elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament se suma als actes del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa

    L'Ajuntament de València se suma als actes de la campanya amb motiu del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa, que es commemora dilluns que ve, dia 17. Les iniciatives començaran a primera hora de demà dissabte, amb la instal·lació d'una pancarta informativa en el balcó principal de l'Ajuntament, que estarà durant tot el cap de setmana i el dilluns. A més, el regidor de Cooperació, Roberto Jaramillo, assistirà en nom de la corporació a la manifestació que ha sigut convocada per a demà dissabte a les 18:00 hores.

    El suport de l'Ajuntament a la convocatòria s'estén al recolzament en la difusió de totes les iniciatives i propostes realitzades des de la Coordinadora València ONGD. A més, s'informarà també sobre les diferents convocatòries i els actes de la jornada en cartells en el mobiliari urbà.

    Els actes de conscienciació ciutadana sobre el problema social i global que planteja la pobresa a gran escala i les seues derivacions locals i regionals comencen esta mateixa nit amb el concert Dóna'm la mà!. Es tracta d'una nova edició, la tercera, de la Nit Solidària Pobresa Zero, que començarà hui a les 22:30 hores en el Teatre Principal. Nombrosos grups musicals i artistes prenen part en esta cita conjunta, enter altres Candela Roots, Emma Get Wild, Judit Neddermann, Mireia Vives Donallop, Carraixet, Noèlia Villeta, Rosana Pastor, Marina Rossell, Marinah (Ojos de Brujo), Acadèmia La Cultural Tango València, i Jove Muixeranga de València.

    Demà dissabte, la Coordinadora Valenciana d'ONGD ha convocat una manifestació, que arrancarà a les 18:00 hores des de la plaça d'Alfons el Magnànim sota el lema “No deixem ningú arrere: contra la pobresa, justícia fiscal”. El regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, assistirà a la convocatòria en nom de l'Ajuntament i de la ciutadania.

    En este context, l'Ajuntament de València ha subratllat també el seu suport al Manifest Ciutadà en el Dia Mundial per l'Eradicació de la Pobresa, elaborat per organitzacions de la societat civil, ciutadanes, polítiques i sindicals. El text exposa la necessitat de “canviar” l'actual sistema, en el qual “la pobresa és cada vegada més extrema, intensa i crònica”. Un sistema, s'assenyala, “que continua fent que més de 1.000 milions de persones visquen en l'extrema pobresa, que genera riquesa per a l'1%, un empobriment generalitzat per a la resta de la població, dins i fora de l'Estat espanyol, i fomenta la guerra pel control geoestratègic dels recursos, provocant la destrucció de la naturalesa i l'augment de les desigualtats socials”. Per això, el manifest recorda l'existència de compromisos internacionals dirigits a eliminar estes xacres; entre ells, els recentment acordats Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com els protocols de Drets Humans, la Carta de les Nacions Unides, les Convencions de l'OIT o l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

    VALÈNCIA, LLIURE DE PARADISOS FISCALS

    “La situació en què vivim es veu agreujada per les mal anomenades polítiques d'austeritat imposades per la Unió Europea. I el sistema permet, a més, el frau fiscal de les grans empreses i fortunes. Cada vegada hi ha més fons i gran bancs espanyols que operen en paradisos fiscals”.

    De fet, l'Ajuntament de València s'ha adherit a la campanya impulsada per la ONG Intermón Oxfam “València, lliure de paradisos fiscals”, per la qual el consistori s'ha compromés a prioritzar, en les contractacions que realitze, les empreses que no tinguen relació amb paradisos fiscals. Les dites empreses tindran una puntuació extra en els processos concursals si no tenen cap relació amb paradisos fiscals, igual que ja es fa amb les clàusules de tipus social incorporades als plecs de condicions dels concursos públics.

    En este context, denuncien les entitats convocants de la jornada del dia 17, es negocien sense el coneixement ciutadà acords comercials com el TTIP, la ZETA i la TISA, “que hipotecaran el nostre benestar, el de les futures generacions i el planeta, amb més generació de pobresa”. Estos tractats, si entren en vigor, afectarien la cultura, els servicis públics, i els drets laborals i ambientals, segons la denúncia a què se suma l'Ajuntament de València. “Els acords posarien en perill l'agricultura tradicional i la sobirania alimentària, reduirien el dret a la salut en benefici de les grans farmacèutiques, prioritzarien els combustibles fòssils en detriment de les energies renovables. I, sobretot, limitarien el dret de la ciutadania i la capacitat per a construir una societat més justa”, assenyala el manifest.

    Pujar