elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVCR+i descobreix la Mare de Déu del Gremi dels Moliners oculta en la Mare de Déu de l’Almoina

L’IVCR+i descobreix la Mare de Déu del Gremi dels Moliners oculta en la Mare de Déu de l’Almoina
  • La restauració ha tret a la llum la pintura original, i ha donat lloc a una obra d’art no vista fins ara

  • La peça del Mestre de Perea s’exhibeix al Museu de Belles Arts

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i)  ha restaurat la coneguda com a ‘Mare de Déu de l’Almoina’ del Mestre de Perea, que ha passat ara a dir-se ‘Mare de Déu del Gremi dels Moliners’ perquè en el procés de restauració han recuperat el 80 per cent de la pintura que estava oculta i les imatges que han eixit a la superfície han aportat informació nova informació sobre el quadre.

Entre les noves figures que es mostren en el quadre després de la restauració es troba el canvi en la fisonomia i disposició del Jesuset, ara amb una anatomia molt més d’acord amb l’època del quadre, i que com a dada anecdòtica porta un collaret de granadura i branca de coral, que era un amulet contra el mal d’ull, que abans no es veien, però que en els estudis radiogràfics ja s’apreciaven.

També en la restauració ha aparegut una roda de molí als peus de la Mare de Déu, element clau per a la identificació i canvi de denominació d’aquesta obra, així com la diadema amb joies en els cabells de la Mare de Déu, que és un element molt característic de la producció pictòrica del Mestre de Perea.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; la subdirectora de l’IVCR+i, Gemma Contreras i el director del Museu de Belles Arts de València, Carlos Reyero, han presentat hui la taula de la ‘Mare de Déu del Gremi dels Moliners’ que s’exhibirà al Belles Arts fins al final del mes de març. Per a conéixer amb detall el procés de restauració la peça s’acompanya d’un panell explicatiu i un audiovisual que reflecteix el treball realitzat.

La Generalitat va comprar aquesta obra en una subhasta el 6 d’octubre de 2016 per 9.000 euros, després que la Direcció General de Cultura i Patrimoni la declarara bé d’interés cultural i evitara que una peça del segle XV tan singular com aquesta isquera del nostre territori.

La taula restaurada mostra la Mare de Déu asseguda en un setial alletant el Jesuset, disposat en la seua falda i en actitud de beneir i amb l’orbe a la mà. Porta un vestit roig amb una ampla capa blanca, colors propis del Gremi de Moliners. Sobre el cap llueix una diadema de perles i caboixó central, i aurèola estrelada de pastillatge, que també veiem en altres obres del Mestre de Perea. El Jesuset mostra nugat al coll un collaret de granadura i branca de coral, amulet medieval contra el mal d’ull. El fons és d’or burinat i amb traceria gòtica. Als peus de la imatge, una roda de molí testifica la seua vinculació amb el Gremi de Moliners.

Quan va arribar la taula al departament de pintura de cavallet i escultura policromada de l’IVCR+i presentava un estat de conservació delicat. Tant en la pintura com en els daurats s’evidenciaven un gran nombre de clivells generalitzats per tota la superfície. Respecte a l’estrat de preparació es van localitzar diversos alçaments amb falta d’adhesió al suport, però la principal problemàtica amb la qual es van trobar els tècnics era el repintat que cobria quasi la totalitat de la pintura. El vernís final apareixia fosc i oxidat i provocava canvis cromàtics.

Una vegada determinat l’estat de conservació en el qual es trobava l’obra, realitzada una exhaustiva documentació fotogràfica de l’estat inicial (fotografia visible, ultraviolada i infraroja) i executats els estudis científics pertinents (radiografia i anàlisi de materials), es va procedir als treballs de restauració.  

Un delicat i difícil treball de recuperació pictòrica que ha tret a la llum una obra desconeguda d’aquest pintor actiu a València en el cantó de la transició de l’art medieval hispanoflamenc al primer Renaixement a València.

Amb la restauració d’aquesta obra s’incrementa el corpus pictòric del Mestre de Perea, alhora que el Museu de Belles Arts de València incorpora a la seua col·lecció una peça excepcional d’aquest pintor.

Pujar