra la captivitat conjugal de dones i xiquetes a debat a la Universitat de València - (foto 2)

    Shirin Musa, directora de l'associació Femmes for Freedom visita la Universitat de València el pròxim dimarts 31 de maig per a impartir la conferència “Les dones oblidades d’Europa” sobre els drets de les dones i la lluita contra la captivitat conjugal de la qual són víctimes dones i xiquetes d'origen immigrant a Europa. L'acte, organitzat pel Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València, està previst que s'inicie a les 18 hores a l'Aula Magna de la Nau Centre Cultural. L'acte comptarà amb servei de traducció simultània de l'anglés.

    Cal inscripció prèvia des del següent enllaç: https://encuestas.uv.es/index.php/884413?lang=ca

    Shirin Musa és fundadora, directora i impulsora de l'organització holandesa de drets de les dones Femmes for Freedom que ha aconseguit el dret fonamental al divorci per a les dones holandeses en un matrimoni islàmic. El Parlament neerlandés va ampliar la definició de matrimoni forçat no centrat únicament a obligar les dones a contraure matrimoni, sinó també a obligar-les a continuar casades, negant-los així el dret a un divorci religiós, qüestió inclosa en el Codi Penal neerlandés. D'aquesta forma, Països Baixos s'ha convertit en el primer país del món que ha inclòs la captivitat conjugal en el seu projecte de llei de matrimoni forçat.

    L'experiència personal de Shirin Musa

    És la primera dona d'una comunitat musulmana que s'ha alliberat d'un matrimoni islàmic a través d'un divorci religiós davall la llei holandesa i, les experiències de les dones que recorren a ella en situacions de "captivitat matrimonial" la van impulsar a fundar Femmes for Freedom en 2011. Musa va nàixer en la capital de la província pakistanesa de Baluchistán i va arribar als Països Baixos amb només sis mesos al costat de la seua família fugint de l'extremisme islàmic. Va estudiar Dret a Rotterdam i es va casar en 2002 primer per la llei holandesa i més tard de manera islàmica.

    En menys d'un any des de la creació de l'associació Femmes for Freedom, Shirin Musa va introduir el concepte de captiveri conjugal en la societat holandesa i en l'agenda política de diversos fòrums i organitzacions internacionals i ha estat reconeguda com una de les dones més influents als Països Baixos, nominada al Premi Dones de Coratge per part de l'Ambaixada dels Estats Units en Països Baixos i nominada al Premi Nelson per la Policia de Rotterdam, entre molts altres.

    La captivitat conjugal és la continuació forçada del matrimoni, si la dona vol dissoldre el matrimoni islàmic però l'home no. Un divorci islàmic demanat per una dona sol és possible amb la cooperació de l’home cosa que no ocorre quan és l’home qui es vol divorciar. Una situació que es dona a tots els països musulmans amb l'excepció de Marroc, Tunísia i Turquia.

    Una dona que es troba en captivitat conjugal pot convertir-se en víctima de violència relacionada amb l'honor i pot ser processada per adulteri o bigàmia als països d'origen d'orientació islàmica, si està visitant a la seua família i algú la denúncia. En alguns països, fins i tot comporta la pena de mort.

    Per a l'organització Femmes for Freedom , la captivitat conjugal no és només un problema neerlandés sinó que afecta a tota Europa i en aquest sentit han iniciat un moviment internacional àmpliament recolzat en el qual diverses organitzacions treballen juntes per a influir en les lleis i regulacions relatives a la captivitat marital, a nivell europeu. I és que segons Shirin Mussa, tant les dones de tradicions jueves, catòliques, islàmiques i hindús han de lluitar pels seus drets en les seues pròpies comunitats i en els tribunals dels seus països d'origen. Des de l'organització Femmes for Freedom es persegueix el compliment de la Convenció d'ONU Dones (CEDAW) i, en particular, l'article 16, que tracta de la igualtat de tracte mundial de la dona abans, durant i després del matrimoni.

    La captivitat conjugal és un fenomen multidimensional que ocorre juntament amb moltes altres formes de violència com la violència de gènere, l'explotació, les extorsions financeres, la violència relacionada amb l'honor, la poligàmia, l'aïllament forçat i l'abandó forçat.

    Femmes for Freedom, es dedica a ajudar a dones i xiquetes d'origen immigrant en Països Baixos que es troben en situació de segrest matrimonial, en un matrimoni forçat, en perill de patir FGM, o de ser abandonades al país d'origen, està compromesa amb la igualtat matrimonial entre homes i dones en proporcionar suport legal i financer a les dones en captivitat matrimonial.

    Pujar