elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament portarà avant l'acord de canvi de noms de carrers i places

    L'Ajuntament de València continuarà avant amb l'acord adoptat per al canvi de denominació de 51 carrers i places de la ciutat, en ser rebutjada, malgrat el suport dels regidors de Ciutadans, la moció que en este sentit han presentat al Ple els regidors del Grup Popular, Eusebio Monzó i Alfonso Novo. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha defensat el rigor d'una mesura "que naix de la transversalitat i de la participació ciutadana" i la necessitat d'assumir el mandat de la Llei de Memòria històrica, aprovada fa ja una dècada.

    El debat ha estat precedit per la intervenció del coordinador del Grup de Recuperació de la Memòria, Matías Alonso, qui ha qualificat de "fita" l'acord pres per la Junta de Govern després del dictamen de la Comissió de Cultura. Per contra, Alfonso Novo, ha criticat la "falta de consens" i s'ha referit a hipotètics perjudicis del veïnat, professionals i empreses dels 51 carrers els noms actuals dels quals i els futurs conviuran durant tot l'any en la llista de carrers, com ha ressaltat Glòria Tello. Novo ha demanat "sensibilitat, responsabilitat i sensatesa", mentre Tello ha acusat el grup Popular, de "posar traves i excuses per continuar en la il·legalitat"

    Amparo Picó, de Ciutadans, ha dit estar a favor del compliment de la Llei de Memòria Històrica, "que el Partit Popular va tindre set anys per fer complir", però igualment "a favor del consens i la participació"·

    La regidora Glòria Tello ha ressaltat que no es tractava d'un "acord estèril ni fruit del capritx", i que tots els canvis havien estat estudiats per especialistes universitaris. Novo ha afirmat que "han fet el que han volgut" i Picó ha manifestat que "tan important és aplicar la llei com fer-ho de la forma més correcta possible", mentre la regidora de Cultura s'ha referit a cada un dels punts inclosos en la moció rebutjada, per assenyalar que s'havien complit, i ha defensat el diàleg, les reunions realitzades amb veïns i afectats, la minimització de conseqüències amb mesures com la convivència del nom antic i el nou durant dotze mesos, i la validesa dels informes tècnics recaptats a professionals universitaris abans de prendre esta mesura per el compliment de la Llei de Memòria Històrica.

    CONCERTS EDUCATIUS

    Amb idèntic resultat al de la moció sobre els canvis en la llista de carrers de la ciutat ha estat rebutjada la moció presentada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, sobre els concerts educatius, de manera que l'Ajuntament de València no instarà al Govern de la Generalitat al fet que "garantisca que no es vulnere el dret de llibertat d'elecció de centre".

    El debat d'esta moció ha estat precedit per la intervenció d'una representant de l'associació catòlica de pares del col·legi La Puríssima, que s'ha referit a "la inquietud que es viu en centenars de famílies valencianes" i ha demanat a l'alcalde que recolze "la llibertat d'ensenyament" i demane al conseller Marzà que "no tanque aules concertades".

    El proponent de la moció, Fernando Giner, ha defensat la Llei Reguladora del dret a l'Educació, de 1985, "que estableix un sistema dual que segueix funcionant" i ha parlat de "sistemes complementaris que poden conviure" .En contraposició amb estes argumentacions legals i tècniques, el regidor del Grup Popular, Cristóbal Grau, ha dit que es tractava – el decret de la Conselleria de Cultura- d'"un assumpte polític amb el qual es buscava adoctrinar".

    La regidora d'Educació María Oliver, per la seua banda, ha afirmat que era "una moció perversa amb la qual vostès manipulen la paraula llibertat com si fos un xiclet" i, en contra de l'afirmat en el text de la moció, ha dit que "el dret a la llibertat d'elecció de centre no apareix en l'article 27 de la Constitució". Igualment ha manifestat abans de produir-se la votació, que "la llibertat d'elecció dels pares podrà ser tot el sagrada que vostès vulguen, però no és un dret".

    PLANS D'EMERGÈNCIA

    Igualment han estat rebutjades altres dues mocions dels grups d'oposició, la primera de les quals, presentada per María Dolores Jiménez, del Grup Ciutadans, demanava, entre altres coses, realitzar un pla d'evacuació i emergència dels polígons industrials de Vara de Quart i Forn d'Alcedo.

    Anaïs Menguzzato ha anunciat la negativa del Govern de la Nau a secundar esta moció. "Afortunadament existeix una normativa i un rigor tècnic per determinar què procediment seguir en casos d'emergència, i totes les empreses que hi ha en estos polígons ja tenen plans de protecció que són obligatoris per obtindre llicència".

    DRETS PENDENTS DE COBRAMENT

    Tampoc ha prosperat la moció de Fernando Giner en l'únic punt de la qual demanava "que s'establisquen, de manera urgent i efectiva, els mecanismes necessaris per procedir a la depuració dels drets pendents de cobrament per qualsevol de les circumstàncies establertes en la normativa vigent". La seua proposta, argumentada en la "necessitat de saber de veres quins són els comptes de l'Ajuntament", ha estat recolzada pel Grup Popular, el regidor del qual Eusebio Monzó ha assenyalat que "la depuració de saldos comptables era sobretot un problema de falta de recursos humans", i ha rebut el rebuig de les regidores i regidors de l'Equip de Govern.

    El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha insistit que "és un tema exclusivament comptable: no és urgent però sí convenient, i cal fer-ho". Ha afegit que estos drets de cobrament es provisionen de forma cautelar. "Rebutgem la moció perquè no té cap transcendència. La nostra prioritat no és llevar paper, sinó aconseguir que pague tot el món, augmentar la recaptació i poder fer més coses en benefici de la ciutadania".

    PLA D'AJUST

    Així mateix, s'ha adonat compte de l'informe de l'interventor general sobre la intervenció del Pla d'Ajust previst en l'article 7 del reial decret Llei 4/2012 de 24 de febrer corresponent al primer trimestre. També s'ha informat al Ple de la Intervenció General sobre la justificació de les aportacions als grups polítics municipals a càrrec del pressupost Municipal 2016 i finalment també de l'informe de l'interventor general municipal sobre avaluació del compliment de la normativa en matèria de morositat en l'exercici 2016.

    D'altra banda s'han aprovat amb els vots a favor del Govern de la Nau i l'abstenció del Grup Popular i Ciutadans, les propostes referents als expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits i obligacions de 2017, així com la modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit del Pressupost de 2017. I també la modificació de l'annex de subvencions normatives d'aquest mateix pressupost.

    Pujar