elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament reivindica inversions justes “davant la marginació que pateix la ciutadania en els PGE”

L'Ajuntament reivindica inversions justes “davant la marginació que pateix la ciutadania en els PGE”
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament reivindica inversions justes “davant la marginació que pateix la ciutadania en els PGE” - (foto 2)

    S'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte l'abstenció del grup Popular, la proposta del Consell Social de la Ciutat de València que reivindica unes inversions justes per a la ciutat, acordes amb les necessitats dels valencians i valencianes. Per este motiu, s'impulsen les accions necessàries perquè els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 cobrisquen necessitats bàsiques per al desenvolupament de la vida de la ciutat resumits en tres punts que ha explicat l'alcalde, Joan Ribó.

    El primer dels projectes als quals s'ha referit l'alcalde és "el nou canal d'accés, l'estació central i el túnel, que porta 14 anys sense realitzar-se. El segon d'ells és el finançament del transport regular de viatgers de l'àrea metropolitana i el tercer es refereix a una partida perquè es faça càrrec del deute del Consorci València 2007 de la celebració de la Copa Amèrica", en referència al crèdit de l'ICO avalat per part de l'Estat i el deute per l'obligació de contractar una cobertura del préstec principal. Ribó ha expressat la seua ferma decisió d'exigir, entre altres, "la dotació pressupostària d'estos tres projectes que considerem fonamentals".

    L'alcalde, Joan Ribó, ha exigit al Govern Central "unes partides específiques per a aconseguir els projectes que considerem estratègics per al futur desenvolupament de la nostra ciutat, per a la creació d'ocupació estable i de qualitat, i perquè els veïns i veïnes gaudisquen dels mateixos serveis bàsics que la resta de grans ciutats". Ribó ha afirmat que "no volem ser més que ningú, però tampoc menys que ningú. Som un àrea metropolitana d'1,6 milions d'habitants, sens dubte la tercera de l'Estat i mereixem un transport de qualitat que connecte els veïns i veïnes que es desplacen tots els dies per a treballar i per raons d'oci. Exigim unes quantitats decents", ha reclamat el màxim representant del Govern de la Nau, qui ha agraït tots els vots a favor d'esta reivindicació.

    Per la seua banda, el president delegat del Consell Social de la Ciutat de València, Jordi Peris, ha recordat les xifres dels Pressupostos Generals de l'Estat 2017, que "han assignat 590 milions d'euros a la Comunitat Valenciana, un 33% menys que l'any anterior, la qual cosa es tradueix en 119 euros per valencià enfront dels 185 de mitjana d'altres ciutats". A més, ha recordat que "dels 868 milions d'euros pressupostats en 2016 només se'n van executar 414, és a dir, només es van escometre un 47% de les inversions previstes", és a dir, que, no només no es compensa esta quantitat de 2016, sinó que en 2017 "s'agreuja encara més".
    Fernando Giner, per part del grup Ciutadans, ha explicat el seu suport amb un vot a favor "perquè recolzem la falta de finançament i hem estat col·laborant en esta línia. Hem d'escoltar a la societat que reclama el que necessita", si bé ha mostrat la seua discrepància amb la forma en què s'han desenvolupat les accions empreses des del govern municipal, les quals ha qualificat com a "un acte nacionalista".

    Per la seua banda, Alfonso Novo, en nom del Grup Municipal Popular, ha reconegut que "els pressupostos han de ser més afavoridors cap a la ciutadania", que suposa un 20% de la població de tota la Comunitat Valenciana, i ens abstenim per "respecte al Consell i a la ciutadania".

    CONVOCATÒRIA DEL CONSELL RECTOR

    En el transcurs de la seua intervenció, l'alcalde ha anunciat que este mateix matí ha parlat amb el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, per a convocar un Consell Rector del Consorci València 2007. Una trobada a la que es convida a participar a les tres administracions implicades (municipal, autonòmica i estatal) a més de la mateixa direcció del Consorci. D'esta manera, el Consell Rector tindrà lloc entre els dies 8 i 18 de maig, i comptarà amb un ampli ordre del dia "ja que el govern central havia desistit de les seues obligacions i havia deixat en l'aire la convocatòria d'este òrgan de gestió, la qual cosa comporta una paràlisi important", ha dit Joan Ribó.

    L'últim Consell Rector es va celebrar en el mes de juliol de 2016, per la qual cosa, el següent comptarà amb un ampli ordre del dia, amb la presentació del Pla Estratègic de la Marina, o la situació financera actual (cal recordar el deute de 457 milions de l'ens), o l'aprovació dels pressupostos del Consorci per al 2017.

    PER UN SISTEMA DE FINANÇAMENT JUST

    D'altra banda, el Ple de hui ha aprovat, amb els vots a favor del Govern de la Nau i dels regidors i regidores del grup Ciutadans, una moció alternativa a la inicialment presentada pel Grup Popular sobre inversions de la Generalitat en la nostra ciutat, en la qual insta al govern d'Espanya a un canvi en el sistema de finançament autonòmic mitjançant el qual es garantisca un finançament just a la Comunitat Valenciana.

    Ramón Vilar ha qualificat de "burla als valencians" la moció inicialment presentada per Eusebio Monzó en nom del Grup Popular, en el primer punt de la qual es proposava instar al Consell de la Generalitat perquè "execute en el present exercici i en els següents la totalitat dels compromissos pressupostaris contemplats en la Llei de Pressupostos aprovada en les Corts valencianes".

    La moció alternativa exigeix que en els Pressupostos Generals de l'Estat s'incloguen "com a mínim" les partides pressupostàries relatives al Parc Central , Corredor Mediterrani, soterrament de les vies del tren en l'avinguda de Serradora, millora del traçat ferroviari València-Saragossa, Contracte Programa i que es faça càrrec el govern Central dels deutes del consorci València 2007.

    També es demana en la moció que els romanents de tresoreria dels ajuntaments que han complit amb les regles de despesa i sostenibilitat financera "deixen de ser ostatges en mans del govern". Per açò exigeixen l'alliberament de romanents i líquid de tresoreries municipals i que s'impulse un ampli acord per a aconseguir la reforma del finançament local "que complisca amb les expectatives dels governs locals reclamades durant llarg temps i plasmades entre altres acords en la Declaració de València".

    Pujar