elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de València aprova les mesures d’actuació davant un risc de violència externa per al personal municipal

  • Notario: “Aprovem mesures que reforcen el benestar del personal municipal, milloren les condicions de l’entorn laboral i garantixen la seguretat”

El Comité de Seguretat i Salut de l’Ajuntament de València ha aprovat un document que arreplega les mesures d’actuació davant la possibilitat de violència externa per al personal municipal. L’objectiu principal és oferir els procediments que s’han de posar en pràctica quan una persona treballadora puga trobar-se en situacions d’amenaça física o psicològica, a més de tot un seguit de recomanacions preventives.

“Hem aprovat noves mesures i procediments que suposen el reforç del benestar del personal municipal de l’Ajuntament, millorant les condicions de l’entorn laboral i garantint i protegint la seua seguretat”, ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, qui ha assegurat que d’esta manera, el consistori es situa “com a referent en matèria preventiva”. En paraules de la regidora, “el de hui és un pas més per assegurar que tota la plantilla municipal gaudisca d’un entorn laboral en què la seua dignitat i integritat siguen respectades, garantint que els espais municipals siguen entorns segurs i lliures de qualsevol tipus de discriminació”.

El document contempla mesures diferenciades quan es realitzen tasques externes al centre de treball i quan són tasques internes, i també diferencia les recomanacions segons el risc. Per exemple, es recomana, entre altres, no pujar el to de veu, no realitzar moviments ràpids, mantindre la calma i certa distància de seguretat amb la persona agressora, i mai enfrontar-se a ella.

Protocol per a situacions d’assetjament i conflictes

A més, en la mateixa sessió del Comitè de Seguretat i Salut s’ha aprovat també el protocol de prevenció i tractament de situacions d'assetjament laboral i conflictes, un document en què s'establixen les accions i procediments a seguir tant per a prevenir com evitar en la mesura que siga possible estes situacions en els centres de treball, així com per a actuar i sancionar-les quan es produïsquen.

“Amb este protocol, l'Ajuntament de València declara formalment que rebutja tot tipus de conducta d'assetjament laboral, en totes les seues formes i modalitats, sense atendre a qui siga la víctima o la persona assetjadora, ni quin siga el seu rang jeràrquic; i manifesta el seu compromís respecte a l'establiment d'una cultura organitzativa de normes i valors contra eixe assetjament”, ha afirmat Lluïsa Notario. La regidora ha afegit que el principi bàsic que defensa tot el documento ése “el dret del personal municipal a rebre un tracte respectuós i digne”. El protocol serà aplicable dins de l'àmbit laboral a tota persona treballadora de la corporació.

A més, el Comité ha aprovat hui l'Organigrama Preventiu, un altre instrument essencial en la prevenció de riscos laborals, amb el qual es crea una guia de referència que indica les diverses funcions en matèria preventiva en l'organització municipal; “una eina–ha conclòs Notario- que facilitarà sense dubte una gestió molt més àgil de la prevenció de riscos laborals”.

Pujar