elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca el cicle 'Ford vs Hawks'

    L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca un cicle de pel·lícules de John Ford i Howard Hawks que s'inaugura amb la projecció el dissabte, 9 de desembre, a les 22.30 hores, d''El Joven Lincoln' (1939), en la qual John Ford aborda els anys de formació del president nord-americà quan era un estudiant de Dret a Illinois.

    Organitzat en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, el cicle pretén destacar l'aportació creativa a la història del cinema de Howard Hawks (1896-1977) i John Ford (1894-1973). Aquests dos grans cineastes americans, que representen l'edat d'or del Hollywood clàssic, s'expressaven amb eloqüent lucidesa a través del cinema de gènere.

    Encara que les seues carreres tenen certs paral·lelismes, representaven mirades diferents sobre la realitat del seu temps, en concret a l'hora de retratar el seu propi país Ford és un historicista, el cronista més genuí i no exempt de gest crític, sobretot a través dels seus 'westerns', de la creació del mite fundacional dels EUA i de la seua evolució com a nació.

    La sensibilitat social de Hawks contradient el tòpic que era un director de discurs reaccionari, es manifesta amb tota la seua esplendor en 'El raïm de la ira' (1940) i fins i tot en films com 'Young Mr. Lincoln' - 'El jove Lincoln' o 'L'últim hurra' (1958), que tracten explícitament el tema polític. Encara que també tracta els mites fundacionals del seu país a través del 'western', Hawks es refereix quasi sempre al present, ja siga reflexionant sobre el significat del treball col·lectiu d'homes en plena acció dins del cinema d'aventures o abordant en les seues magnífiques comèdies la guerra de sexes.

    Més greu i reflexiu Ford, més vitalista i intuïtiu Hawks, en el cinema de tots dos es troba, a més de la seua particular poètica de la imatge i la narració, un gran sentit de l'humor, que en el primer té a voltes un to elegíac i en el segon és més cínic. Més enllà de diferències i similituds, els dos retraten amb la saviesa i experiència dels clàssics gents i paisatges.

    Entre les pel·lícules que podran veure's de Howard Hawks en els pròxims mesos figuren 'Scarface, el terror del hampa' (1932), 'Sólo los ángeles tienen alas' (1939), 'El sueño eterno' (1946), 'Tener y no tener' (1944) i '¡Hatari!' (1962). De John Ford estan programades al desembre i gener 'El último hurra' (1958), 'La taberna del irlandés' (1963), 'El delator' (1935), 'Huracán sobre la isla'(1937) i '¡Qué verde era mi valle!' (1941).

    Pujar