elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal

L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal
  • El disseny de la rèplica, elaborada en bronze, està basat en els plans alçats per Manuel Caballero en el segle XIX

  • La maqueta compta amb una breu explicació al·lusiva a la història del palau en valencià, castellà, anglés i braille

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 2)
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 3)
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 4)
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 5)
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 6)
L'Ajuntament de València instal·la una maqueta del Palau del Real al costat de les ruïnes de l'edifici, en l'itinerari de la Ruta del Greal - (foto 7)

 

 

L'Ajuntament de València ha instal·lat, al costat de les ruïnes arqueològiques del Palau del Real, una maqueta en bronze del desaparegut edifici, basada en els plans alçats per Manuel Caballero de l'any 1802. Es tracta d'un projecte finançat per Turisme CV mitjançant un conveni de col·laboració amb la corporació municipal, a fi de promocionar, en 2023, la coneguda Ruta del Greal. La maqueta ha sigut modelada pels escultors José Ramón Puchados i Ángel López, i s'ha realitzat, a la cera perduda, en la fosa Art 6 d'Arganda del Rey. L'elaboració de la maqueta i la peanya ha tingut un cost total de 29.247,18 euros.

El Palau del Real de València està lligat tradicionalment al Sant Greal, ja que el calze del Sant Sopar va estar custodiat en el seu interior entre els anys 1432 i 1437. Seguint el relat que fa dels fets Miguel Navarro Sorní, gran especialista en la matèria, el 6 d'abril de 1432, Alfons el Magnànim va traslladar la copa, amb la resta del reliquiari de la Casa d'Aragó, a València i el va depositar en la capella de Santa Catalina del Palau del Real. Poc després, el representant de la dinastia dels Trastàmares partia per a Nàpols, d'on ja no va tornar.

El 18 de març de 1437, el rei de Navarra, Joan d'Aragó, germà del Magnànim i el seu lloctinent en el regne de València, va depositar en la sagristia de la catedral, en nom del monarca, “el càlser hon Jesu Crist consagrà el sanguis el dijous del sopar” i moltes altres relíquies, joies, ornaments i calzes (…) “per conservació e tuició d'aquelles”. Més enllà d'estes nobles raons, en realitat, es tractava d'una fiança pels importants préstecs que el rei estava rebent del capítol i de la ciutat de València per a sufragar la seua política expansionista a Itàlia, i pels quals esperava rebre en el futur.

Rèplica a escala

Encara que l'estada del calze en el palau es remunta a mitjan segle XIV, s'ha decidit fer una rèplica a escala de l'edifici tal com era a principis del segle XIX perquè la planimetria conservada d'eixe moment és la més completa i detallada. En ella s'aprecia bé el detall de la capella de Santa Catalina i de les estades de la reina María, contigües a ella, que l'esposa d'Alfons el Magnànim va manar remodelar durant la seua llarga residència en el palau.

La maqueta compta amb una breu explicació al·lusiva a esta història en valencià, castellà, anglés i braille, per a la seua fàcil interpretació per propis i forans, i per persones amb visió reduïda.

 

 

Pujar